Κοσμος

Ανάλυση BBC: Όσα δεν μάθαμε από την ομιλία του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την Ουκρανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το BBC αναλύει τα μηνύματα της ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές πίστευαν πως η σημερινή ημέρα, κατά την οποία η Ρωσία γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης» θα αξιοποιηθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να ανακοινώσει γενική επιστράτευση, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

«Καμία αναφορά σε περαιτέρω κινητοποίηση. Καμία ανακήρυξη νίκης κατά της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε σε απώλειες, αλλά δεν άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιεί: Η εισβολή παραμένει “μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, όχι ένας πόλεμος», αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

«Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να μη δημοσιοποιεί τις επόμενες κινήσεις του ή μήπως η μη αναφορά σε λεπτομέρειες για την πορεία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζουν τα πισωγυρίσματα των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης;», διερωτάται ο αρθρογράφος του βρετανικού Μέσου.

«Σίγουρα ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει επιτυχίες. Η Μόσχα έχει κερδίσει εδάφη και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία. Ωστόσο, έχουν αποτύχει βασικοί στόχοι της Ρωσίας, όπως η ήττα της Ουκρανίας και η ανατροπή της ηγεσίας της», σημειώνει το BBC.

Ρωσία: Τα 11 λεπτά της ομιλίας του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του - ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ANTON NOVODEREZHKIN

«Δημιουργήθηκε μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό… και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου © EPA/MAXIM SHIPENKOV

«Πολεμάτε για την πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις