Κοσμος

Ο Πούτιν «σπρώχνει» Φινλανδία και Σουηδία στις «αγκαλιές» του ΝΑΤΟ

Οι δυο χώρες ήδη έχουν θέσει το θέμα σε δημόσιο διάλογο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ενδεχόμενο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξετάζουν οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας που συναντήθηκαν χθες στη Στοκχόλμη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία πλησιάζουν όλο και περισσότερο στη λήψη μιας απόφασης σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τους φόβους των κρατών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. 

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ξεκαθάρισε ότι «εντός των επόμενων εβδομάδων» θα συζητηθεί στη χώρα η πιθανή ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον, η Μαρίν ανακοίνωσε τα παραπάνω, τη στιγμή που η φινλανδική κυβέρνηση κατέθεσε μια έκθεση στο κοινοβούλιο σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για συζητήσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία προετοιμάζεται για την ιστορική απόφαση «πριν τα μέσα του καλοκαιριού» για ένταξη στη Συμμαχία ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων δεν έχει ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία εν μέρει για να αποφύγει να προκαλέσει τον ανατολικό της γείτονα με τον οποίο έχει μια συνοριακή γραμμή 1.300 χλμ.

Αλλά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η υποστήριξη της κοινής γνώμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ διπλασιάστηκε από το 30% στο 60% σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων. «Ουδέποτε να υποτιμάτε την ικανότητα των Φινλανδών να λαμβάνουν τάχιστα αποφάσεις όταν αλλάζει ο κόσμος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Άλλοτε ρωσικό μεγάλο δουκάτο, ως την ανεξαρτησία της το 1917, η Φινλανδία υπέστη εισβολή από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση το 1939, όταν ξέσπασε ο «χειμερινός πόλεμος» τριών μηνών στον οποίο η σφοδρή αντίσταση των Φινλανδών έχει παραλληλιστεί με αυτή των Ουκρανών.

Μετά τη νέα σύρραξη, τον λεγόμενο «πόλεμο της συνέχειας» (1941-1944) με τους σοβιετικούς, η σκανδιναβική χώρα επέλεξε την ουδετερότητα –αναγκαστικά για πολλούς– κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τη λεγόμενη «φινλανδοποίηση», υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μόσχας. Η χώρα δεν έγινε μέλος της ΕΕ και εταίρος του NATO παρά τα χρόνια του 1990.

Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία; 

Παραμένει το ερώτημα ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το «κόκκινο πανί» της διεύρυνσης του NATO ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να αποκτήσει νέα σύνορα με την Ατλαντική Συμμαχία, μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Η Μόσχα απειλεί το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη με «σοβαρές συνέπειες, πολιτικές και στρατιωτικές» εάν ενταχθούν στο NATO, προειδοποίηση που επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνει ότι «δεν θα συνιστά μεγάλη διαφορά για τη Μόσχα».

«Θα σηματοδοτεί απλά ότι θα έχουμε μερικούς ακόμη αντιπάλους», αναφέρει. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα «λάβει τα μέτρα της όσον αφορά τη Βαλτική». «Δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια Βαλτική απαλλαγμένη από πυρηνικά, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν». 

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε αναγνώρισε στα τέλη Μαρτίου πως η υποψηφιότητα για ένταξη στο NATO θα μπορούσε να πυροδοτήσει «παρορμητικές» αντιδράσεις από τη Μόσχα — κυβερνητικοί ιστότοποι έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων προχθές Παρασκευή.

Επιπλέον. απαιτείται ομοφωνία των νυν μελών για την ένταξη ενός νέου στο NATO. Αν και η υποστήριξη της Τουρκίας μοιάζει δεδομένη, σύμφωνα με το Ελσίνκι, δεν είναι σαφής η στάση της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ