- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια.
Την αύξηση της προμήθειας αμερικανικού LNG προς την Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η αμερικανική και η Ευρωπαϊκή πλευρά, προβλέπει την παροχή επιπλέον έως και 15 δισ. κμ LNG μέχρι το τέλος του έτους. Μαζί με επιπλέον προμήθειες από Κατάρ, Αίγυπτο και άλλες χώρες, η Κομισιόν στοχεύει να αντικαταστήσει έως και τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022.
Βάσει της συμφωνίας, τα κράτη της Ε.Ε. θα εξασφαλίσουν 50 δισ. κμ αμερικανικού LNG μέχρι τουλάχιστον το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές LNG από την Ρωσία κυμαίνονταν μεταξύ 14 και 18 δισ. κμ LNG ετησίως τα τελευταια χρόνια.
Παράλληλα ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Επίσης, κατά την συμφωνία, την οποία και θα ανακοινώσουν επισήμως από κοινού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:
– Οι ΗΠΑ και η Κομισιόν θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων σε όλες τις υποδομές LNG και τους αγωγούς που σχετίζονται με αυτές, εν μέρει μέσω χρήσης καθαρής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των λειτουργιών στις εγκαταστάσεις, μέσω της μείωσης των διαροών μεθανίου και χτίζοντας πράσινες υποδομές που θα είναι έτοιμες και για την αξιοποίηση υφρογόνου.
– Η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα ανανεωμένο κανονιστικό πλαίσιο για ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα επιταχύνει τις κανονιστικές διαδικασίες για να εξετάσει και να αποφασίσει τις εγκρίσεις για τις υποδομές εισαγωγών LNG.
Όπως σημείωναν χθες οι FT, ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ για την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει ταχθεί κατά αυτού του ενδεχομένου, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.
Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως μια ισχυρή μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντός του 2022 θα επιτύχει τον ίδιο αντίκτυπο όπως αυτόν που έχουν οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ