- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΗΠΑ: Η διαρροή εγγράφου προκάλεσε πολιτική θύελλα, με υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν έπειτα από τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να ανατρέψει η ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να «εκφοβιστεί».
Η διαρροή προκάλεσε πολιτική θύελλα, με υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από το κτίριο του δικαστηρίου και αλλού στις ΗΠΑ, αλλά και εσωτερική κρίση στο ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, όπου διεξάγεται έρευνα για την πηγή της πρωτοφανούς αποκάλυψης.
Ο Τόμας, ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές του εννιαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου, έκανε μερικές έμμεσες αναφορές στις αντιδράσεις για τη διαρροή σε ομιλία του στην Ατλάντα.
Ως κοινωνία «εθιζόμαστε στο να επιθυμούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, να μην ζούμε με τα αποτελέσματα που δεν μας αρέσουν», σχολίασε ο Τόμας. «Δεν μπορούμε να γίνουμε ένας θεσμός που θα μπορεί να εκφοβιστεί για να ανακοινώνει τις αποφάσεις που θέλετε. Τα γεγονότα αυτής εβδομάδας αποτελούν σύμπτωμα αυτής της κατάστασης», πρόσθεσε.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη αντιδρώντας στην αποκάλυψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προτίθεται να αναιρέσει την απόφαση του 1973 που κατέστησε συνταγματικό δικαίωμα τη δυνατότητα των γυναικών να μπορούν κάνουν άμβλωση.
Τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος και ήταν γραμμένα και στα πλακάτ που κρατούσαν ήταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», «Θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου».
Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχε η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, που μιλώντας στους συγκεντρωμένους, γυναίκες και άνδρες, σε πλατεία στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκεται δικαστικό μέγαρο, απηύθυνε «έκκληση για δράση».
Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».
Στην πολιτική μάχη για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, που κάλεσε με ανακοίνωσή του τους ψηφοφόρους να «επιλέξουν υποψηφίους που το υπερασπίζονται» στις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο. Αλλά και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξέφρασε την άποψη πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σκοπό να μετατρέψουν το ζήτημα σε πολιτικό «όπλο» ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου
Η αστυνομία έχει τοποθετήσει σιδερένιο φράκτη γύρω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες ήταν ειρηνικές.
Το σχέδιο της απόφασης, το οποίο συνέταξε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο και διέρρευσε τη Δευτέρα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, αναφέρει ότι η απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, που βάσιζε το δικαίωμα στην άμβλωση στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, «στερείτο εξ αρχής θεμελίωσης καθώς δεν προστατεύεται από καμία διάταξη του Συντάγματος» των ΗΠΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για την τελική του απόφαση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιουνίου.
Ο Αλίτο ακύρωσε χθες την εμφάνισή του σε ένα άλλο συνέδριο και προτίμησε να στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο ανέφερε ότι δεν θα ήταν πρακτικό να παραστεί στο συνέδριο.
Την Πέμπτη ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς είχε σχολιάσει ότι η διαρροή είναι κάτι «απολύτως αποκρουστικό», αλλά δεσμεύθηκε να μην επηρεάσει το έργο του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ