Κοσμος

Fake βίντεο με Ζελένσκι που ζητά από τους Ουκρανούς να παραδοθούν

Πώς το σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA

Ουκρανία: Fake βίντεο εμφανίζει τον Ζελένσκι να ζητά από τους Ουκρανούς να παραδοθούν.

Ένα fake βίντεο, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να καλεί τους Ουκρανούς να παραδοθούν, εμφανίστηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού Ukrayina 24 και μεταδόθηκε για λίγο στην τηλεόραση. 

Στο βίντεο, ο Ζελένσκι εμφανίζεται να λέει ότι μπορεί μόνο να προτείνει στους Ουκρανούς «να αφήσουν τα όπλα και να πάνε σπίτι τους» και ότι αυτό θα κάνει και ο ίδιος. Επίσης ο Ζελένσκι φαίνεται να λέει «τελικά δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι πρόεδρος» και στη συνέχεια πως «αποφάσισε να επιστρέψει το Ντονμπάς» στη Ρωσία, αφού οι προσπάθειες του στρατού του στην Ουκρανία «έχουν αποτύχει».

To fake βίντεο του Ζελένκσι καταλήγει: «Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να παραδώσετε τα όπλα και να γυρίσετε στις οικογένειές σας. Δεν αξίζει να πεθάνετε σε αυτόν τον πόλεμο. Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να ζήσετε. Εγώ, θα κάνω το ίδιο».

Πρόκειται για ένα άκρως αληθοφανές βίντεο, το οποίο πιθανολογείται ότι φτιάχτηκε με τεχνολογία deepfake μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Ουσιαστικά είναι το πρώτο τέτοιου είδους βίντεο που παρουσιάζεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι χρήστες του Διαδικτύου επεσήμαναν αμέσως τις διαφορές μεταξύ του τόνου του δέρματος στο λαιμό και το πρόσωπο του Ζελένσι, την περίεργη προφορά στο βίντεο και τις pixelation γύρω από το κεφάλι του.

Η ψεύτικη εμφάνιση αναγνωρίστηκε επίσης από τον Meta, τους ιδιοκτήτες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Whatsapp.

​Ο επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας στο Meta Nathaniel Gleicher επιβεβαίωσε ότι το βίντεο αφαιρέθηκε καθώς παραβίαζε την πολιτική της Meta ενάντια στα «παραπλανητικά χειραγωγημένα μέσα ενημέρωσης».

Ζελένσκι για fake βίντεο: Συμβουλεύω τους Ρώσους να παραδώσουν τα όπλα

Λίγη ώρα μετά το ψεύτικο βίντεο, ο Ζελένσκι σχολίασε στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Καλημέρα. Όσον αφορά την πρόσφατη παιδική πρόκληση με συμβουλές για παράδοση των όπλων, το μόνο που έχω ως συμβουλή είναι οι στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παραδώσουν τα όπλα και να γυρίσουν στο σπίτι τους. Εμείς είμαστε ήδη στο σπίτι, προστατεύουμε τη χώρα μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας. Συνεπώς, δεν πρόκειται να παραδώσουμε κανένα όπλο μέχρι να νικήσουμε».

Σημειώνεται ότι στις 2 Μαρτίου, το Υπουργείο Πληροφορίων της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει ότι θα εμφανιστούν fake βίντεο της Ρωσίας, με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να φαίνεται νεκρός ή να δηλώνει ότι παραδίδεται με στόχο «να αποπροσανατολίσει και να σπείρει τον πανικό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών της Ουκρανίας

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία βίντεο για να δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δηλώνει την παράδοσή του. Δεν θα είναι πραγματικό βίντεο, αλλά θα δημιουργηθεί μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Τα βίντεο που δημιουργούνται μέσω τέτοιων τεχνολογιών δεν διακρίνονται σχεδόν από τα πραγματικά. Είναι ψεύτικο! Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει, να σπείρει τον πανικό, την απόγνωση των πολιτών και να πείσει τα στρατεύματά μας να παραδοθούν».

Live Ουκρανία: Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών στο Δραματικό Θέατρο

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.