Κοσμος

Bloomberg: Άνθρωποι του Κρεμλίνου που αμφισβητούν τη στρατηγική του Πούτιν

Εκφράζουν φόβους και για περιορισμένη χρήση πυρηνικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κρεμλίνου αμφισβητούν την απόφαση του Πούτιν για τον πόλεμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι προσδοκίες για έναν πόλεμο λίγων ημερών που θα έδινε στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να επιβάλει ουσιαστικά μία ελεγχόμενη από το ίδιο κυβέρνηση διαψεύστηκαν εμφατικά. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά, υπερασπιζόμενοι κάθε μέτρο του εδάφους τους και αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα.  

Η εξέλιξη αυτή του πολέμου έχει ως αποτέλεσμα ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κρεμλίνου να αμφισβητούν την απόφαση του Πούτιν για τον πόλεμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Οι αμφισβητίες που εργάζονται σε διάφορα υψηλόβαθμα πόστα κυβερνητικών υπηρεσιών και κρατικά ελεγχόμενων υπηρεσιών θεωρούν ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν καταστροφικό λάθος, που θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων. Οι ίδιοι θεωρούν πως θα χαθούν δύο δεκαετίες ανάπτυξης και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου που πέτυχε με τη διακυβέρνησή του. Έντονη δυσφορία καταγράφεται την ίδια ώρα για την αποτυχία της εισβολής και στους κόλπους των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά ούτε από εκεί θα υπάρξουν φυσικά δημόσιες διαφωνίες. 

Ο Πούτιν από την πλευρά του επιμένει ότι η απόφαση για εισβολή ήταν η σωστή. Αυτή σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη από τον ίδιο, τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, την προσωπάρχη Βαλερί Γερασίμοφ και τον Γενικό Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για ένα σχόλιο επί των πληροφοριών. 

Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι φοβούνται πως ο Πούτιν θα μπορούσε όντως να στραφεί σε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν κρίνει ότι η «ιστορική αποστολή του», όπως ο ίδιος βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποτύχει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ