Κοσμος

Μαριούπολη: Νέο τελεσίγραφο για παράδοση των Ουκρανών στο εργοστάσιο Azovstal

Το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη - κλειδί μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Μαριούπολη η Ρωσία δίνει νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς υπερασπιστές που αντισκέκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Στη Μαριούπολη οι μάχες συνεχίζονται σφοδρές γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι Ουκρανοί στρατιώτες. Το τελευταίο οχυρό αντίστασης στη Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη Μόσχα να δίνει νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 τα όπλα τους.

Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι μέχρι στιγμής ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού σήμερα.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal, ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 14.00 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι στη Μαριούπολη βομβαρδίζουν αμάχους

Νωρίτερα, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, χρησιμοποιώντας βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster).

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Μια ημέρα νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης γνωστοποιήσε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει τις επόμενες ημέρες

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούκα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για σφαγή αμάχων.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη» είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Και πρόσθεσε: «Μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη... Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς, και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Χιλιάδες μισθοφόροι Βάγκνερ πολεμούν στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Εν τω μεταξύ, περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς», όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει τη νέα φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της. Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς από αυτούς τους «10-20.000 άνδρες» είναι της Βάγκνερ και πόσοι είναι μαχητές από τη Λιβύη ή τη Συρία.

Στα τέλη Μαρτίου, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είχε αναφέρει ότι «περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι» της Βάγκνερ, μεταξύ των οποίων και στελέχη της εταιρείας, επρόκειτο να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι μέσα σε διάστημα «τεσσάρων έως έξι μηνών» οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, ένα μέρος του Ντονμπάς και μια μικρή «γέφυρα ξηράς» στην περιοχή της Ζαπορίζια. Αναμένει, όπως είπε, ότι η Μαριούπολη θα καταστραφεί «πλήρως» και εξέφρασε τον φόβο ότι οι απώλειες θα είναι «χειρότερες από την Μπούκα».

Ο Γκουτέρες ζήτησε τετραήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία για να φύγουν οι άμαχοι

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή των ορθόδοξο Πάσχα.

«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως την Κυριακή του Πάσχα.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επείγουσες. Ο κόσμος δεν έχει φαγητό, νερό, προμήθειες για να φροντίσουν τους αρρώστους ή τους τραυματίες ή απλά για να ζήσουν καθημερινά» επισήμανε ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γκουτέρες. «Αντί του εορτασμού μιας νέας ζωής, αυτό το Πάσχα συμπίπτει με μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η έντονη συγκέντρωση δυνάμεων και δύναμης πυρός καθιστά αυτήν τη μάχη αναπόφευκτα πιο βίαιη, πιο αιματηρή και πιο καταστροφική» ανέφερε ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε: «Η εισβολή και ο φρικτός απολογισμός σε βάρος αμάχων, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να ωχριά σε σύγκριση με τον τρόμο που επίκειται».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις