Κοσμος

Eποχές Σοβιετικής Ένωσης στη Ρωσία: Ουρές για βασικά αγαθά

Οι κυρώσεις ήδη «δαγκώνουν»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πολίτες αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις των ελλείψεων που προκαλούνται εν πολλοίς από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Οι ουρές για ζάχαρη στην πόλη του Σαράτοφ είναι δύσκολο να μην συγκριθούν με τη σοβιετική εποχή, εντείνοντας τους φόβους των Ρώσων πολιτών ότι οι κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία θα οδηγήσει τη χώρα στις ατελείωτες ουρές της ΕΣΣΔ. 

Οι σακούλες με ζάχαρη και σίκαλη άρχισαν να εξαφανίζονται από τις τοπικές αγορές στις αρχές Μαρτίου, μόλις μια εβδομάδα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. 

«Οι άνθρωποι μοιράζονται συμβουλές για το πού να προμηθευτείτε ζάχαρη. Αυτό είναι τρελό», είπε ο Βίκτορ Ναζάροφ στην Guardian, ο οποίος είπε ότι η γιαγιά του του είχε αναθέσει να επισκεφτεί την ειδική αγορά το περασμένο Σαββατοκύριακο για να εφοδιαστεί. «Είναι λυπηρό και είναι αστείο. Φαίνεται ότι πριν από έναν μήνα ήταν μια χαρά και τώρα μιλάμε ξανά για τη δεκαετία του 1990, αγοράζοντας προϊόντα γιατί… φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστούν».

Μετά από μιάμιση ώρα αναμονής στην κεντρική πλατεία της πόλης, περιορίστηκε να αγοράσει μια τσάντα των πέντε κιλών, είπε. Παρότι βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ακόμα και...μάχες για τη ζάχαρη σε αγορές σε άλλες πόλεις της Ρωσίας,  οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η έλλειψη είναι μέρος μιας τεχνητής κρίσης.

 

 

Το πιο ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian ότι φάρμακα όπως η ινσουλίνη έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων. Έρευνες έδειξαν ότι ήδη οι Ρώσοι γιατροί αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε περισσότερα από 80 φάρμακα στα φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και ενός δημοφιλούς αντιφλεγμονώδους για τα παιδιά. Για άλλη μια φορά Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους «αγοραστές πανικού», σημειώνοντας ότι οι περισσότερες δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα περιορίσουν τις αποστολές βασικών φαρμάκων στη Ρωσία.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι δυτικές κυβερνήσεις στη Ρωσία ως αντίδραση στην εισβολή της στην Ουκρανία, συνιστά την εμπλοκή της Δύσης στην γεωπολιτική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη δίχως όμως να κάνει χρήση όπλων.

Αντ’ αυτού οι κυβερνήσεις προχώρησαν με μια σειρά μέτρων με στόχο τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον οικονομικό της «στραγγαλισμό».

Η δέσμη των μέτρων που έχουν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ (κυρώσεις έχει επιβάλλει και η Μεγάλη Βρετανία), συνιστά προϊόν συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών επιτελείων και αυτών που έχουν υπό την ευθύνη τους την εθνική ασφάλεια. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ