Κοσμος

Βρετανία: Βαριές απώλειες για τους Ρώσους - Έχασαν υπερσύγχρονα όπλα στην Ουκρανία

Ρωσικές επιθέσεις στο Ντονμπάς, ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες στις πιο ικανές μονάδες του στρατού της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Τουλάχιστον ένα T-90M –πρόκειται για το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο άρμα μάχης της Ρωσίας, με θωράκιση σχεδιασμένη για να αντέχει πλήγματα από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα– καταστράφηκε σε μάχη, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργό Άμυνας μέσω Twitter.


Σε υπηρεσία στις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, ανάμεσά τους αυτές που πολεμούν στην Ουκρανία, έχουν τεθεί περίπου 100 T-90M, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, που τονίζει ότι η αντικατάστασή τους είναι δύσκολη, με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις που στερούν από τη Μόσχα την πρόσβαση κυρίως σε μικροηλεκτρονικά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού διεξάγονται σφοδρές μάχες

Ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε απότομα τις επιθέσεις του στις περιοχές του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιδιώκοντας να προσφέρει κάποιου είδους νίκη που θα μπορέσει να επικαλεστεί ο πρόεδρος Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την προσεχή Δευτέρα, όταν η Ρωσία θα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, ενισχυμένοι από τη σθεναρή αντίσταση των στρατευμάτων τους στο πεδίο της μάχης και από τη διογκούμενη δυτική βοήθεια σε βαριά όπλα, έχουν αρχίσει να περνούν σε δυναμικές αντεπιθέσεις στο βόρειο μέτωπο, γύρω από το Χάρκοβο, αλλά και στις νότιες περιοχές γύρω από τη Χερσώνα και το Μικολάγεφ.

Οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς, με τους Ρώσους να σφίγγουν επικίνδυνα τον κλοιό σε δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, το Κραματόρσκ και το Σεβεροντονέτσκ. Εγκαταλελειμμένο από τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του το Κραματόρσκ, διοικητικό κέντρο του τμήματος της επαρχίας Ντονέτσκ που έμεινε υπό τον έλεγχο του Κιέβου μετά τον εμφύλιο του 2014, υφίστατο καταιγιστικό βομβαρδισμό από ρωσικά αεροπλάνα και μονάδες πυροβολικού. «Σχεδόν περικυκλωμένο» από τον ρωσικό στρατό είναι πλέον το Σεβεροντονέτσκ, στην επαρχία Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ολεξάντρ Στριούκ. 

 

 

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν την πολιορκία της τεράστιας χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίου θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος που κινούνταν στην περιοχή για να παραλάβει αμάχους, σκοτώνοντας έναν μαχητή και τραυματίζοντας έξι άλλους. Η Μόσχα είχε δεσμευθεί μονομερώς για κατάπαυση του πυρός επί αρκετές ώρες, ώστε να απομακρυνθούν οι τελευταίοι άμαχοι από τα υπόγεια καταφύγια του βιομηχανικού συγκροτήματος.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός πέρασε στην επίθεση, στο βόρειο μέτωπο, ανακαταλαμβάνοντας χωριά γύρω από το Χάρκοβο και το Ιζιούμ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πίεση που δέχεται το βόρειο τμήμα του Ντονμπάς και να αποτρέψει την περικύκλωση του κύριου όγκου των ουκρανικών δυνάμεων που το υπερασπίζονται. Σύμφωνα με αμερικανικές και βρετανικές πηγές, παρά τη σφοδρότητα των ρωσικών επιθέσεων κατά τις τελευταίες ημέρες, η γενική εικόνα παραπέμπει σε ασταθή στασιμότητα, με χωριά και κωμοπόλεις να αλλάζουν χέρια από μέρα σε μέρα, χωρίς ουσιώδη ανατροπή στον χάρτη των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ