Κοσμος

FT: Στέλνει κι άλλο στρατό ο Πούτιν - Τέχνασμα οι συνομιλίες;

Την ώρα που χθες οι Ρώσοι άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Financial Times: Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι τέχνασμα της Ρωσίας για να ανασυνταχθεί ο στρατός.

Τη στιγμή που έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύονται στα μέτωπα της Ουκρανίας. 

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι ρωσικές δυνάμεις κατεγράφησαν να εγκαταλείπουν την κατειλημμένη περιοχή της Οσετίας στη Γεωργία, και να κατευθύνονται προς το μέτωπο της Ουκρανίας μέσω μίας μεγάλης οχηματοπομπής συγκροτούμενης από τανκς και άλλον βαρύ οπλισμό σύμφωνα με την FT. 

Οι σκηνές, που αναμεταδόθηκαν ξανά και ξανά στα social και μάλιστα από διάφορες οπτικές γωνίες, έδειξαν να επιβεβαιώνουν ότι ύστερα από τρεις εβδομάδες σκληρής μάχης, η Μόσχα επιχειρεί να  ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία μεταφέροντας εκεί καινούρια στρατεύματα από οπουδήποτε αλλού. 

Μερικοί εξέλαβαν τις εικόνες αυτές ως ενδείξεις μίας παραπαίουσας ρωσικής επίθεσης. Οι ίδιες εικόνες όμως εγείρουν και ερωτήματα κατά πόσον ο τρέχων κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν συνιστούν παρά ένα τέχνασμα ώστε η ρωσική πλευρά να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθεί έως ότου οι ενισχύσεις καταφθάσουν. 

Ακόμη και προ της εισβολής, προσωπικότητες όπως ο (βετεράνος) Στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους αρχιτέκτων των αμερικανικών επιχειρήσεων των ετών 2007-08 στο Ιράκ, υποστήριζαν ότι η Ρωσία στερείτο ικανών δυνάμεων εάν επρόκειτο να προχωρήσει σε «αντεπίθεση». 

Σήμερα, το ερώτημα είναι κατά πόσον η Μόσχα διέθετε καν επαρκή στρατεύματα για να καταλάβει τα εδάφη που επιδιώκει.

«Η Ρωσία ολοένα και περισσότερο επιχειρεί να προσθέτει περισσότερα στρατεύματα και να αντικαταστήσει τις απώλειες που υφίσταται στην Ουκρανία», εκτιμούσε και το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας μέσα στην εβδομάδα. 

Οι ΗΠΑ έχουν υπολογίσει ότι περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος. Αντίθετα, η Μόσχα ανέφερε στις 2 Μαρτίου ότι 498 είχαν πεθάνει. Στις ένοπλες συγκρούσεις, ο αριθμός των τραυματιών είναι συνήθως πολλαπλάσιος του αριθμού των θανάτων. Πάντως, όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών, η ισχυρή αρχική δύναμη της ρωσικής εισβολής με 200.000 στρατιώτες φαίνεται πως έχει χάσει το μομέντουμ των πρώτων ημερών, ώστε να καταλάβει γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλες πόλεις. 

Ο Κρις Ντόνελι, σύμβουλος τεσσάρων πρώην γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ για τις σοβιετικές και ρωσικές στρατιωτικές τακτικές, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ο Ντόνέλι λέει ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί γνώριζαν από καιρό τους περιορισμούς που υπήρχαν και το χαμηλό ηθικό που τείνουν να έχουν τα στρατεύματα ως αποτέλεσμα.

«Επί χρόνια, κατά μία έννοια, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να φτιάξουν έναν στρατό χωρίς στρατιώτες – κυρίως επειδή γνώριζαν την ευάλωτη θέση των δικών τους στρατευμάτων και την προθυμία τους να πολεμήσουν», είπε ο Ντόνελι, ενώ σημείωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει ελαττώματα αυτής της προσέγγισης. «Έγινε σοβαρός λάθος υπολογισμός από την πλευρά του γενικού επιτελείου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ