Κοσμος

Ζελένσκι: «Η Μόσχα χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τρομοκρατικές τακτικές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για χρήση βομβών φωσφόρου - Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας, πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε τη συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκασθεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν παρέθεσε αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες του και το πρακτορείο ειδήσεων δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.

Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου 

Η βόμβα φωσφόρου είναι μια εμπρηστική βόμβα. Ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς. Ο λευκός φώσφορος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους όλα αυτά τα χρόνια. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές από τη συριακή-ρωσική στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch . 

Πριν από αυτό, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν 90 φορές μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2017. Ο διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS χρησιμοποίησε το όπλο στο Ιράκ και τη Συρία το 2017, σύμφωνα με τη Human Rights Watch. Στα τέλη του 2020, υπάρχουν καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκε λευκός φώσφορος από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμένιων στρατιωτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαίρει τον Τζο Μπάιντεν διότι μίλησε για «γενοκτονία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήρε σήμερα μέσω Twitter τον Τζο Μπάιντεν διότι κατηγόρησε για «γενοκτονία» τον ρωσικό στρατό, που προχώρησε σε εισβολή στη χώρα του τη 24η Φεβρουαρίου.

«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι. «Το να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι πλέον κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως διαπράττει «γενοκτονία»: «Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο Δημοκρατικός προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.