Κοσμος

Ντράγκι: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

Καθησυχάζει η Ε.Ε για το κλείσιμο αγωγού στην Ουκρανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι περιορισμένος ο κίνδυνος διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου γιατί πολλές εταιρείες έχουν λογαριασμό σε ρούβλια.

Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας βέβαιος ότι η συγκεκριμένη απαίτηση της Μόσχας δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας ενδέχεται να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ο Ντράγκι είπε ότι πρόκειται για μια γκρίζα ζώνη χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι πολύ περίπλοκος, αλλά είπε ότι όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν μια λύση.

«Υπάρχουν τόσες πολλές πιθανότητες, αλλά πριν φτάσουμε ακόμη σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι, ιδιαίτερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να καθίσουν σε ένα τραπέζι », επισήμανε ο Ντράγκι.

 Ανησυχία για το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου

Επικαλούμενη ανωτέρα βία λόγω των επιθέσεων των Ρώσων, η αρμόδια Αρχή της Ουκρανίας έκλεισε από τις 7 το πρωί τον αγωγό «Σοκράνιβκα» που μεταφέρει το 27% του φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη.

Στην προσπάθεια να βρεθεί εναλλακτική και να μεταφερθεί το αέριο από άλλη διαδρομή για να τηρηθούν οι συμβάσεις, η ρωσική Gazprom απάντησε πως αυτό είναι τεχνολογικά αδύνατον.

Μετά και αυτή την εξέλιξη, ο επικεφαλής της ουκρανικής Naftogaz, τονίζει πως, εάν δεν αλλάξει γνώμη η ρωσική εταιρεία, η ροή του αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε πως η ροή έχει μειωθεί κατά 25% από το αέριο που έρχεται από την Ουκρανία.

Αναστάτωση και ανησυχία στις αγορές έχει προκαλέσει το κλείσιμο από την Ουκρανία του ενός από τους δύο αγωγούς ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ. «Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες.Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.

Πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Ταυτόχρονα, ανοδικά, σε μέτρια επίπεδα, κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, γύρω στα 96 δολάρια το βαρέλι. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά και το ίδιο συνέβαινε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος ήταν 8,3%. Η πρόβλεψη ήταν για 8,1% και αυτή η μικρή απόκλιση στις προβλέψεις στοίχισε την πτώση των μετοχών, διότι αποτιμήθηκε ως μια επιμονή του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ