Κοσμος

Μπάιντεν και Ε.Ε. εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τι αναφέρει η πλευρά των Αμερικανών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν και ΕΕ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Μπάιντεν και ΕΕ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας © EPA/OLIVIER HOSLET

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. Τι προανήγγειλε η πλευρά των Αμερικανών.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες, όπως προανήγγειλε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η σύμμαχοι τους έχουν τονίσει πως με τα μέτρα αυτά επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Αντίθετος ο Όλαφ Σολτς σε ενδεχόμενο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν.

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Όλαφ Σολτς
Όλαφ Σολτς © EPA/SASCHA STEINBACH

«Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, των οποίων η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κανείς δεν πρέπει να υποστεί μόνος τις επιπτώσεις υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια το συντομότερο δυνατό. Εκτίμησε μάλιστα ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερες χώρες προέλευσης ενέργειας, το αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας.

Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου © EPA/ROBERT GHEMENT

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της G20 (από την G8 αποκλείστηκε το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας), ενώ ανάλογο ερώτημα διατύπωσε και για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Αυτό όμως θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών», διευκρίνισε. «Είναι ωστόσο προφανές ότι αυτή τη στιγμή είμαστε απασχολημένοι με το πώς οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορέσουν να έχουν περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.