- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Ισραήλ ψήφισε νόμο με τον οποίο απαγορεύει την πολιτογράφηση σε Παλαιστινίους συζύγους Ισραηλινών πολιτών.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νόμο που αρνείται την πολιτογράφηση σε Παλαιστινίους συζύγους Ισραηλινών πολιτών. Στο εξής, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα δεν θα μπορούν να ζήσουν στο Ισραήλ: είτε θα μεταναστεύουν στα παλαιστινιακά εδάφη, είτε θα ζουν χωριστά. Ο νόμος περί ιθαγένειας πέρασε με πλειοψηφία 45-15, η οποία υπερέβη τις γραμμές κυβερνητικού συνασπισμού-αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την αντικατάσταση προσωρινής διαταγής που ψηφίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης μιας παλαιστινιακής εξέγερσης το 2003 και ανανεωνόταν ετησίως έως ότου έληξε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Κνεσέτ απέτυχε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία που απαιτούταν για την παράτασή της. Χρειάστηκε μια πιο μόνιμη λύση η οποία, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας του ισραηλινού κοινοβουλίου, «βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ και διασφαλίζει τον εβραϊκό του χαρακτήρα».
«Το Κράτος του Ισραήλ είναι εβραϊκό και έτσι θα παραμείνει» είπε ο Σίμτσα Ρόθμαν του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, μέλος της αντιπολίτευσης που πρότεινε τον νόμο μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Aγελέτ Σακέντ (γνωστή για τα πράσινα μάτια της και για το ότι ο Ερντογάν την έχει χαρακτηρίσει «Χίτλερ»). «Σήμερα, αν θέλει ο Θεός, η αμυντική ασπίδα του Ισραήλ θα ενισχυθεί σημαντικά», είπε ο Ρόθμαν στην Κνεσέτ λίγο πριν από την ψηφοφορία. Το ζήτημα για τους Ισραηλινούς είναι να μην επιστρέφουν στο Ισραήλ Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ή διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 ― παράλληλα όμως, το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχτεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες.
Από την πλευρά τους, οι επικριτές λένε ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις σε βάρος της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ που αντιπροσωπεύει το 21% του πληθυσμού. Ένας στους πέντε πολίτες του Ισραήλ είναι παλαιστινιακής καταγωγής και έχουν ισραηλινή υπηκοότητα: συνήθως, παντρεύονται ομοθρήσκους τους οι οποίοι δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να πάρουν την ισραηλινή ιθαγένεια και να διαμένουν μονίμως στο Ισραήλ. Ο νόμος απαγορεύει επίσης την οικογενειακή ένωση Ισραηλινών πολιτών με κατοίκους από «εχθρικά κράτη», όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν.