Κοσμος

Κλείνει βασικός αγωγός της Ουκρανίας που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Παρά την εισβολή η χώρα παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gas-pressure-gauge.jpg
Φυσικό αέριο © EPA Pool

Η διαχειρίστρια εταιρεία μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει από αύριο 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Την ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες έρχεται να επιβεβαιώσει το κλείσιμο βασικού αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν από τους δυο κύριους αγωγούς της Ουκρανίας που μεταφέρει το αέριο από τη Gazprom στην Ευρώπη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο βασικό σημείο εξόδου το οποίο είναι στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο όπου γίνονται σφοδρές επιθέσεις συνεχώς.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία». Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.

«El Pais»: Η απάντηση της ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό για την ενέργεια

Ένα ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στα σκαριά, ως ανάχωμα απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η El Pais.

Η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα, τα κράτη μέλη που επηρεάζονται θα μπορούν να επικαλεστούν τη ρήτρα αλληλεγγύης και να ζητήσουν από τις γειτονικές χώρες να μοιραστούν το φυσικό τους αέριο. Στόχος είναι καμία ευρωπαϊκή χώρα να μην αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον:«κάποιες χώρες είναι αντικειμενικά σε δύσκολη θέση γιατί εξαρτώνται σχεδόν 100% από το ρωσικό πετρέλαιο. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Σλοβακία, όχι μόνο η Ουγγαρία. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για εναλλακτικές προμήθειες, τις οποίες αναζητούμε».

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου μπλακ άουτ, η Ευρώπη θα κληθεί να υιοθετήσει οριζόντια μέτρα, για να διασφαλίσει επαρκές φυσικό αέριο σε προστατευόμενους πελάτες, όπως τα νοικοκυριά. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, που κυμαίνονται από την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τη μείωση των τιμών του θερμοστάτη σε κτίρια.

«Η γερμανική οικονομία στηρίχτηκε στη φθηνή ενέργεια και στο φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία αλλά αυτό το οικονομικό μοντέλο τελείωσε. Η Γερμανία πρέπει να επισπεύσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και στη συνέχεια θα ανακάμψει το οικονομικό της μοντέλο, αλλά αυτό θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια» ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Μακροοικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, Αλεξάντερ Κριγολούζσκι.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ενέργειας καταθέτει ήδη προτάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες με στόχο την εξοικονόμηση χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως όπως τηλεργασία έως 3 μέρες την εβδομάδα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις

«Μία γρήγορη διαδικασία και με επιτάχυνση στην εφαρμογή των ηλιακών πάνελ είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στο να χαλαρώσουμε και να τελειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Όπως ξέρετε, το σχέδιο RepowerEU θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες πολύ σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ενέργεια, Τιμ Μακφί.

Με βάση τον προγραμματισμό, το τελικό σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, έτσι ώστε στο τέλος του μήνα οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις            

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.