- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γαλλία: Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δηλώνει ότι «η αυτονομία της Κορσικής δεν είναι ταμπού»
Στις 2 Μαρτίου, ένας τζιχαντιστής αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Κορσικανό αυτονομιστή Yvan Colonna που εκτίει ισόβια ποινή σε φυλακή της Αρλ, στη νότια Γαλλία. Ο 35χρονος δράστης, ονόματι Franck Elong Abe, έρχεται από το Καμερούν και έχει φυλακιστεί με πολλαπλές καταδίκες για «διασυνδέσεις με τρομοκρατική ομάδα» και για «προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων». Ο Abe δικαιολόγησε τον στραγγαλισμό του Colonna λέγοντας ότι ο Κορσικανός ήταν «βλάσφημος» κι ότι «έφτυνε τον Θεό». Πρόκειται για την πέμπτη απόπειρα δολοφονίας εκ μέρους τζιχαντιστών μέσα στις γαλλικές φυλακές τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο 61χρονος Colonna, o oποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του νομάρχη Claude Erignac τον Φεβρουάριο του 1998, βρίσκεται σε κώμα. Χθες, ο Patrice Spinosi, ένας από τους δικηγόρους του, υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισής του, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin επισκέπτεται από χθες την Κορσική έχοντας κάνει την εντυπωσιακή δήλωση ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα και ότι «η αυτονομία της Κορσικής δεν είναι ταμπού». Ο Gérald Darmanin θα μείνει δύο μέρες στο νησί για να συναντήσει εκπροσώπους του εθνικιστικού κινήματος σε μια άκρως τεταμένη ατμόσφαιρα. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Yvan Colonna, έγιναν διαδηλώσεις οι οποίες εκφυλίστηκαν σε βανδαλισμούς, εμπρησμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία: 67 άτομα τραυματίστηκαν, από τα οποία 44 είναι αστυνομικοί. Oι ταραχές συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Emmanuel Macron βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες αυτονομιστικές τάσεις στην Κορσική, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός κάνει λόγο για διαπραγμάτευση σχετικά με την ενδεχόμενη αυτονομία. Το 2017, στην Κορσική, ο εθνικιστικός συνασπισμός «Πε α Κόρσικα» συγκέντρωσε το 45,36% των ψήφων, ενώ η λίστα του κόμματος του Γάλλου προέδρου πήρε το πενιχρό 11,7%. Για πρώτη φορά μετά το 1982, η αριστερά με μόνο 5,7% δεν εκπροσωπείται στην τοπική Βουλή. Επίσης, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει πολύ περιορισμένη απήχηση διότι οι Κορσικανοί εθνικιστές μοιράζονται πολλές από τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου: οι Κορισακνοί το προπτιμούν από τη «Γαλλίδα» Λεπέν. Τέλος, αν και το 2014 οι εθνικιστές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και να υιοθετήσουν ηπιότερη πολιτική, φαίνεται ότι σήμερα οι βίαιες μέθοδοι επιστρέφουν: κυρίως ευθύνεται η πολιτική της Γαλλίας έναντι του Ισλάμ (οι Κορσικανοί θεωρούνται «ισλαμοφοβικοί»), καθώς και το πρόβλημα της στέγασης -στην Κορσική το 40% των σπιτιών είναι εξοχικές βίλες με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης-και της ανεργίας που είναι υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο γαλλικό νομό.
Η αναγνώριση του αιτήματος της αυτονομίας δεν είναι απλό ζήτημα διότι θα ενισχύσει παρόμοια κινήματα όχι μόνο στη Γαλλία -για παράδειγμα στη Νέα Καληδονία- αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.