- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Συμβούλιο της Ευρώπης απέβαλε τη Ρωσία 26 χρόνια μετά την ένταξή της.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσία από χώρα μέλος του, 26 χρόνια μετά την ένταξή της.
«Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το πρωί, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε βάσει του άρθρου 8 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παύει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης επεσήμανε ότι η «αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να κινήσουν τη διαδικασία αποπομπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι θα αποχωρήσει από τον πανευρωπαϊκό θεσμό, υποστηρίζοντας ότι υιοθετήθηκε «μεροληπτική απόφαση» να ανασταλεί η εκπροσώπηση της χώρας στις 25 Φεβρουαρίου.
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 46 κράτη μέλη και είναι επίσης επίσημος Παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί επίσης μητρική δομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
Η Ρωσία εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 28 Φεβρουαρίου 1996.
Παπανδρέου: Η αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σαν της Ελλάδας επί χούντας
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου μετέχει ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, χαιρέτισε την αποβολή της Ρωσίας λέγοντας ότι θυμίζει την αποβολή της Ελλάδας επί χούντας.
«Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη δεκαετία του ’70. Ήμουν τότε ένας νέος πρόσφυγας, με ενεργό συμμετοχή στην αντίσταση. Αγωνιστήκαμε για αυτό, χαιρετίσαμε αυτή την απόφαση. Δεν ήταν απόφαση ενάντια στον ελληνικό λαό. Ήταν μια απόφαση ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών που φυλάκιζε και βασάνιζε όλους όσοι αντιστέκονταν. Ήταν ενάντια στη δύναμη των ισχυρών, ενάντια στον απολυταρχισμό. Αυτή η απόφαση ενίσχυσε τον αγώνα μας για δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα που γέννησε την ιδέα της δημοκρατίας. Και η σημερινή απόφαση δεν στρέφεται ενάντια στο ρωσικό λαό. Είναι ενάντια στο αυταρχικό, κλεπτοκρατικό, καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Προσέθεσε ότι «στο Συμβούλιο της Ευρώπης καλούμεθα να πούμε ένα μεγάλο “ναι”. Ένα μεγάλο “ναι” αλληλεγγύης και βοήθειας στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες που όλοι μάχονται για την ελευθερία τους, την πατρίδα και το βιος τους. Και ως Έλληνας, θέλω να αναφερθώ και στην ιστορική και μαχητική κοινότητα των Ελλήνων της Μαριούπολης».
Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, «το “ναι” των Ευρωπαίων στους πρόσφυγες είναι “ναι” καλοσωρίσματος, είναι ένα μάθημα για όλους εμάς ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Κατά συνέπεια, ένα “ναι” στην ξεκάθαρη καταδίκη του Πούτιν και την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ενωμένη η δημοκρατική Ευρώπη είναι φάρος για όλους όσοι μάχονται για ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, σε όλο τον κόσμο και κατέληξε με τη φράση: «Σήμερα αισθανόμαστε όλοι Ουκρανοί. Slava Ukraini!»,