- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ομόλογό του της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν.
Τη θέση ότι η διεθνής κατάσταση επιβάλλει να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Φινλανδή ομόλογο του Σάνα Μάριν, καθώς η χώρα της εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Ασφαλώς θίξαμε και το ζήτημα ενδεχόμενης αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι εναπόκειται στον λαό της Φινλανδίας, και μόνο στον λαό της Φινλανδίας, να κάνει μια τόσο σημαντική επιλογή» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε ό,τι με αφορά, η Ελλάδα θα σεβαστεί την κυρίαρχη απόφαση του λαού της Φινλανδίας, δεδομένης και της στενής μας συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, και φυσικά της ήδη μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Φινλανδίας και της Συμμαχίας», προσέθεσε.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε πως η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάριν, πρώην υπουργός Μεταφορών, επελέγη από τους Φινλανδούς Σοσιαλδημοκράτες να ηγηθεί της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, γεγονός που την κατέστησε το 2019 τη νεότερη πρωθυπουργό παγκοσμίως.
Η Μάριν πρόσθεσε ότι, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η Φινλανδία θα στηρίζει τους πρόσφυγες. Αναφορικά με τις κυρώσεις τόνισε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ευρώπη να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη από τη Μόσχα. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «αν μπούμε στο ΝΑΤΟ θα συμβάλουμε στην ασφάλεια όλης της συμμαχίας».
Η αλλαγή στάση της σημερινής κυβέρνησης της Φινλανδίας έχει σημασία καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Μάριν ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη της χώρας στο NATO.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από την επόμενη σύνοδό του τον Ιούνιο. Οι Φινλανδοί βουλευτές συζητούν ήδη το θέμα.
Σύμφωνα με σκανδιναβικά ΜΜΕ, η Φινλανδία, μαζί με τη Σουηδία θα υποβάλουν σε λίγες ημέρες (στα μέσα Μαΐου) αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, η Στοκχόλμη πρότεινε –και το Ελσίνκι συμφώνησε– να δράσουν από κοινού οι δύο χώρες για να δείξουν πόσο πολύ θέλουν να γίνουν μέλη. Η σουηδική εφημερίδα Expressen επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία είχαν αποφύγει εδώ και δεκαετίες Ελσίνκι και Στοχκόλμη, έγινε πρώτη προτεραιότητα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άλλαξε την άποψη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 68% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν τη ρωσική εισβολή, ενώ μόλις το 12% είναι κατά. Αντίστοιχα στη Σουηδία, λίγο πάνω από το 50% των πολιτών τέθηκε υπέρ της ένταξης.
Η Φινλανδία, που παρήγγειλε στα τέλη του 2021 64 αμερικανικά μαχητικά F-35, θα αυξήσει αλματωδώς, κατά 40%, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2026, πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ που συστήνει το NATO. Άλλοτε ρωσικό μεγάλο δουκάτο, ως την ανεξαρτησία της το 1917, η Φινλανδία υπέστη εισβολή από την πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση το 1939, όταν ξέσπασε ο «χειμερινός πόλεμος» τριών μηνών στον οποίο η σφοδρή αντίσταση των Φινλανδών έχει παραλληλιστεί με αυτή των Ουκρανών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ