- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης, μετασοβιετικής Ουκρανίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.
Ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης, μετασοβιετικής Ουκρανίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.
«Μια μεγάλη απώλεια για όλη την Ουκρανία. Σήμερα πέθανε ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο πρώτος πρόεδρος του Ράντα (σ.σ. του ουκρανικού κοινοβουλίου), ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ουκρανικού κράτους», ανέφερε ο Κλίτσκο μέσω του Telegram.
Ο Λεονίντ Κραβτσούκ (10 Ιανουαρίου 1934) ήταν ο πρώτος μετασοβιετικός πρόεδρος της χώρας, από τον Δεκέμβριο του 1991 έως τον Ιούλιο του 1994.
Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1934 στο Βέλιτι Ζίκιν, όταν ακόμα ήταν τμήμα της Πολωνίας και βίωσε την αλλαγή συνόρων μετά το τέλος του πολέμου, όταν το Βέλιτι Ζίκιν έγινε τμήμα της Ουκρανίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και κατόπιν δίδαξε πολιτική οικονομία, εντασσόμενος παράλληλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας. Σύντομα ανέβηκε στην κλίμακα της ιεραρχίας και ανήλθε σε υψηλά αξιώματα στους τομείς της προπαγάνδας και της ιδεολογίας (αγκιτπρόπ). Έγινε μέλος του ουκρανικού πολιτικού γραφείου πολίτμπιρο το 1989 και πρόεδρος της Βερκόβνα Ράντα το 1990, δηλαδή ανώτατος άρχων της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Ουκρανίας.
Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991, ο Κραβτσούκ αρχικά εκδηλώθηκε υπέρ της διατήρησης του αμιγώς κομμουνιστικού χαρακτήρα της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, μετά την ήττα των των πραξικοπηματιών άλλαξε κατεύθυνση και εκδηλώθηκε υπέρ εθνικιστικών ιδεών και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1991, οι πρόεδροι των σοβιετικών δημοκρατιών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, Μπόρις Γέλτσιν, Στανισλάβ Σούσκεβιτς και Λεονίντ Κραβτσούκ, είχαν υπογράψει μια συνθήκη που οργάνωνε τη διάλυση της ΕΣΣΔ, εξαναγκάζοντας λίγο αργότερα τον τελευταίο ηγέτη της, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να παραιτηθεί και υπογράφοντας έτσι το πιστοποιητικό θανάτου της σοβιετικής ισχύος.
Τον Δεκέμβριο του 1991 ο Κραβτσούκ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας που εκλέχθηκε άμεσα από τη λαϊκή ετυμηγορία.
Μετά από μια πολιτική κρίση όπου εμπλέκονταν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός, ο Κραβτσούκ παραιτήθηκε από την Προεδρία, αλλά έθεσε υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος το 1994. Ηττήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του, Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για δύο θητείες. Μετά την προεδρία του ο Κραβτσούκ ήταν ενεργός στην ουκρανική πολιτική, διατελώντας ως Αναπληρωτής του Λαού της Ουκρανίας στην Ουκρανική Βουλή και ως ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ουκρανίας (ενωμένο) από το 2002 έως το 2006.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ