Κοσμος

Στόλτενμπεργκ: Παραμένει στο ΝΑΤΟ για ένα ακόμη χρόνο

Ήταν έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stoltenberg-nato.jpg
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ © EPA Pool

Την παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, για έναν χρόνο προσυπέγραψαν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας.

Την παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, για έναν πιθανώς χρόνο υπέγραψαν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Στην πρωινή του δήλωση προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε για μία «νέα αίσθηση του επείγοντος» στις τάξεις της Συμμαχίας. «Προσδοκώ ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις αμυντικές επενδύσεις για να τηρήσουν τη σχετική δέσμευση», είπε.

Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2 και η καθημερινή εφημερίδα Dagens Naeringsliv αναφέραν νωρίτερα ότι ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να παρατείνει τη θητεία του ως επικεφαλής της συμμαχίας για έναν ακόμη χρόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ επρόκειτο να παραιτηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου για να αναλάβει διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας. Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι ανοικτή από την 1η Μαρτίου, όμως ο Στόλτενμπεργκ είχε πει ότι πρώτα θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, που κανονιά ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, κι έπειτα θα αναλάμβανε καθήκοντα. 

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ τον πίεζαν να παραμείνει, επικαλούμενα τον κίνδυνο αλλαγής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφεραν οι FT την Τετάρτη, κάτι που πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Πιστεύουμε ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε φανταστική δουλειά – και μέρα με τη μέρα έπαιζε κρίσιμο ηγετικό ρόλο για το ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. «Ο Στόλτενμπεργκ είναι πραγματικό πλεονέκτημα για τη συμμαχία», είπε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.