Κοσμος

Τζο Μπάιντεν: Νόμος μετατρέπει το λιντσάρισμα σε ομοσπονδιακό έγκλημα

Ο νόμος προβλέπει ποινή ως και 30 χρόνων κάθειρξης και φέρει το όνομα του Έμετ Τιλ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζο Μπάιντεν: Νόμος μετατρέπει το λιντσάρισμα σε ομοσπονδιακό έγκλημα - Ο νόμος φέρει το όνομα του δολοφονημένου 14χρονου, Έμετ Τιλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε την Τρίτη (29/3) νόμο που μετατρέπει τα λιντσαρίσματα –τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, συνώνυμες του παρελθόντος των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑσε ομοσπονδιακό έγκλημα. Ο νόμος αυτός προβλέπει ποινή ως και 30 χρόνων κάθειρξης για το έγκλημα.

Φέρει το όνομα του Έμετ Τιλ, του μαύρου εφήβου που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε δημόσια το 1955 στην πολιτεία του Μισισιπή, στον αμερικανικό Νότο, υπόθεση που σημάδεψε τον αγώνα για τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα των μειονοτήτων, ειδικά των Αφροαμερικανών.

Τον Τζο Μπάιντεν πλαισίωσαν στην τελετή υπογραφής στον Λευκό Οίκο η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, η πρώτη μαύρη που κατέλαβε το αξίωμα αυτό στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και η Μισέλ Ντάστερ, απόγονος της μαύρης δημοσιογράφου και αγωνίστριας κατά του ρατσισμού, Άιντας Μπ. Γουέλς.

«Τα λιντσαρίσματα είναι απόλυτος τρόμος», είπε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στις δημόσιες δολοφονίες, κυρίως μαύρων, συχνά μπροστά σε ενθουσιώδη πλήθη λευκών και πρόσθεσε: «Το φυλετικό μίσος δεν είναι απομεινάρι του παρελθόντος. Είναι πρόβλημα που επιμένει. Δεν φεύγει ποτέ, απλά κρύβεται».

Η Κάμαλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας, προειδοποίησε από τη δική της πλευρά ότι «τρομοκρατικές ενέργειες εξαιτίας της φυλής συνεχίζουν να διαπράττονται πάντα στη χώρα μας».

Το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τα λιντσαρίσματα υιοθετήθηκε στις αρχές Μαρτίου από τους κοινοβουλευτικούς, έπειτα από έναν αιώνα και πλέον αποτυχημένων προσπαθειών.

Λιντσάρισμα Έμετ Τιλ: Το φρικτό έγκλημα με θύμα 14χρονο αγόρι

Η έρευνα για το έγκλημα με θύμα τον 14χρονο, Έμετ Τιλ τη δεκαετία του 1950 έκλεισε μόλις το 2021 από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο είχε ανοίξει ξανά την έρευνα για την υπόθεση το 2018 μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «The Blood of Emmett Till» (To αίμα του Έμετ Τιλ), το οποίο έγραψε ο καθηγητής Τίμοθι Τάισον του πανεπιστημίου Duke. Σε αυτό ο Τάισον αναφέρει ότι η Κάρολιν Μπράιαντ Ντόνχαμ, μια λευκή γυναίκα η οποία είχε καταθέσει στη δίκη για τον φόνο του Τιλ το 1955 ότι ο 14χρονος Αφροαμερικανός της έκανε σεξουαλικού περιεχομένου σχόλια, ανασκεύασε σε συνέντευξη που της πήρε το 2008 και δήλωσε ότι κάποια αποσπάσματα της κατάθεσής της ήταν ψευδή.

Έμετ Τιλ © EPA

Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού εξέτασε την υπόθεση δεν βρήκε αρκετά στοιχεία για να αποδείξει ότι η Ντόνχαμ όντως «δήλωσε στον καθηγητή ότι κάποιο μέρος της κατάθεσής της δεν είναι αληθινό».

«Κλείνοντας την υπόθεση χωρίς να ασκήσει διώξεις, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την άποψη ότι η κατάθεση που έδωσε η γυναίκα το 1955 ήταν αληθινή ή ακριβής», τόνισε το Υπουργείο και πρόσθεσε: «Παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της εκδοχής της των γεγονότων, την οποία αντικρούουν όσοι ήταν με τον Τιλ όταν συνέβη το περιστατικό, όπως και η κατάθεση ενός μάρτυρα που παραμένει εν ζωή».

Έμετ Τιλ © EPA

Ο Τιλ, που επισκεπτόταν συγγενείς του στο Μισισιπή από το Σικάγο, απήχθη, χτυπήθηκε, δέχθηκε πυροβολισμούς και ακρωτηριάστηκε τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό με τη Ντόνχαμ, η οποία τότε ήταν 20 ετών. Το πτώμα του βρέθηκε 72 ώρες μετά την απαγωγή του σε ένα ποτάμι.

Αρχικά η γυναίκα είχε δηλώσει ότι ο Τιλ της σφύριξε και αργότερα πρόσθεσε ότι προσπάθησε να την πιάσει από τη μέση και έκανε σεξουαλικού περιεχομένου σχόλια. Η μητέρα του Τιλ είχε απαιτήσει το φέρετρο του γιου της να είναι ανοικτό στην κηδεία, ώστε ο κόσμος να δει τι υπέστη. Οι φωτογραφίες του ακρωτηριασμένου πτώματός του έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο Ρόι Μπράιαντ, τότε σύζυγος της Ντόνχαμ, και ο ετεροθαλής αδελφός του Τζ. Ου. Μίλαμ κατηγορήθηκαν για τον φόνο του Τιλ, όμως οι δύο άνδρες αθωώθηκαν από σώμα ενόρκων στο οποίο συμμετείχαν μόνο λευκοί. Αργότερα οι δύο ομολόγησαν σε συνέντευξή τους σε περιοδικό ότι απήγαγαν και σκότωσαν τον έφηβο. Οι δύο άνδρες έχουν πεθάνει, το 1994 και το 1998 αντίστοιχα. «Δεν εκπλήσσομαι, αλλά η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης η εξαδέλφη του Τιλ, η 90χρονη Θέλμα Ράιτ Έντουαρντς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ