Κοσμος

Πακιστάν: Ο Σεχμπάζ Σαρίφ ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ διαδέχεται τον Ίμραν Χαν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πακιστάν - Σεχμπάζ Σαρίφ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν - Ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας.

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός του Πακιστάν, αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντά του. Ο Σεχμπάζ Σαρίφ διαδέχεται τον Ίμραν Χαν, ο οποίος ανατράπηκε χθες Κυριακή (10/4) με ψήφο δυσπιστίας.

Η ορκωμοσία του Σεχμπάζ Σαρίφ έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο από τον επικεφαλής της Γερουσίας Σαντίκ Σανζράνι, καθώς ο πρόεδρος του Πακιστάν, Αρίφ Αλβί, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του κόμματος του Ίμραν Χαν, απουσίαζε λόγω προβλημάτων υγείας.

Τον νέο πρωθυπουργό του Πακιστάν συνεχάρη ο ομόλογός του της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μόντι τόνισε πως η Ινδία επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή «ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε στις αναπτυξιακές προκλήσεις και να διασφαλίσουμε την ευημερία των λαών μας».

Πακιστάν: Ποιος είναι ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ είναι 70 ετών και είναι αδελφός του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ. Υπηρέτησε ως επικεφαλής υπουργός του Πακιστάν τρεις φορές και είναι ο μακροβιότερος υπουργός της χώρας.

Γεννήθηκε στη Λαχόρη σε μια εύπορη βιομηχανική οικογένεια και σπούδασε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά από αυτό μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και έχει από κοινού μια πακιστανική εταιρεία χάλυβα. Μπήκε στην πολιτική στην επαρχία Παντζάμπ, και έγινε επικεφαλής υπουργός του για πρώτη φορά το 1997, πριν από την εθνική πολιτική αναταραχή, κατά την οποία είχε φυλακιστεί μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Στη συνέχεια στάλθηκε εξόριστος στη Σαουδική Αραβία το 2000.

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ επέστρεψε από την εξορία το 2007 για να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα, ξανά στο Παντζάμπ. Μπήκε στην εθνική πολιτική σκηνή όταν έγινε αρχηγός της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N), αφού ο Ναουάζ κρίθηκε ένοχος το 2017 με την κατηγορία της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το National Accountability Bureau πάγωσε 23 ακίνητα που ανήκαν στον Σεχμπάζ Σαρίφ και τον γιο του, κατηγορώντας τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, η NAB συνέλαβε τον Σεχμπάζ Σαρίφ και του απήγγειλε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης. Στις 14 Απριλίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχώρης τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση.

Πακιστάν: Ο Σεχμπάζ Σαρίφ διαδέχεται τον Ίμραν Χαν μετά την πρόταση δυσπιστίας

Το Κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού, Ίμραν Χαν, από τα καθήκοντά του, έπειτα από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του συνασπισμού που τον κατηγορούν για επιδείνωση της οικονομίας και ότι αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 174 εκ των 342 βουλευτών, ανακοίνωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Κοινοβουλίου, Σαρντάρ Αγιάζ Σαντίκ. Πλέον, ο Χαν δεν κατέχει το αξίωμα. Κανένας πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του στο Πακιστάν μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, αλλά ο Ίμραν Χαν είναι ο πρώτος που ανατρέπεται κατόπιν πρότασης δυσπιστίας.

Ίμραν Χαν © ΕPA Pool

Η αντιπολίτευση και ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι ο Χαν ήρθε σε ρήξη με τον στρατό, κάτι το οποίο αυτός και ο στρατός διαψεύδουν. Ο στρατός κυβέρνησε το πακιστανικό κράτος για τα μισά από τα 75 χρόνια μετά την ανεξαρτησία του και κανένας πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του.

Καθώς συνεχίζεται η κρίση, η πακιστανική ρουπία έπεσε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1996.

Ο 69χρονος ‘Ιμραν Χαν, διάσημος παίκτης του κρίκετ που οδήγησε την εθνική ομάδα στη μοναδική της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1992, και ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Οι υποστηρικτές του αρνήθηκαν αρχικά την περασμένη Κυριακή η πρόταση μομφής να τεθεί προς ψήφιση και επέλεξαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο, για να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε όλη τη διαδικασία αντισυνταγματική, αποκατέστησε τη Βουλή και διέταξε την ψηφοφορία που οδήγησε στην αποχώρηση του Χαν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ