Κοσμος

Πόλεμος-Ουκρανία: Πού οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις (LIVE)

Οι τελευταίες εξελίξεις

Newsroom
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις - Το μήνυμα Ζελένσκι για το ΝΑΤΟ και το φόβο της Δύσης - Οι δηλώσεις Πεσκόφ για το ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 34η ημέρα. Σήμερα, οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Η Ουκρανία στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες, κάνοντας λόγο και για δύο βήματα αποκλιμάκωσης από ρωσικής πλευράς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

11.43 Οι ανήλικοι ουκρανοί πρόσφυγες που πηγαίνουν ήδη σχολείο στη Γαλλία ανέρχονται σε 5.200 

Οι ανήλικοι ουκρανοί πρόσφυγες που πηγαίνουν ήδη σχολείο στη Γαλλία ανέρχονται σε 5.200 ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.

Εξ αυτών οι 331 πηγαίνουν στο δημοτικό, οι 1508 στο γυμνάσιο και οι 339 στο λύκειο, αναφέρει η μονάδα διαχείρισης της ουκρανικής κρίσης που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του υπουργείου.

11.24 Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της, δεν τα αποσύρει

Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

11.10 Ζελένσκι: Από τις διαπραγματεύσεις μπορούμε να εμπιστευτούμε μόνο κάτι απτό

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε την Τρίτη ότι τα σήματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, αλλά πρόσθεσε ότι δεν σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία.

22.43  Εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούστηκαν απόψε έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Κράσνι Οκτιάμπρ, που απέχει 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπέλγκοροντ. Δεν διευκρίνισε πού οφείλονταν, όμως υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αργότερα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από δύο τοπικούς ιστότοπους φαίνεται σαν να εκρήγνυνται πυρομαχικά. Το πρακτορείο Reuters ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή ήταν η αιτία.

Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρκόβου, την ουκρανική πόλη που έχει δεχτεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

22.10 Μάχες γύρω από τα προάστια του Κιέβου

Οι μάχες συνεχίστηκαν γύρω από τα προάστια του Κιέβου το απόγευμα της Τρίτης, ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της πόλης, παρά την ανακοίνωση τόσο από Ουκρανούς όσο και από Ρώσους αξιωματούχους ότι η Μόσχα αποσύρει ορισμένες μονάδες τόσο από την πρωτεύουσα όσο και από το Τσερνίχιβ.

21.33 Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, συμφώνησαν να συνεχίσουν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

21.03 Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξετάζει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.

«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ντονέτσκ.

20.34 Η Ρωσία προσπαθεί να «εισαγάγει το ρούβλι» σε «προσωρινά καταληφθείσες» περιοχές, ισχυρίζεται η Ουκρανία

Η Ρωσία προσπαθεί να εισαγάγει το ρούβλι σε «προσωρινά καταληφθείσες» περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να εφαρμόσει το νόμισμά της στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα σε μια «προσπάθεια να εγκαθιδρύσει ένα κατοχικό καθεστώς».

20.05 Ολοκληρώθηκε η συνομιλία Πούτιν – Μακρόν

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το απόγευμα. Ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν και εκείνο της πληρωμής των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει να γίνονται σε ρούβλια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε το ρωσικό αίτημα υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατό οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.  

Οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική διέξοδο στο μέτωπο της Μαριούπολης.

19.25 Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους στο Τρόστιανετς

Eρευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής, είπε ότι οι ρωσικές απώλειες στην ουκρανική πόλη Τρόστιανετς φαίνονται «ιλιγγιώδεις».

Η στρατηγικής σημασίας πόλη στα ανατολικά του Σούμι είναι μια από τις πρώτες που ανακαταλήφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των ρωσικών δυνάμεων εγκατέλειψε την περιοχή την Παρασκευή.

19.05 Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τόντ Ουόλτερς.

«Τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα έχουν γίνει σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους» δήλωσε ο Ουόλτερς.

18.40 Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 17.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη της εισβολής

Η Ουκρανία έδωσε τη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απωλειών που έχει υποστεί η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Ισχυρίζεται ότι 17.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.710 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί.

Στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει εξαλειφθεί περιλαμβάνει, 127 αεροσκάφη, 129 ελικόπτερα, 597 τανκς και 1.178 οχήματα.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη επαλήθευση των αριθμών αυτών.

18.15 Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από το Κίεβο 

Δύο ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN.

Είπαν ότι οι ΗΠΑ το βλέπουν αυτό ως μια «μείζονα» αλλαγή στρατηγικής, με τα Ρωσικά Τάγματα να βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

17.55 Πιθανή μια συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, παρουσία και των εκπροσώπων των εγγυητριών χωρών

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι πιθανή μια συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πούτιν και τους εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών. «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών», σημείωσε.

«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.

Μιλώντας στη συνέχεια στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Κίεβο, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας εφόσον ξένες δυνάμεις εγγυηθούν την ασφάλειά του. Η Ουκρανία θα δεχόταν επίσης να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της και να υιοθετήσει καθεστώς «μη πυρηνικής» χώρας.

17.34 Η Ολλανδία απελαύνει 17 Ρώσους, πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

Η Ολλανδία απέλασε 17 Ρώσους, πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες, βασιζόμενη σε πληροφορίες από τις δικές της υπηρεσίες ασφαλείας, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Ο λόγος για αυτήν την απόφαση είναι οι πληροφορίες από τις AIVD και MIVD, βάσει των οποίων τα εν λόγω άτομα, τα οποία ήταν διαπιστευμένα ως διπλωμάτες στη ρωσική αποστολή στην Ολλανδία, ήταν μυστικά ενεργά ως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών», επισημαίνει το υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα δήλωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την εφαρμογή αντίμετρων από τη Μόσχα.

«Η εμπειρία δείχνει ότι η Ρωσία δεν αφήνει τέτοιους είδους μέτρα χωρίς απάντηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για αυτό, όμως το υπουργείο Εξωτερικών είναι προετοιμασμένο για διάφορα σεν

17.04 Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών μετά το ενδεχόμενο συμβιβασμού στην Ουκρανία 

Με νέα βουτιά της τάξεως των 6 δολαρίων αντιδρούν οι τιμές του πετρελαίου στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως προκύπτει μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών.

16.35 FT: Μέλη της ΕΕ «μπορεί να εμποδίσουν την ένταξη της Ουκρανίας» ακόμη κι αν το επιτρέψει η Ρωσία

Οι Financial Times, νωρίτερα, ανέφεραν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ ως μέρος των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

16.15 O Ρομάν Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς εθεάθη στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους έχει επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, εθεάθη με αντιπροσωπείες και από τις δύο χώρες.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης.

16.00  «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες λένε οι Ρώσοι

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν από ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη ήταν εποικοδομητικές, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Οι συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά μόλις τελείωσαν. Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές», είπε ο Μεντίνσκι στους δημοσιογράφους.

«Κάνουμε, επίσης δύο βήματα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε ο ίδιος. «Ένα από τα βήματα αφορά τη στρατιωτική πτυχή και το δεύτερο είναι το πολιτικό», πρόσθεσε.

15.35 Επικοινωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4:15 ώρα Ελλάδας, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

15.15 Ζελένσκι: Δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που να μην έχει διαπραχθεί από τη Ρωσί

Οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Μαριούπολης συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια παρέμβασής του στο κοινοβούλιο της Δανίας και κάλεσε την Ευρώπη να υπερασπιστεί τις αξίες της απέναντι στην Ρωσία.

«Αυτό που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελείται μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη» είπε, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι βομβαρδίζει σκοπίμως τα καταφύγια των αμάχων στην πολιορκημένη πόλη. «Ανατινάζουν καταφύγια γνωρίζοντας επακριβώς ότι πολίτες κρύβονται εκεί, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε.

«Τι μπορούμε να πούμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ώρα που δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που να μην έχει διαπραχθεί από τους κατακτητές;», αναρωτήθηκε.

15.00 Ουκρανός διαπραγματευτής: Είναι δυνατή μια συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν

Ένας διαπραγματευτής της Ουκρανίας ανέφερε ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού και του Ρώσου προέδρου μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu

14:37 Τασούλας: «Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν»

«H Δύση δεν μπορεί να σταθεί αδύναμη» απέναντι στη «ζοφερή επεκτατική αντίληψη του Πούτιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και υπογράμμισε πως «οι κυρώσεις πρέπει τελικά, να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος». Η εισβολή στην Ουκρανία «πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν», είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και υπογράμμισε ότι «η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει για αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά». Όπως όμως τόνισε εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, πρέπει και να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών που έχουν πάρει καθεστώς υποψηφίου μέλους χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με έμπρακτες αποδείξεις από πλευράς τους ότι εκφράζουν και υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. στη Σλοβενία, αναφέρθηκε στην «απρόκλητη και βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», μια εισβολή που «αμφισβητεί όλη την μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας» που πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη σε νέες πρωτοβουλίες και εγγυήσεις για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία.

14:30 Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ουκρανούς και τους ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

14:12 «Η Μόσχα είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσική ενέργεια»

Η Ρωσία είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS.

Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όμως οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

14:00 Τρεις νεκροί από πλήγμα ρουκέτας στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Μικολάγιφ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν σήμερα όταν ρουκέτα έπληξε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ, ανακοινώθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Σε καταχώριση στο Ίντερνετ, η εν λόγω υπηρεσία αναφέρει πως διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, προσθέτει.

13:53 Σεργκέι Σοϊγκού: Στόχος της Ρωσίας η «απελευθέρωση του Ντονμπάς»

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, μετά από ημέρες «εξαφάνισης» έκανε δηλώσεις για τους στόχους της Ρωσίας. «Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί. Οι μαχητικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου - στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε ο Σοϊγκού.

13:40 Τι υποστηρίζει ο Πεσκόφ για τις πληροφορίες περί δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε την Τρίτη αναφορές ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είχε επιβληθεί κυρώσεις, υπέφερε συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια ενός άτυπου γύρου συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποκαλώντας τις αναφορές «μέρος του πολέμου πληροφοριών»

13:15 Τουλάχιστον 2 νεκροί από ρωσικό πλήγμα στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε εν μέρει το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάγιφ, ουκρανικής πόλης κοντά στην Οδησσό, η οποία βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες.

Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν δύο πτώματα να ανασύρονται από τα ερείπια του κτιρίου, το κεντρικό τμήμα του οποίου κατέρρευσε εν μέρει μετά το πλήγμα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ ανέφερε σε ανάρτησή του στo Facebook νωρίτερα σήμερα ότι 11 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου. Τα σωστικά συνεργεία «αναζητούν 8 αμάχους και 3 στρατιωτικούς» στα ερείπια, έγραφε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καλά.

Ο Κιμ διευκρίνιζε επίσης ότι το μισό κτίριο καταστράφηκε και ότι επλήγη το γραφείο του. Οι Ρώσοι κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Μικολάγιφ και αποφάσισαν να με καλημερίσουν, να μας καλημερίσουν όλους βομβαρδίζοντας το κτίριο, σχολίαζε.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν την καταστροφή που προκλήθηκε στο κτίριο από κάποια απόσταση και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να κατευθύνονται εκεί. Οι ουκρανικές αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Παράλληλα δημοσιογράφοι του AFP είδαν σπασμένα τζάμια κοντά στο περιφερειακό γραφείο των βετεράνων, στη γωνία γειτονικού δρόμου.

13:10 Ο ΟΗΕ έχει βοηθήσει έως και 900.000 ανθρώπους

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ έχουν καταφέρει να βοηθήσουν έως και 900.000 ανθρώπους στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές για ασφαλή διέλευση προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Είναι καλό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί», σχολίασε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ζητώντας ασφαλή διέλευση για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής και τα ανθρωπιστικά κονβόι.

Ξεχωριστά, ο Γιάρνο Χάμπιχτ, εκπρόσωπος του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι 72 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 40 τραυματιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα σε 74 επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων.

13:00 Ουκρανία: Συνομιλία Μακρόν-Πούτιν εντός της ημέρας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ημέρας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ουκρανοί και ρώσοι διαπραγματευτές έχουν συνομιλίες στην Τουρκία στην πρώτη τετ-α-τετ συνάντησή τους εδώ και τρεις εβδομάδες, με το Κίεβο να ζητεί κατάπαυση του πυρός χωρίς να κάνει υποχωρήσεις ως προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

12:54 Ρώσος Υπουργός Άμυνας: Επικεντρώνεται στο Ντονμπάς πια ο ρωσικός στρατός

Στην παραδοχή ότι ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει πλέον τις προσπάθειες κατάληψης των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στον έλεγχο του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας, προέβη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ρώσος υπουργός, που προ ημερών φερόταν να έχει πέσει στη δυσμένεια του Κρεμλίνου.

«Ο ουκρανικός στρατός υπέστη σημαντική ζημιά, γεγονός που μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου - την απελευθέρωση του Ντονμπάς», ισχυρίστηκε ο κ. Σόιγκου.

12:40 Η ΔΕΕΣ ζήτησε από την Ουκρανία και τη Ρωσία να συμφωνήσουν για την ασφαλή αποχώρηση των αμάχων

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ζήτησε σήμερα από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη αλλά και άλλες ουκρανικές πόλεις, την ώρα που τελειώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι γενικός γραμματέας της ΔΕΕΣ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν θα συμμετάσχει σε αναγκαστικές απομακρύνσεις αμάχων από ουκρανικές πόλεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από πρώτο χέρι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης κατήγγειλε «μια εκστρατεία παραπληροφόρησης» εναντίον της ΔΕΕΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ανησυχία μας είναι ότι η ίδια η ένταση των μαχών θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο, ότι σε περιοχές όπως η Μαριούπολη οι άμαχοι δεν μπορούν να φύγουν με ασφάλεια, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες από τις αντιμαχόμενες πλευρές για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων, ούτε έχει δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ουκρανικές πόλεις, τόνισε ο Μαρντίνι.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει εξάλλου να επιτρέψουν στη ΔΕΕΣ να επισκεφθεί τους αιχμαλώτους πολέμου, βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, και να επιστρέψουν τα λείψανα όσων έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, επεσήμανε ο ίδιος.

12:10 Σχεδόν 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στέλνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προς την Ουκρανία 

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια, την τρίτη κατά σειρά, έστειλε σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προς τα ουκρανικά σύνορα. Συγκεκριμένα, τρία φορτηγά με περίπου 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησαν σήμερα από τις αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τα ουκρανικά σύνορα, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη. Το ανθρωπιστικό φορτίο αποτελείται από τρόφιμα μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, αντισηπτικά, υγειονομικό υλικό και φάρμακα, τα οποία θα παραδοθούν στις αποθήκες του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού, στο Τσερνιβτσί της Ουκρανίας, προκειμένου να διατεθούν άμεσα στους πολίτες.

«Σήμερα είμαι εδώ σε μία μεγάλη αποστολή προς τα ουκρανικά σύνορα και ενδεχομένως κι εντός Ουκρανίας έτσι ώστε να αμβλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει να παραδοθούν αυτά τα βασικά είδη, ειδικά ιατροφαρμακευτικό υλικό σε εμπόλεμες περιοχές. Είναι ένα βάλσαμο που μόνο όταν το δεις την ώρα της κρίσης μπορείς να αντιληφθείς πόση μεγάλη σημασία έχει. Γι’ αυτό μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο ελληνικός λαός ακόμα μία φορά αποδεικνύει τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό, που όπως είπε είναι «η ψυχή όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας».

«Εμείς ως κυβέρνηση και ως υπουργείο είμαστε πάντα δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όχι μόνο τις δικές τους διασυνδέσεις αλλά ενδεχομένως σε μια επόμενη φορά πολλά απ' αυτά τα είδη να πάνε μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου θα έχουμε και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάνε σε ειδικές περιοχές όπου αυτές οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

11:50 Τα μέσα ενημέρωσης αντιμέτωπα με την πρόκληση του «κατακλυσμού» πληροφοριών και εικόνων

Η αφθονία πληροφοριών και εικόνων που αφορούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί για τα μέσα ενημέρωσης την πρόκληση να μην γίνουν μεροληπτικοί αναμεταδότες του πολέμου της ενημέρωσης που διεξάγεται παραλλήλως και να αναπτύξουν νέες μεθόδους εργασίας.

«Υπήρξε ένας κατακλυσμός (εικόνων και πληροφοριών) από την πρώτη ώρα της σύγκρουσης» αφηγείται ο Σαγιάν Σαρνταριζαντέχ, δημοσιογράφους στους κόλπους της ομάδας του BBC που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Επικαλείται δύο στιγμές που μπορούν να συγκριθούν σε όρους όγκων στοιχείων στα οποία πρέπει να γίνει διαλογή: την παγκόσμια πανδημία της Covid-19 και τις δύο εβδομάδες γύρω από την ψηφοφορία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου της Μαριούπολης, πόλης πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις, φανερώνει τη δυσκολία για τα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν γεγονότα που διαδραματίζονται σε ένα πεδίο, στο οποίο η πρόσβαση έχει γίνει σχεδόν αδύνατη.

Έτσι η δημαρχία αυτού του λιμανιού ήταν η πρώτη που δημοσιοποίησε στην πλατφόρμα Telegram μια φωτογραφία του θεάτρου η οποία δείχνει πλήρως κατεστραμμένο το κεντρικό τμήμα του, και οι δημοτικές αρχές ήταν επίσης αυτές που εξέφρασαν στη συνέχεια φόβους για περίπου 300 νεκρούς από το πλήγμα αυτό, επικαλούμενες μάρτυρες.

Από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, ένα άλλο επεισόδιο που συνέβη στο Φιδονήσι αναμεταδόθηκε από πολλούς διαύλους, χωρίς άλλη πηγή εκτός από ουκρανούς αξιωματούχους.

Αφού εμφάνισαν τους ουκρανούς στρατιώτες να έχουν πέσει «ως ήρωες», οι αρχές αυτές ανέφεραν τελικά μερικές ημέρες αργότερα ότι είναι «πολύ χαρούμενες» που αυτοί οι τελευταίοι είναι «ζωντανοί», καθώς ο ρωσικός στρατός δημοσιοποίησε ευρύτατα την άφιξη αυτών των ουκρανών στρατιωτών στην ενδοχώρα.

11:36  Το Κίεβο προειδοποιεί τους διαπραγματευτές του: «μη φάτε, μην πιείτε και μην αγγίξετε επιφάνειες»

Οι ουκρανοί διαπραγματευτές με τη Ρωσία δεν πρέπει να φάνε ή να πιούνε κάτι έπειτα από την πληροφορία για δηλητηρίαση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Ρομάν Αμπράμοβιτς, προειδοποίησε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια», είπε ο Κουλέμπα όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη χωρίς χειραψίες μεταξύ των μελών των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι.

11:17 Ποινικοποίηση του «Ζ» ζητά ο Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε μέσω Twitter από όλα τα κράτη στον κόσμο να ποινικοποιήσουν τη χρήση του συμβόλου «Ζ» ως τρόπο δημόσιας υποστήριξης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

 

 

10:59 Ξανάρχισε σήμερα η απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την αναστολή της χθες, Δευτέρα, λόγω φόβων για ρωσικές «προβοκάτσιες».

«Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

 

 

10:30 Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση. Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες», ενώ τόνισε ότι «εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας - οι πρώτες που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες- αναμένεται να είναι δύσκολες και δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι θα έχουν αποτελέσματα.

 

 

10:10 Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την Τρίτη

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk .

Το Reuters ανέφερε ότι αυτό θα περιλάμβανε την προσπάθεια δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν το περικυκλωμένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης με ιδιωτικά οχήματα.

10:00 Η Σερ προσκαλεί Ουκρανούς πρόσφυγες να μείνουν στο σπίτι της

Η Σερ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους την Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός γνωστοποίησε την απόφασή της με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter. «Θα ήθελα να υποστηρίξω ουκρανικές οικογένειες στο σπίτι μου. Θα είναι ασφαλείς και θα έχουν φροντίδα» δήλωσε.

Η ντίβα της ποπ έχει αρκετά ακίνητα στις ΗΠΑ, αλλά συνήθως περνά τον περισσότερο χρόνο της στην έπαυλή της στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Η τραγουδίστρια κάλεσε επίσης και άλλους ανθρώπους που έχουν τα μέσα να υποδεχθούν πρόσφυγες. «Αν ήμουν μόνη ή με τα παιδιά μου και είχαμε υποστεί τραύμα, θα ήλπιζα κάποια, όπως εγώ, να μας φροντίσει» σημείωσε.

09:48 Οι χώρες της G7 απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

09:31 Το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να διοργανώσει στο Βελιγράδι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Βούτσιτς, σχολιάζοντας την αναφορά, που έκανε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συμμετοχή του σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού. Ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν, το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ με καθυστέρηση έξι ημερών καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, με έμμεσο τρόπο, υποστηρίζοντας σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

09:03 Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε χθες Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε.

«Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Έχουμε ένα σκεπτικό ασφαλείας το οποίο αναφέρει πολύ ξεκάθαρα ότι μπορούμε και όντως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή», εξήγησε. «Ας διαχωρίσουμε αυτά τα δύο πράγματα, εννοώ την ύπαρξη της χώρας μας και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

08:43 Ουκρανία: 144 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

Συνολικά 144 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και περισσότερα από 220 έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί είναι πιθανώς πολύ υψηλότεροι καθώς οι θάνατοι στη Μαριούπολη δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε 773 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 75 από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, αναφέρει η ίδια πηγή.

08:28 Σάκη άμμου για την προστασία των αγαλμάτων στο Κίεβο

Στο Κίεβο αγάλματα όπως αυτά που πλαισιώνουν την πλατεία Mykhailivska περιβάλλονται από σάκους άμμου χάρη στο έργο των εθελοντών.

08:00 Περισσότερες από 60 εκκλησίες κατεστραμμένες στην Ουκρανία

Περισσότερες από 60 ουκρανικές εκκλησίες και θρησκευτικά κτίρια έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις από την πρώτη έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το κέντρο κρίσης της Ουκρανίας.

07:39 «Η Ουκρανία αποκρούει 7 επιθέσεις»

Ο στρατός της Ουκρανίας δημοσίευσε την τελευταία του επιχειρησιακή έκθεση στις 6 σήμερα το πρωί, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες αντεπιθέσεις σε ορισμένες κατευθύνσεις.

Η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς με πυραύλους σε μια προσπάθεια «να καταστρέψει πλήρως τις υποδομές και τις οικιστικές συνοικίες των ουκρανικών πόλεων», δήλωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τέτοιες επιθέσεις στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές Κίεβο, Ζαπορίζια, Τσερνιχίφ, Χερσώνα και Χάρκοβο παραβιάζουν τις απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έχουν δει τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους άμαχους πληθυσμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Πυροβολούνται κατοικίες. ληστεύτηκαν, απήχθησαν και κρατήθηκαν όμηροι», ανέφερε η έκθεση.

Συνολικά επτά ρωσικές επιθέσεις αποτράπηκαν την περασμένη ημέρα, με 12 άρματα μάχης και 10 οχήματα μάχης να καταστραφούν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορία της Ουκρανίας έπληξε επίσης 17 εναέριους στόχους τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων 8 αεροσκαφών, 3 ελικοπτέρων, 4 UAV και 2 πτερυγίων πυραύλων. 

07:32 Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονικό εργαστήριο στο Χάρκοβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (...) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.

Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.

07:30 Ουκρανία: Ο όμιλος Βάγκνερ ανέπτυξε πάνω από χίλιους μισθοφόρους 

Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.

«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.

«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

 

 

07:20 Διεθνής Αμνηστία: Η εισβολή της Ρωσίας «επανάληψη» του πολέμου στη Συρία

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».

«Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων, ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

07:00 Πεσκόφ: Η Ρωσία αισθάνεται ότι βρίσκεται «εν μέσω πολέμου» με τη Δύση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία αισθάνεται ότι βρίσκεται «εν μέσω πολέμου» με τη Δύση μετά την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ένταση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, ο Πεσκόφ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS : «Για μερικές δεκαετίες, λέγαμε στη Δύση ότι φοβόμαστε την κίνηση του ΝΑΤΟ σας προς τα ανατολικά. Και εμείς φοβόμαστε το ΝΑΤΟ να πλησιάσει τα σύνορά μας με τη στρατιωτική του υποδομή. Παρακαλώ φροντίστε γι' αυτό. Μην μας σπρώχνετε στη γωνία. Οχι».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε «κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει» ή «ακόμα και την ιδέα της χρήσης πυρηνικού όπλου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ