Κοσμος

Πεκίνο: «Νέο μοντέλο» για τον κόσμο η σχέση Κίνας - Ρωσίας

Την ώρα που οι χώρες της Δύσης συνεργάζονται όλο και πιο στενά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ © EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ © EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL

Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι Ρωσία και Κίνα «δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα νέα μοντέλο διεθνών σχέσεων».

«Ένα σημαντικό στοιχείο από την επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι δύο πλευρές υπερβαίνουν το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ο Λιτζιάν ανέφερε ότι οι δύο χώρες «δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα νέα μοντέλο διεθνών σχέσεων». Αυτό το μοντέλο είναι διαφορετικό από τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» που επιδεικνύεται από ορισμένες χώρες, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την καθιερωμένη κριτική της κινεζικής ηγεσίας για τη συνεργασία των ΗΠΑ με μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ, του οποίου η επέκταση σύμφωνα με το Πεκίνο οδήγησε στην επίθεση της Ρωσίας.

Η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν ολοένα και πιο στενές σχέσεις και η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Κίνα αποδίδει την ουκρανική κρίση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Το Πεκίνο έχει επίσης δηλώσει επανειλημμένως ότι διατηρεί τη φιλία «χωρίς όρια» που διακήρυξαν ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντήθηκαν λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Toν Φεβρουάριο η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και οι νέες πωλήσεις αερίου θα γίνονται σε ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σινορωσικής στρατηγικής συνεργασίας εν μέσω έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση για την Ουκρανία και άλλα θέματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πάντως τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα για «επιπτώσεις και συνέπειες» εάν το Πεκίνο στηρίξει τη Μόσχα για την εισβολή και ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι η χώρα του δεν ήθελε τον πόλεμο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.