Κοσμος

Ρωσία: Η FSB συνέλαβε τον υποδιοικητή της Εθνικής Φρουράς

Κατηγορείται για τραγικά λάθη στον πόλεμο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ρομάν Γκαβρίλοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του υποδιοικητή της ρωσικής Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο ερευνητής δημοσιογράφος Gristo Grozev σημειώνει πως ο Γκαβρίλοφ συνελήφθη από την FSB (διάδοχο της KGB), λόγω τραγικών λαθών στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ειδικότερα, κατηγορείται για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών», καθώς και για «άσκοπη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να μένουν στη μέση του δρόμου.

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Gavrilov έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν», σημειώνει ο Grozev.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προαναγγείλει εκκαθαρίσεις. Πιο συγκεκριμένα εχθές, Τετάρτη, ο Πούτιν μίλησε κάθαρση της Ρωσίας από «προδότες και αποβράσματα».

«Φυσικά (η Δύση) θα προσπαθήσει να ποντάρει στη λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα, στους προδότες – σε αυτούς που κερδίζουν τα χρήματά τους εδώ, αλλά ζουν εκεί. Ζουν, όχι με τη γεωγραφική έννοια, αλλά με την έννοια του τρόπου σκέψης τους, του δουλοπρεπούς τρόπου σκέψης τους», δήλωσε στους υπουργούς του και πρόσθεσε: «Οποιοσδήποτε λαός, και ειδικά ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες, και απλώς να τους φτύνει σαν σκνίπα που κατά λάθος πέταξε στο στόμα τους».

Πόλεμος στην Ουκρανία - New York Times: Τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν

Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 300 θανάτους Ρώσων στρατιωτών την κάθε μέρα πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, πολεμούν πλέον στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει έναν παραλληλισμό λέγοντας πως στην μάχη στην Ίβο Τζίμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν 7.000 πεζοναύτες σκοτώθηκαν. Τώρα, 20 μέρες μετά την ρωσική εισβολή, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ρωσικές απώλειες, συνεχίζουν οι NYT, είναι ακόμη μεγαλύτερες από τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε πάνω από 20 χρόνια πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για 14.000 έως 21.000 τραυματίες Ρώσους στρατιώτες. Σύμφωνα με το Κίεβο και τους νατοϊκούς συμμάχους τουλάχιστον τρεις Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Μόσχας, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις