Κοσμος

Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο

10 άνοιξαν λογαριασμό στην Gazprombank

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bloomberg: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει σε ρούβλια- 10 άνοιξαν λογαριασμό στην Gazprombank
Gazprom © ΕPA Pool

Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, όπως έχει ζητηθεί από τη Μόσχα.

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι συνολικά δέκα οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.  

Σύμφωνα με το ίδιο άτομο, δεν προβλέπεται άλλο μπλόκο στην ενέργεια από την Ρωσία, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Το Κρεμλίνο πάντως από την πλευρά του αρνήθηκε σήμερα, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Αφού η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα ζήτησε να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές που ξεκινούσαν την 1η Απριλίου. Όμως η ΕΕ υποστήριξε ότι ο μηχανισμός που πρότεινε το Κρεμλίνο, θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Πλέον κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκβιάζει την Ευρώπη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.