Κοσμος

Ισραήλ - Παλαιστίνη: μεγάλα έργα εποικισμού

Οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης έχουν φτάσει για μια ακόμα φορά σε παροξυσμό καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει την ανέγερση 9.000 νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ισραήλ συνεχίζει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη - Σχεδιάζει ανέγερση 9.000 νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκ μέρους Παλαιστινίων που πρόσκεινται στη Χαμάς αποδίδονται εν μέρει στο ότι το Ισραήλ συνεχίζει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τη μετριοπαθή ισραηλινή οργάνωση Peace Now, η εποικιστική δραστηριότητα μειώνει τις ελπίδες των Παλαιστινίων για ένα μελλοντικό κράτος. Και παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, έχει τοποθετηθεί εναντίον της περαιτέρω οικοδόμησης ισραηλινών συνοικιών, περίπου 700.000 Ισραηλινοί Εβραίοι ζουν σε οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ: η επέκταση συνεχίστηκε υπό κάθε ισραηλινή κυβέρνηση από το 1967, αλλά επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την Peace Now, η εποικιστική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 60% στη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ.

Οι ισραηλινοί οικισμοί, ή ισραηλινές αποικίες, είναι κοινότητες Ισραηλινών πολιτών, αποκλειστικά Εβραίων, που χτίστηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 στον Πόλεμο των έξι ημερών. Πρόκειται για το παλαιστινιακό έδαφος της Δυτικής Όχθης στο οποίο βρίσκεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ, και για το πρώην συριακό έδαφος των Υψωμάτων του Γκολάν. Ισραηλινοί οικισμοί είχαν χτιστεί στο παρελθόν εντός του αιγυπτιακού εδάφους της χερσονήσου του Σινά και εντός του παλαιστινιακού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, το Ισραήλ εκκένωσε και διέλυσε τους 18 οικισμούς του Σινά μετά την ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979 και τους 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τέσσερις στη Δυτική Όχθη το 2005, ως μέρος της μονομερούς αποδέσμευσής του από τη Γάζα. Η παρουσία και η συνεχιζόμενη επέκταση των υφιστάμενων ισραηλινών οικισμών του Ισραήλ και η κατασκευή φυλακίων τύπου «gate communities» επικρίνεται συχνά ως εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την Peace Now, κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 15.000 νέοι έποικοι οι οποίοι εγκαθίστανται ανάμεσα σε παλαιστινιακούς πληθυσμούς: 130 από αυτές τις νέες γειτονιές είναι αναγνωρισμένες και εγκεκριμένες από την κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν και καμιά εκατοστή ανεπίσημες, στις οποίες κατοικούν περίπου 400.000 Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.

Η ισραηλινή πολιτική εποικισμών ενθαρρύνθηκε από το 1967 από την Εργατική κυβέρνηση του Levi Eshkol, και συνεχίστηκε με σταδιακή κατάσχεση γης με στρατιωτική εντολή και με ψευδή παρουσίαση της δόμησης ως αυστηρά για στρατιωτική χρήση. Στην πραγματικότητα, όπως δηλώνει το κόμμα Likud, οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ολόκληρη η ιστορική γη του Ισραήλ είναι η αναφαίρετη κληρονομιά του εβραϊκού λαού και ότι κανένα τμήμα της Δυτικής Όχθης δεν πρέπει να παραδοθεί σε ξένη κυριαρχία. Έτσι, παρότι το 2002, η Χάρτα για την Ειρήνη αναγνώριζε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και τη διάλυση των εβραϊκών φυλακίων (που προορίζονταν για gate communities) η πολιτική εποικισμού του Ισραήλ παρέμεινε αμετάβλητη. Οι οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη επεκτάθηκαν με ποικίλες μορφές: παραμεθόρια χωριά, όπως αυτά κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη, κατασκευές τύπου New Towns, αγροτικές κοινότητες και στρατιωτικά φυλάκια. Εκτός από την εσωτερική μετανάστευση, σε μεγάλους αν και σταδιακά μειούμενους αριθμούς, οι νέοι οικισμοί απορροφούν ετησίως περίπου 1.000 νέους μετανάστες Εβραίους από το εξωτερικό.

Η Peace Now έχει στα χέρια της στοιχεία από την Πολιτική Διοίκηση της Ισραηλινής Κυβέρνησης, που αποδεικνύουν ότι το 32% της γης που σχεδιάζει να διατηρήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη είναι ιδιωτική ιδιοκτησία Παλαιστινίων. Τις τελευταίες δύο μέρες, έγιναν «προληπτικές» συλλήψεις Παλαιστινίων οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ισραηλινών υπηρεσιών, ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη Σιλουάντ, βορείως της Ραμάλα, όπου οι ισραηλινοί χτίζουν οικιστικό συγκρότημα.