Κοσμος

Lockdown στη Σαγκάη: Υπάρχει εξήγηση για την σκληρή στάση των Αρχών;

Απομονωμένο το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαγκάη
Σαγκάη © EPA/WANG GANG

Σαγκάη - Lockdown: Αλλαγή στρατηγικής απέναντι στον covid στην τεράστιας οικονομικής σημασίας πόλη. Μηδενική ανοχή από τις Αρχές. Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε;

Σαγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του κόσμου βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown. Και τα ερωτήματα είναι τι οικονομικό κόστος θα έχει αυτή η κατάσταση στην κινεζική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, και, κυρίως, πού οφείλεται αυτή η ξαφνική σκλήρηνση της στάσης των κινεζικών αρχών, ερώτημα για το οποίο μόνο εικασίες κάνουν οι δυτικοί επιστήμονες. Αν και η Κίνα είχε αποκρύψει αρχικά την εμφάνιση και τη σοβαρότητα της covid, οι ειδικοί δεν θέλουν να πιστέψουν οτι τα μέτρα της Σαγκάης οφείλονται σε κάποια νέα, επικίνδυνη μετάλλαξη και τα αποδίδουν σε άλλους παράγοντες.

Πάντως τα μέτρα φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως σκληρά. Καθημερινά έρχονται στο φως εικόνες στις οποίες οι Αρχές προσπαθούν να επιβάλλουν τα νέα μέτρα και τους πολίτες που διαμαρτύρονται για αυτή την πρωτοφανή στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη σε δύο φάσεις, χωρίζοντας την πόλη κατά μήκος του ποταμού Χουανγκπού. Πρώτα επιβλήθηκε lockdown στην επιχειρηματική συνοικία Πουντόνγκ, ενώ θα ακολουθούσε το ιστορικό κέντρο Πούξι προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν μαζικά τεστ για την covid-19.

Στην πράξη, όποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ακόμη και ασυμπτωματικός, απομονώνεται από μη μολυσμένα άτομα. Οι αρχές της Σαγκάης επιβεβαίωσαν την προηγούμενη Δευτέρα ότι αυτό το μέτρο ισχύει και για παιδιά, κάτι που οδήγησε διπλωμάτες από 30 και πλέον Δυτικές χώρες να ζητήσουν από την Κίνα να σταματήσει να χωρίζει τα παιδιά με από τους γονείς τους.

Παράλληλα, ρομπότ περιπολούν στους δρόμους, drones μεταφέρουν μηνύματα, ενώ οι Αρχές σε διάφορα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, χτυπούν κατοικίδια και τα αρπάζουν αν οι ιδιοκτήτες τους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σε άλλα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει διαπιστώνεται ότι όσοι πολίτες βρεθούν θετικοί πρέπει να βάλουν τα κατοικίδια τους μέσα σε ειδικούς σάκους και να τα κατεβάσουν στο δρόμο. Από εκεί θα τα παραλάβουν άνδρες με στολές και θα τα θανατώσουν.

Σύμφωνα με εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τοπικές Αρχές εισβάλλουν στα σπίτια και αρπάζουν θετικούς στον ιό πολίτες, για να τους πάνε σε «στρατόπεδα καραντίνας» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Μάλιστα, εκεί μεταφέρονται και άνθρωποι που δεν έχουν βγει θετικοί στον ιό, αλλά αρνούνται να υποβάλλονται σε καθημερινό έλεγχο Covid. 

Πάντως, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει εξηγήσει την ξαφνική μηδενική ανοχή που δείχνουν οι Αρχές της Σαγκάης στην τήρηση των μέτρων αλλά ούτε και στην αλλαγή στάσης που υπήρξε στη στρατηγική αντιμετώπισης του Covid. Μία εξήγηση θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι είναι η τεράστια οικονομική σημασία της πόλης. 

Σαγκάη - Lockdown: Η αλλαγή στάσης και η οικονομική σημασία

Για πρώτη φορά η Σαγκάη έχει επιβάλλει τόσο σκληρά περιοριστικά μέρα, καθώς μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχε υιοθετήσει μία πιο χαλαρή προσέγγιση σε σχέση με άλλες κινέζικες πόλεις.

Η εξήγηση έρχεται μέσα από την οικονομική σημασία της πόλης. Η Σαγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και αποτελεί πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της Κίνας από το 2018. Τα αεροδρόμια της Σαγκάης είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά σχεδόν του μισού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων που χρειαζόταν η Κίνα κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin.

Το 2020, οι εμπορευματικές πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης αντιπροσώπευαν 3,4 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων – ένα εκατομμύριο περισσότερους από ό,τι τα αεροδρόμια των πόλεων του Πεκίνου, της Γκουανγκζού και της Σενζέν μαζί.

Μελέτες του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη θα μπορούσε να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της. Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 9,5 δισ. γιουάν (1,4 δισ. δολάρια), οπότε η χώρα θα έχανε περίπου 190 δισ. γιουάν (29,8 δισ. δολάρια) για κάθε εβδομάδα που θα συνεχιζόταν το lockdown.

Lockdown στη Σαγκάη: 25 εκατ. πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους
Lockdown στη Σαγκάη: 25 εκατ. πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους © EPA/ALEX PLAVEVSKI

Το ερώτημα όλων όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Σαγκάη είναι γιατί ξαφνικά οι Αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν μία τόσο σκληρή πολιτική;  

Ο καθηγητής Martin Hibberd της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου πιστεύει ότι η προηγούμενη προσέγγιση της Σαγκάης δεν ήταν κατάλληλη για την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική.

«Τα τοπικά lockdowns σε συγκροτήματα είναι απίθανο να περιορίσουν επαρκώς τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, με τόσο μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικής μετάδοσης», λέει.

Σαγκάη - Lockdown: Ελλείψεις στα τρόφιμα

Λόγω των σκληρών μέτρων, που είναι επί της ουσίας μέτρα μαζικού εγκλεισμού κι όχι απλά κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρατηρούνται πια σημαντικά προβλήματα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα προϊόντα, με άλλα λόγια, δεν φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων. Και επειδή τα προϊόντα δεν φτάνουν στα ράφια, έχουν αρχίσει πλέον να παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ πολλοί από τους έγκλειστους πολίτες δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.

Σε κάποια σημεία της πόλης, οι Αρχές έχουν υψώσει μάλιστα και οδοφράγματα, μπλοκάροντας ολόκληρες περιοχές με σκοπό να περιορίσουν την κίνηση από και προς αυτές.    

Η επέκταση του lockdown προκάλεσε πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών. Το κλίμα απόγνωσης γενικεύτηκε και η οργή οδήγησε τους κατοίκους στο να λεηλατούν καταστήματα τροφίμων.

Σαγκάη - Lockdown: Ελλείψεις στα τρόφιμα
Σαγκάη - Lockdown: Ελλείψεις στα τρόφιμα © EPA/ALEX PLAVEVSKI

Lockdown στη Σαγκάη: Πολίτες σε απόγνωση ουρλιάζουν στα μπαλκόνια

Η κατάσταση με το lockdown στη Σαγκάη έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση ανάμεσα στα 25 εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται κλεισμένοι και απομονωμένοι στα σπίτια τους. Βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», δείχνει πολίτες να βρίσκονται στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και να ουρλιάζουν.

«Δεν πάει άλλο» και «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ακούγονται να φωνάζουν μεταξύ άλλων, καθώς οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Residents in locked down Shanghai scream from their balconies: 'This cannot last'

Σαγκάη - Lockdown: Ελληνίδα περιγράφει την κατάσταση

Τα όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη μετά το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού περιγράφει μία Ελληνίδα. Πιο συγκεκριμένα, η Ελένη Οικονόμου, η οποία είναι κάτοικος Σαγκάης, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι η κατάσταση στη Σαγκάη είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς, λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, ούτε καλά καλά στους κήπους, ενώ τα ψώνια πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά.

«Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο, γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα», ανέφερε η Ελένη Οικονόμου.

«Ξέραμε αρχικά ότι η καραντίνα θα κρατούσε από την 1η του μήνα μέχρι τις 5 Απριλίου και με βάση τα τεστ που θα κάνουμε και τα αποτελέσματα αυτών, θα παρθεί η απόφαση για το αν θα συνεχιστεί και πόσο θα συνεχιστεί», επισήμανε η Ελένη Οικονόμου.

«Ούτε καν στον κήπο του συγκροτήματος δεν μπορούμε να κατέβουμε. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Η κάθε πολυκατοικία έχει 2-3 εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα, τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης, διαλέγεις τι θέλεις, πληρώνεις τον εθελοντή και στη συνέχεια πραγματοποιείται η μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας. Όταν έρθουν τα πράγματα, πηγαίνει ο εθελοντής στο gate του συγκροτήματος, παραλαμβάνει τα πράγματα, τα φέρνει στο ισόγειο και μετά μας ενημερώνει ότι ήρθαν οι παραγγελίες και, ένας ένας, παραλαμβάνει τα πράγματά του» είπε η Ελένη Οικονόμου, περιγράφοντας το lockdown στη Σαγκάη.

«Το θετικό είναι ότι υπάρχει υποστήριξη από όλους, είτε εθελοντές είναι, είτε κάτοικοι του συγκροτήματος, και το βασικό είναι ότι το κράτος έχει δώσει κάποια τρόφιμα δωρεάν στον κόσμο», συμπλήρωσε η Ελένη Οικονόμου.

Σαγκάη: Σε απόγνωση οι κάτοικοι–Δραματική περιγραφή στην ΕΡΤ από Ελληνίδα που ζει στη μεγαλούπολη

 

Lockdown στη Σαγκάη : «Άγνωστο μέχρι πότε θα ισχύει»

Ο καθηγητής ψηφιακής διοίκησης, Γιώργος Καπογιάννης, δηλώνει στην ΕΡΤ ότι είναι άγνωστο μέχρι πότε θα ισχύει το lockdown που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. «Ξεκινήσαμε με αυτοαπομόνωση, μετά είχαμε έξοδος ανά 48ωρο. Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστούμε πριν από το lockdown και να προμηθευτούμε τα αναγκαία αγαθά αφού έχουμε και παιδάκι μηνών», είπε ο κ. Καπογιάννης.

«Οι κάτοικοι στην άλλη πλευρά του ποταμού δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού on line.

Δωρεάν φαγητό, κυρίως λαχανικά και γάλα, δίνουν οι κινεζικές αρχές, αφήνοντας στην είσοδο του συγκροτήματος προμήθειες που απολυμαίνονται. «Μετά κατεβαίνω με γάντια και μάσκα και τα παραλαμβάνω», είπε ο Γιώργος Καπογιάννης.

Ο ‘Ελληνας κάτοικος Σαγκάης δεν επιβεβαιώνει «ως προσωπική εμπειρία τις εικόνες με βίαια rapid», ή άλλων ακραίων καταστάσεων. Εξηγεί ότι ο διαχειριστής του συγκροτήματος όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενημερώνει για το πότε πρέπει να διαξαχθούν νέα rapid test ή μοριακά  με προθεσμία για να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα.

Με ειδίκευση στην τεχνολογία, ο κ. Καπογιάννης μιλάει θετικά για τα ρομπότ που επιτηρούν το lockdown και κλείνει αναφέροντας ότι υπάρχει και πενταψήφιο τηλέφωνο «έκτακτης ανάγκης».

Δραματική η κατάσταση στη Σαγκάη λόγω της αυστηρής καραντίνας | 13/04/2022 | ΕΡΤ

Σι Τζινπίνγκ για Covid-19: Η επιμονή στα μέτρα θα φέρει τελικά τη νίκη
 
Η Κίνα θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid», καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω απ’ όλα, τη ζωή πάνω απ’ όλα (…) Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid», επεσήμανε ο Σι στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα.

«Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Η επιμονή σημαίνει νίκη», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.