Κοσμος

Χένρι Κίσσιγκερ: Ο Πούτιν υπερτίμησε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία

Τι υποστηρίζει ο 98χρόνος σήμερα διπλωμάτης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος Χένρι Κίσσιγκερ μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Πούτιν σε εκδήλωση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977) επί Τζέραντ Φόρντ και πάλαι ποτέ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου (1969 – 1975) επί Ρίτσαρντ Νίξον, ένας από τους πιο εμβληματικούς Αμερικανούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Χένρι Κίσσινγκερ σχολίασε τις εξελίξεις στην Ουκρανία σε εκδήλωση των Financial Times. 

Ως ένας διπλωμάτης που είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών στα ανοιχτά μέτωπα των σχέσεων της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, o Kίσσινγκερ είπε χαρακτηριστικά «Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία».

Όπως ανέφερε στον Εντούαρντ Λους «Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν είναι φυσικό για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα απέναντι σε όλα τα προβλήματα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι δεν είναι συνετό να παίρνουμε aντίθετη θέση απέναντι σε δύο αντιπάλους με τρόπο που να τους φέρνει κοντά, και μόλις υιοθετήσουμε αυτή την αρχή στις σχέσεις μας με την Ευρώπη και στις εσωτερικές μας συζητήσεις, νομίζω ότι η ιστορία θα μας δώσει ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε τη διαφοροποιημένη προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα γίνουν στενοί φίλοι της Δύσης, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα θα (σ.σ. πρέπει να) αφήνουμε ανοιχτή την επιλογή μιας διαφορετικής προσέγγισης».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο έχει συναντηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές, ο 98χρόνος Κίσσινγκερ δήλωσε «Έχω συναντήσει τον Πούτιν ως μελετητής των διεθνών σχέσεων περίπου μία φορά το χρόνο για μια περίοδο ίσως 15 ετών για καθαρά ακαδημαϊκές στρατηγικές συζητήσεις. Πιστεύω ότι οι βασικές του πεποιθήσεις είναι ένα είδος μυστικιστικής πίστης στη ρωσική ιστορία ... και ότι αισθάνεται προσβεβλημένος. Προσβλήθηκε και απειλήθηκε (κατά τον ίδιο) επειδή η Ρωσία ήταν αντιμέτωπη με την απορρόφηση ολόκληρης αυτής της περιοχής από το ΝΑΤΟ. Δεν είχα προβλέψει μια επίθεση του μεγέθους της κατάληψης μιας αναγνωρισμένης χώρας, κάτι που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση...δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση που αντιμετώπιζε διεθνώς ούτε και τις ικανότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ