Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζει απάνθρωπη την κατάσταση στη Μαριούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα μετά από βομβαρδισμούς σε πόλη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένη πόλη © EPA / SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελεσίγραφο της Ρωσίας στις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα - Οι τελευταίες εξελίξεις την 53η ημέρα του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 53η ημέρα και η Ρωσία έδωσε τελεσίγραφο στους Ουκρανούς που πολεμούσαν στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα το πρωί της Κυριακής για να σώσουν τη ζωή τους. 

Η προθεσμία στις 3 π.μ. GMT που έθεσε η Μόσχα στους Ουκρανούς στρατιώτες στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να «παραδοθούν ή να πεθάνουν» έχει παρέλθει. Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι είχε εκκαθαρίσει τις αστικές περιοχές από τις ουκρανικές δυνάμεις και οι εναπομείναντες υπερασπιστές είχαν παγιδευτεί σε ένα χαλυβουργείο.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη ως «απάνθρωπη» και κάλεσε τη Δύση να αποδείξει περισσότερα όπλα. «Οι επιτυχίες του στρατού μας στο πεδίο της μάχης είναι πραγματικά σημαντικές, ιστορικά σημαντικές. Αλλά ακόμα δεν είναι αρκετά για να καθαρίσουν τη γη μας από τους κατακτητές», είπε.

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: οι τελευταίες εξελίξεις

22:45 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συζήτησαν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε συνομιλία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με θέμα την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας και τις προετοιμασίες για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο.

«Εχουμε σαφή σχέδια τώρα, καθώς και ένα όραμα για τις προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική», έγραψε στο Twitter o Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

20:00 Κόκκινη γραμμή για τις διαπραγματεύσεις η Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS News.

Οι ουκρανοί στρατιώτες αψήφησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα στην ρημαγμένη πόλη, την οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, στην μεγαλύτερη στρατιωτική «επιτυχία» που έχουν καταγράψει από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης και βομβαρδίζεται ανηλεώς.

18:50 Ζελένσκι σε Μακρόν: Να έρθει στην Ουκρανία να δει εάν συντελείται γενοκτονία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία», έναν όρο που ο Γάλλος ομόλογός του αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.

«Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε προχθές Παρασκευή στο αμερικανικό δίκτυο CNN και η οποία μεταδόθηκε σήμερα. «Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο», πρόσθεσε, για να εξηγήσει την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι «πολύ προσβλητική».

«Του είπα πως ήθελα να καταλάβει πως δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία», διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN. «Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, είχε εξηγήσει την Πέμπτη πως ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» θα πρέπει κατά τη γνώμη του να «αποδοθεί από τους νομικούς, όχι από τους πολιτικούς» και πως μια «επιστροφή στη λεκτική κλιμάκωση» δεν βοηθά την Ουκρανία.

Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι εύχεται να δει στην Ουκρανία τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον εξέπληξε λέγοντας αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία».

«Πιστεύω ότι θα έρθει, αλλά η απόφαση είναι δική του, βέβαια, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας», διευκρίνισε. «Όμως είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω πως γι΄αυτό πρέπει να έλθει να δει».

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να στείλει απεσταλμένο στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος απέκλεισε προσώρας μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη του ίδιου του προέδρου.

 

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/754094-zelenski-se-makron-na-erthei-stin-oykrania-na-dei-ean-synteleitai-genoktonia»

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/754094-zelenski-se-makron-na-erthei-stin-oykrania-na-dei-ean-synteleitai-genoktonia»

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/754094-zelenski-se-makron-na-erthei-stin-oykrania-na-dei-ean-synteleitai-genoktonia»

17:50 Ουκρανία: Οι δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθεί

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι, Μαριούπολη, εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή «This Week» του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

 

 

16:15 Το πασχαλινό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον στα ουκρανικά

«Το μήνυμα του Χριστού ότι το καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού θα αντηχήσει ακόμη περισσότερο φέτος στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Δημοσιεύοντας το πασχαλινό μήνυμά του σε ένα βίντεο στο Twitter, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απέτισε φόρο τιμής στους Χριστιανούς της Ουκρανίας, είτε γιορτάζουν το Πάσχα σήμερα, είτε στο ορθόδοξο αντίστοιχο αργότερα αυτόν τον μήνα, για τους οποίους το μήνυμα ελπίδας του Χριστού, ο θρίαμβος της ζωής έναντι του θανάτου θάνατο και του καλού έναντι του κακού, θα έχει απήχηση φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη».

Μιλώντας στα Ουκρανικά και αναφέροντας έναν Ψαλμό, είπε: «Να είστε δυνατοί και να έχετε θάρρος στην καρδιά σας, όλοι που εμπιστεύεστε στον Κύριο».

 

 

15:40 Δήμαρχος Μπούκα: Ένας στους πέντε κατοίκους έχει εκτελεστεί

Πάνω από 400 είναι οι νεκροί που θρηνεί το πολύπαθο προάστιο Μπούκα του Κιέβου, διαβόητο πλέον για τους ομαδικούς τάφους πολιτών που εντοπίστηκαν εκεί μετά την εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο δήμαρχος της πόλης, Ανατόλι Φεντόρουκ, έχουν ήδη εντοπιστεί 403 πτώματα ενώ αγνοούνται πολλοί ακόμη.

Ο δήμαρχος μίλησε για δύο ομαδικούς τάφους στο έδαφος του Ναού του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, τους οποίους οι τοπικές αρχές ανοίγουν μετά την απελευθέρωση και σηκώνουν τις σορούς, κάνοντας τις κατάλληλες διαδικασίες.

«Σχεδόν το 80-85% είναι τραύματα από σφαίρες και δολοφονίες. Αυτά δεν είναι από έκρηξη οβίδων, όχι σκάγια, είναι σκόπιμα πυροβολημένοι άνθρωποι, ειρηνικοί άνθρωποι, πολίτες σε διαφορετικές συνθήκες. Έβλεπα την εκτέλεση μιας οικογένειας που οδηγούσε από το Γοστόμελ μέσω Μπούκα προς Κίεβο Ήθελαν να πάνε σε ένα ασφαλές κτίριο όπου ο σύζυγος ήθελε να σώσει την τραυματισμένη γυναίκα του και ζήτησε από τους εισβολείς, τους παρακάλεσε να μην τελειώσουν Αλλά δεν τον άκουσαν, έριξαν νέους πυροβολισμούς, η έγκυος σύζυγος πέθανε επιτόπου, και το παιδί,τραυματίστηκε, πήγε στο νοσοκομείο. Θέλω να τον βρω αν επέζησε», πρόσθεσε ο κ. Φεντορούκ.

14:40 Εικόνες καταστροφής από πόλεις της Ουκρανίας

 

 

13:40 Η Ρωσία έχασε 20.300 στρατιώτες, ισχυρίζεται η Ουκρανία

Η Ουκρανία παρείχε την τελευταία της ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των απωλειών που έχει υποστεί η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Ισχυρίζεται ότι 20.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 2.002 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί. 

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι 1.351 από τους στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ υπολόγισε στις 24 Μαρτίου ότι μέχρι και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

12:40 Ειρήνη για την Ουκρανία και «να μην συνηθίσουμε στον πόλεμο», ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για το Πάσχα των Καθολικών

Ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία και στον δοκιμαζόμενο λαό της, δόθηκε στο μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για το Πάσχα των Καθολικών. Ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι «τα βλέμματά μας είναι γεμάτα έκπληξη, σε αυτό το Πάσχα πολέμου» και ότι «υπάρχει πάρα πολύ αίμα και βία, πάρα πολλές αδελφές και αδελφοί προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες». «Χριστός Ανέστη, σήμερα αντηχεί η φράση αυτή, η οποία είναι τόσο πολύτιμη για την χριστιανική ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας πρόσθεσε:

«Aς αφήσουμε να εισέλθει η ειρήνη του Χριστού στις ζωές μας, στα σπίτια μας, στις χώρες μας! Ας επικρατήσει η ειρήνη στην μαρτυρική Ουκρανία, η οποία επλήγη τόσο σκληρά από την βία και τις καταστροφές του παράλογου και βάναυσου πολέμου στον οποίο την έσυραν. Επί της τρομερής αυτής νύχτας πόνου και θανάτου, ας υπερισχύσει γρήγορα μια νέα αυγή ελπίδας! Ας επιλεγεί η ειρήνη, ας σταματήσουν να κάνουν επιδείξεις δύναμης, ενώ ο κόσμος υποφέρει. Σας παρακαλώ, μην συνηθίσουμε στον πόλεμο, ας δεσμευθούμε όλοι να ζητήσουμε με στεντόρεια φωνή την ειρήνη, από τα μπαλκόνια, από τους δρόμους! Όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης των εθνών ας εισακούσει το αίτημα για ειρήνη, που προέρχεται από τον κόσμο. Ας ακούσει το βασανιστικό ερώτημα που έθεσαν οι επιστήμονες πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια: “θα θέσουμε τέλος στο ανθρώπινο γένος, ή η ανθρωπότητα θα μπορέσει να απαρνηθεί τον πόλεμο;” (Μανιφέστο Ράσελ- Αϊνστάιν, 9 Ιουλίου 1955).

» Φέρω στην καρδιά μου τα τόσα θύματα της Ουκρανίας, τα εκατομμύρια προσφύγων, όπως και άστεγων εντός των συνόρων της χώρας αυτής. Τις διχασμένες οικογένειες, τους ηλικιωμένους που έμειναν μόνοι, τις ζωές που κόπηκαν και τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν. Μου έχει εντυπωθεί το βλέμμα των παιδιών που έμειναν ορφανά και τα οποία προσπαθούν να απομακρυνθούν από τον πόλεμο. Κοιτάζοντάς τα, δεν μπορούμε να μην αντιληφθούμε την κραυγή του πόνου τους, μαζί με εκείνη των τόσων άλλων παιδιών που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο: εκείνα που πεθαίνουν από πείνα, ή λόγω έλλειψης φροντίδας, εκείνα που είναι θύματα κακοποιήσεων και βίας και εκείνα στα οποία δεν δόθηκε το δικαίωμα να γεννηθούν.

»Μέσα στον πόνο του πολέμου, δεν λείπουν και ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως είναι οι ανοικτές πόρτες τόσων οικογενειών και κοινοτήτων, που σε όλη την Ευρώπη υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Οι τόσες αυτές πράξεις ελέους, ας μετατραπούν σε ευλογία για τις κοινωνίες μας, οι οποίες κάποιες φορές υποβαθμίζονται λόγω μεγάλου εγωισμού και ατομικισμού, και ας συμβάλουν στο να γίνουν φιλόξενες για όλους.

 » Ο πόλεμος στην Ευρώπη ας αυξήσει το ενδιαφέρον μας και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες επικρατεί ένταση και πόνος, σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου, τις οποίες δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξεχάσουμε».

Ο ποντίφικας στο μήνυμά του ζήτησε, επίσης, να σταματήσουν οι εντάσεις και η βία στην Μέση Ανατολή, στην Υεμένη, στην Λιβύη, στη Μιανμάρ, στο Αφγανιστάν, σε όλη την αφρικανική ήπειρο και στην Λατινική Αμερική.

11:40 Ουκρανία: Δεν συμφωνήσαμε σε κατάπαυση του πυρός για απομάκρυνση αμάχων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. «Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε ... για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι' αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

10:50 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την ανθρωπιστική βοήθεια με επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ

Η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία. H συνολική χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο ανέρχεται πια σε 143 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του πακέτου στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παγκόσμια εκδήλωση δέσμευσης «Stand Up For Ukraine» την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα χρηματοδότηση θα καλύψει τις πιο πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό , στέγη και προστασία, βοήθεια σε μετρητά και υποστήριξη κατά της βίας λόγω φύλου.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «με εκατομμύρια ανθρώπους εν κινήσει ή παγιδευμένους σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, οι ανάγκες στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιες. Τώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των ανελέητων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως στα ανατολικά. Με αυτά τα πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ, η ΕΕ συνεχίζει να διαθέτει γρήγορα ανθρωπιστική χρηματοδότηση στους εταίρους της προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε βοήθεια. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές που έχουν αποκοπεί από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και ηλεκτρισμό, και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους».

10:30 Πυραυλική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε υποδομή στο Μπρόβαρι

Πυραυλική επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί προκάλεσε ζημιές σε υποδομή στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ ο δήμαρχος του Μπρόβαρι Ίγκορ Σαπόζκο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής ούτε για ενδεχόμενες απώλειες. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως την αναφορά του δημάρχου.

09:55 Η Μόσχα είναι προσηλωμένη στο να εξαναγκάσει το Κίεβο να εγκαταλείψει τον ευρωτλαντικό προσανατολισμό του

Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στο να εξαναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της και στο να επιβεβαιώσει τη δική της περιφερειακή κυριαρχία, παρόλο που η Μόσχα επικεντρώνεται τώρα επιχειρησιακά στις ανατολικές περιοχές της γειτονικής της χώρας, ανέφερε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν εξοπλισμό μάχης και υποστήριξης από τη Λευκορωσία προς την ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων και σε τοποθεσίες κοντά στο Χάρκοβο και το Σεβεροντονέτσκ, αναφέρει στο τακτικό δελτίο του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να πλήττει ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία όπου η Ρωσία σχεδιάζει να ανανεώσει την επιθετική δραστηριότητά της, προστίθεται στο δελτίο.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την εν λόγω αναφορά.

09:00 Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (16/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 387 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 99 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 174
  • Από Ευζώνους: 23
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 131
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 55, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 3 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.481 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.853 ανήλικοι.

08:24 Περίπου 1.450 άμαχοι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες της χώρας

Σχεδόν 1.450 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κίεβο.

Περίπου 1.380 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια από διάφορες πόλεις της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 170 από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανέφερε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram. 68 άμαχοι απομακρύνθηκαν επίσης με ασφάλεια από την περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία δέχεται ακατάπαυστα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εκκένωση της πόλης Λισικάνσκ δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας «σφοδρών βομβαρδισμών» στην περιοχή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι «παρά τα εμπόδια που προκαλεί το Κίεβο», περίπου 15.800 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, τις προηγούμενες 24 ώρες, χωρίς τη συμμετοχή των ουκρανικών αρχών. Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι σαμποτάρουν τη διαφυγή του άμαχου πληθυσμού. Οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

08:00 Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα (17/4) το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της νύκτας σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τις εκρήξεις και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.