Κοσμος

Η πίεση στον Πούτιν στο τραπέζι της συνάντησης Τζόνσον με Κισίντα

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πίεσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον © EPA/ANDREW PARSONS

Ο Τζόνσον συναντάται με τον Κισίντα για την ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την κλιμάκωση της πίεσης στον Πούτιν.

O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντάται σήμερα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για την ενίσχυση της άμυνας και την εμπορική συνεργασία, στο πλαίσιο της πολιτικής της Βρετανίας μετά το Brexit, για την εμβάθυνση των σχέσεών της με χώρες της περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Οι διμερείς συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην κλιμάκωση της πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες, εκτιμάται ότι θα συμφωνήσουν επί της αρχής, για μία αμυντική συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνεργασία μεταξύ βρετανικών και ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Τζόνσον θα ανακοινώσει τη συμφωνία Reciprocal Access Agreement ως μία “σημαντική αμυντική σύμπραξη” η οποία, προβλέπει την κοινή ανάπτυξη και εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, όπως επίσης και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αλλά και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA

Μετά το Brexit, ο Τζόνσον έριξε... δίχτυα στον Ειρηνικό

Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν μία τιμητική διέλευση αεροσκαφών της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας (RAF), ενώ θα επιθεωρήσουν και τιμητικό στρατιωτικό άγημα.

“Ως δύο μεγάλες νησιωτικές δημοκρατίες..., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία επικεντρώνουν την προσοχή τους, ώστε να έχουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής κατάρτισης, αλλά και στη διασφάλιση ότι θα παραμείνουν υπερδυνάμεις στον τομέα της τεχνολογίας,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Τζόνσον πριν από την επίσκεψη.

“Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κισίντα θα επιταχύνει τη στενή αμυντική συνεργασία μας και θα οικοδομήσει περαιτέρω την εμπορική μας σύμπραξη για την ενίσχυση μεγάλων προγραμμάτων υποδομών σε όλη τη χώρα, υποστηρίζοντας την προώθηση της κοινής ατζέντας μας,” ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Από τότε, που η Βρετανία άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020, ο Τζόνσον κινείται για να διευρύνει τη βρετανική επιρροή μεταξύ χωρών στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, περιγράφοντας την περιοχή αυτή, “σταδιακά, ως το γεωπολιτικό κέντρο του κόσμου.”

Η επίσκεψη θα επιδιώξει επίσης, να ενδυναμώσει τις εμπορικές σχέσεις, επί της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2020 και σηματοδότησε την πρώτη βρετανική εμπορική συμφωνία μετά από το Brexit. Ο πρώην υπουργός, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις Γκρεγκ Κλαρκ θα είναι ο εμπορικός απεσταλμένος της Βρετανίας στην Ιαπωνία.

Η Βρετανία αναζητάει νέες εξαγωγικές αγορές στο πλαίσιο της στροφής που κάνει από τους Ευρωπαίους γείτονες της, ενώ επιδιώκει τη συμμετοχή της σε μία εμπορική συμφωνία για τον Ειρηνικό, στην οποία, η Ιαπωνία είναι μέλος, αλλά και υπεύθυνη για την επίβλεψη της βρετανικής αίτησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.