- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κομισιόν: Ενεργοποιεί τον μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας.
Τον μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου, που διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς στα κράτη-μέλη που τον προσβάλλουν, ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας.
Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία σε εκλογές που, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, αμαυρώθηκαν από άνισους όρους ανταγωνισμού προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ομάδα της ενημέρωσε την Ουγγαρία για την απόφασή της την Τρίτη, αφού εξέτασε τις απαντήσεις της Βουδαπέστης σε άτυπη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες της για το κράτος δικαίου.
Μόλις η Επιτροπή ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία, αναμένεται μια μακρά αντιπαράθεση με τη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους κάθε χώρας, να αποφασίσει τελικά αν θα περικοπούν τα χρήματα. Οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης χρειάζεται «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, δηλαδή τουλάχιστον το 55% των χωρών της ΕΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.
Ο μηχανισμός συμφωνήθηκε από την ΕΕ το 2020 ως μέρος της δημοσιονομικής συμφωνίας που έφερε το Ταμείο Ανάκαμψης του ύψους 800 δισ. ευρώ. Η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν τη νομοθεσία στο δικαστήριο της ΕΕ, απαιτώντας την ακύρωση των κανόνων υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατοί με τη Συνθήκη και παραβιάζουν τις αρχές της ασφάλειας δικαίου.
Ο μηχανισμός επιτρέπει στην Κομισιόν να παρακρατεί πόρους της ΕΕ όπου είναι απαραίτητο. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν υποθέσεις εναντίον ορισμένων κρατών μελών το περασμένο έτος, αλλά η Ουγγαρία και η Πολωνία θεωρούνται οι πιο πιθανοί αρχικοί στόχοι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ