Κοσμος

ΗΠΑ: Μουσουλμανική η πρώην «Μικρή Βαρσοβία» στο Μίσιγκαν

Η μεταμόρφωση της μικρής πόλης όπου κάποτε κατοικούσαν κυρίως Πολωνοί μετανάστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hamtramck-michigan.jpg
© Matthew Hatcher/Getty Images/Ideal Image

ΗΠΑ: Το Χάμτραμκ, στο Μίσιγκαν, είναι η πρώτη αμερικανική πόλη με μουσουλμανική πλειοψηφία τόσο στον πληθυσμό όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Hamtramck της πολιτείας του Μίσιγκαν είναι η πρώτη αμερικανική πόλη με μουσουλμανική πλειοψηφία τόσο στον πληθυσμό όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη από το 2013, το Hamtramck, που έχει σήμερα περίπου 28.300 κατοίκους, μεταμορφώθηκε από έναν άλλοτε πολωνικό θύλακα, τον οποίον μάλιστα είχε επισκεφτεί το 1969 ο Πολωνός καρδινάλιος (αργότερα Πάπας) Karol Wojtyla, σε αραβική κοινότητα με ανθρώπους από την Υεμένη, τη Σομαλία και το Ιράκ.

Πριν από την εκλογή του aραβοαμερικανού εργαζομένου στον τομέα της υγείας Amer Ghalib το 2021, όλοι οι δήμαρχοι του Hamtramck ήταν πολωνικής καταγωγής από την ίδρυσή της πόλης πριν από 100 χρόνια. Ο Ghalib ήρθε από την Υεμένη στις ΗΠΑ σε ηλικία 17 ετών χωρίς να ξέρει αγγλικά: τώρα, στα 42 του, είναι δήμαρχος και σπουδάζει για να γίνει γιατρός. Μαζί με τον Ghalib εξελέγησαν τέσσερις μουσουλμάνοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Το συμβούλιο είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό από το 2015.

Πολλοί Αμερικανοί φοβούνται ότι η εισροή μεταναστών καταπονεί περαιτέρω το ήδη τεταμένο σύστημα εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος της κυβέρνησης της πόλης και δημιουργεί μεγάλη εξάρτηση από προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ενηλίκων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό ήταν 65,7%· δηλαδή υψηλότερο από το ποσοστό 62,3% για τους γηγενείς. Οι νεοφερμένοι μετανάστες εργάζονται περισσότερο, όχι λιγότερο, από τον μέσο Αμερικανό. Έχει επίσης λεχθεί ότι οι δήμαρχοι τέτοιων μικρών πόλεων παίρνουν «κούφιο βραβείο» επειδή εκλέγονται αφού οι πόλεις τους γνωρίζουν σημαντική δημογραφική παρακμή και μείωση των φορολογικών εσόδων. Αυτό ισχύει και για το Hamtramck, που αν και βρίσκεται σε απόσταση μόνο 10 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ντιτρόιτ, έχει ποσοστό φτώχειας 46,5% και μεσαίο οικογενειακό εισόδημα μόνο 27.166 δολάρια.

Παρά το χαμηλό εισόδημα, οι παρουσία των μουσουλμάνων δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Εκτός από την περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν οι Αμερικανοί έβλεπαν τους μουσουλμάνους σαν επίδοξους αεροπειρατές και τρομοκράτες, τα κρούσματα διακρίσεων είναι λιγοστά. Το 2000 χτίστηκε το σουνιτικό τζαμί Al-Islah το οποίο επεκτάθηκε το 2004 αποκτώντας ισλαμικό φροντιστήριο («μαντράσα»).

Στο Hamtramck ζουν άνθρωποι από 18 χώρες: σήμερα, οι περισσότεροι προέρχονται από το Μπαγκλαντές -στην πόλη υπάρχουν 13 μπαγκλαντεσιανά καταστήματα ρούχων- από την Υεμένη και από το Πακιστάν, ενώ εκπροσωπούνται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.