Κοσμος

Ουκρανία: Η προειδοποίηση ΗΠΑ στην Κίνα και η συνάντηση στη Ρώμη

Η Κίνα «ζυγίζει» το ρωσικό αίτημα για όπλα και οικονομική βοήθεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες στην Ταϊβάν σε άσκηση, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για πιθανή επεκτατική κίνηση από την Κίνα με φόντο την ουκρανική κρίση
Στρατιώτες στην Ταϊβάν σε άσκηση, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για πιθανή επεκτατική κίνηση από την Κίνα με φόντο την ουκρανική κρίση © EPA/POOL

Αμερικανοί και Κινέζοι συναντήθηκαν στη Ρώμη για την Ουκρανία. Ο Πούτιν ζήτησε λεφτά και όπλα από την Κίνα, το Πεκίνο το σκέφτεται. Οι κυρώσεις και η Ταϊβάν.

Συνάντηση στη Ρώμη είχαν οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας ΗΠΑ και Κίνας, Τζέικ Σάλιβαν και Γιανγκ Τζιεσί αντίστοιχα. Η συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα έγινε σήμερα Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο να αναφέρουν ότι η Ρωσία ζήτησε όπλα από την Κίνα, όπως επίσης και οικονομική βοήθεια.

Οι κυρώσεις από ΕΕ έχουν πλήξει σημαντικά τη ρωσική οικονομία, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και μεγάλες πολυεθνικές έκλεισαν τα καταστήματά τους στη ρωσική επικράτεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να ζητά οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, κάνοντας λόγο για «fake news» από τη Δύση. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το εν λόγω θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν Σάλιβαν και Τζιεσί στη Ρώμη. Ειδικότερα, ο Αμερικανός Τζέικ Σάλιβαν ξεκαθάρισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι ενδεχόμενη κινεζική βοήθεια θα αποτελούσε «ιστορικό λάθος» και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Κίνα αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συγκεκριμένη συνάντηση στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών που στόχο έχουν να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο σε περιόδους κρίσεων.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Κίνα αποφεύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή».

Το Πεκίνο καλεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία σε «αυτοσυγκράτηση»,  υπογραμμίζοντας ότι κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει ο διάλογος έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Διεθνείς αναλυτές, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επισημαίνουν ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά την αντίδραση ΕΕ και ΗΠΑ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αξιολογεί τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που ξεσπούσε μια ανάλογη κρίση στην Ταϊβάν.

Λευκός Οίκος για συνάντηση στη Ρώμη: «Ειλικρινής συζήτηση με την Κίνα»

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν με το ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η συζήτηση μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν και του Γιανγκ Τζιετσί κράτησε επτά ώρες και ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής». Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η συνάντηση αυτή προετοιμαζόταν από τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αφήνουν καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες της Ρωσίας» λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Μέχρι τώρα πάντως η Ουάσινγκτον δεν έχει διευκρινίσει τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει.

Από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο έχει αποφύγει να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.