Κοσμος

DW: Οι Γερμανοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Ένας στους επτά ενήλικες δύσκολα μπορεί να καλύψει το κόστος ζωής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γερμανία ωφελήθηκε από την παγκοσμιοποίηση, αλλά τώρα καλείται να αναλάβει το τίμημα του αγώνα των Ουκρανών για ελευθερία σημειώνει η Deutsche Welle.

Kάθε μέρα που περνά οι καταναλωτές νιώθουν τις συνέπειες με τις τιμές της βενζίνης να έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ. Και όχι μόνο. Πολλά αγαθά έχουν ακριβύνει. Σε ορισμένα σουπερμάρκετ τα ράφια με μαγειρικό λάδι είναι άδεια, Σαν να ήταν κατοχή. Πριν καν ξεπεραστεί η κρίση με την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να ρίξει ακόμη και τις εύπορες κοινωνίας της Δύσης σε μια νέα εποχή. «Μπορούμε καμιά φορά και να κρυώνουμε, όταν πρόκειται για την ελευθερία, μπορούμε να αντέξουμε μερικά χρόνια με λιγότερη χαρά στη ζωή» είχε πει μέσα Μαρτίου ο πρώην Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε βραδινό τοκσόου. Το περιοδικό Spiegel έγραψε χαρακτηριστικά: Λέξεις που επί χρόνια δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη γερμανική πραγματικότητα, όπως στέρηση, διάθεση για θυσίες και έλλειψη, επιστρέφουν στο λεξιλόγιο.

Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία που νιώθουν τις ελλείψεις και δυσκολεύονται οικονομικά. Έρευνα του YouGov για λογαριασμό της Postbank έδειξε ότι ένας στους επτά ενήλικες δύσκολα μπορεί να καλύψει το κόστος ζωής λόγω αύξησης του πληθωρισμού, που το Μάρτιο ξεπέρασε το 7%. Από εκείνους που ρωτήθηκαν με καθαρό εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, σχεδόν το 24% απάντησε ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στα καθημερινά έξοδα λόγω αύξησης των τιμών. Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, τον Ιανουάριο την ίδια απάντηση είχε δώσει μόνο ένα 17%. Είναι γνωστό ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Και τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσει;

Μέχρι τώρα έχει ψηφίσει δύο πακέτα στήριξης ύψους δύο δις για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές ενέργειας και καυσίμων. Μακροπρόθεσμα όμως το κράτος δεν θα μπορέσει να συνεχίσει αυτήν την στρατηγική των επιδοτήσεων. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μας κάνει όλους φτωχότερους» προειδοποίησε στην κυριακάτικη Bild ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ασφαλές εισόδημα που να μπορεί να εξασφαλίσει και να ικανοποιήσει υλικές επιθυμίες είναι κάτι το πολύ σημαντικό στη Γερμανία, κι αυτό φαίνεται και από μελέτες  του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς Ipsos, που διενεργούνται από το 2012 ανά τρίμηνο. Αλλά σε αντίθεση με τις κρίσεις των τελευταίων ετών, ο πόλεμος κλόνισε ορισμένα πράγματα που θεωρούνταν αυτονόητα ακόμη και στη Γερμανία. Ο πρόεδρος του φημισμένου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ ανέφερε και μιαν άλλη πτυχή, ότι «μια ακόμη συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι το τέλος του μερίσματος ειρήνης που οδήγησε στη μείωση των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό». Και έχει δίκαιο, γιατί ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε σημαντικά.  «Που σημαίνει περικοπές στα δημόσια επιδόματα, υψηλότερους φόρους, άρα συρρίκνωση της ευημερίας» επισημαίνει ο Φουστ.    

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ