- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ψευδείς ισχυρισμοί για την επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης
Η αναπαραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού στον ηλεκτρονικό τύπο πυροδότησε τη διάδοση πληθώρας ισχυρισμών σχετικά με την επίθεση
Βομβαρδισμός σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη - Οι ψευδείς ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από επίσημους κρατικούς φορείς.
Ισχυρισμός 1
Η γυναίκα που κατεβαίνει αιμόφυρτη τη σκάλα είναι μοντέλο και έπαιξε το ρόλο των δύο τραυματισμένων εγκύων. Τη μια στη σκάλα και την άλλη που μεταφερόταν στο φορείο.
Συμπέρασμα 1
Εξετάζοντας φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από το σημείο, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για δύο διαφορετικά άτομα.
Ισχυρισμός 2
Η γυναίκα στο λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται να είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Συμπέρασμα 2
Η προχωρημένη εγκυμοσύνη της γυναίκας φαίνεται από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram καθώς επίσης και σε αυτόν που διατηρεί ο σύζυγός της. Συλλογή φωτογραφίων του ζευγαρίου κυκλοφορεί και σε λογαριασμό τοπικού φωτογραφειου της Μαριούπολης. Η εγκυμοσύνη της είναι προφανής.
Ισχυρισμός 3
Σύμφωνα με τη Ρωσική Πρεσβεία του Ισραήλ, το παιδιατρικό νοσοκομείο δε λειτουργούσε καθώς είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ. Ο ισχυρισμός πλαισιώθηκε από φωτογραφίες τεθωρακισμένων οχημάτων έξω από κτήριο.
Συμπέρασμα 3
Η φωτογραφία, σύμφωνα με γεωεντοπισμό της ερευνητικής ομάδας του Bellingcat, έχει ληφθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο που επλήγη.
Ισχυρισμός 4
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Anastasia Bagriychuk. Πρόκειται για καταχωρημένη ως ανώτερος αξιωματικός στο τμήμα τεχνολογιών πληροφορικής και υπολογιστών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Συμπέρασμα 4
Πρόκειται για διαφορετικό άτομο.
Παραπληροφόρηση
Εικόνες από το χτύπημα του νοσοκομείου της Μαριούπολης έκαναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γύρω του διαδικτύου. Η αναπαραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού στον ηλεκτρονικό τύπο πυροδότησε τη διάδοση πληθώρας ισχυρισμών σχετικά με την επίθεση. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν τόσο από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από επίσημους κρατικούς φορείς, όπως για παράδειγμα Ρωσικές πρεσβείες ανά τον κόσμο.
Σε αναρτήσεις διαβάζουμε:
Για να μην κλαίτε άδικα το μαιευτήριο που όντως βομβάρδισαν οι Ρώσοι στη Μαριούπολη, καλο είναι να γνωρίζετε πως είχε εκκενωθεί από τον Φεβρουάριο από τις δυνάμεις του Τάγματος Αζοφ και το χρησιμοποιούσαν ως αρχηγείο. Οι Ρώσοι το είχαν ανακοινώσει επίσημα στον ΟΗΕ από τις αρχές του μήνα (τελευταία φωτό).
Για αυτό είδατε μόνο βίντεο από καταστροφές στο κτήριο και όχι νεκρούς ή σκηνές που δυστυχώς έχουμε δει σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Οι ελάχιστες εικόνες που δημοσίευσαν στο telegram ήταν καθαρά για λόγους προπαγάνδας του Αζοφ.
Η γυναίκα έγκυος που κατεβαίνει αιμόφυρτη τη σκάλα που δημοσιεύατε χθες, είναι μοντέλο και γνωστή νεοναζί η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα βίντεο προπαγάνδας τις τελευταίες μέρες στη Μαριούπολη. Έπαιξε μάλιστα το ρόλο δυο εγκύων. Τη μια στη σκάλα και την άλλη στο φορείο.
Στο λογαριασμό της στο Instagram ούτε καν φαίνεται η «προχωρημένη εγκυμοσύνη» στις 20 Ιανουαρίου.
Επειδή το παιχνίδι παίζεται στις λεπτομέρειες, μια γυναίκα ετοιμόγεννη δεν έχει βαμμένο νύχι. Το απαγορεύουν οι γυναικολόγοι για να μπορούν να εντοπίσουν από το μελάνιασμα των άκρων των δαχτύλων αν οξυγονώνεται σωστά ο οργανισμός.
Άσε δε που ολόκληρο μαιευτήριο είχε μόνο μια έγκυο και άλλους τρεις τραυματίες ενώ οι υπόλοιποι ήταν του στρατού και της πολιτοφυλακής. Ο ρωσικός στρατός με χειρουργικό πλήγμα διέλυσε το αρχηγείο των νεοναζί που κρατάνε ομήρους χιλιάδες κατοίκους της πόλης εδώ και δυο εβδομάδες και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Μόνο επτά τραυματίες ανακοινώθηκαν επίσημα άσχετα αν ο Ζελενσκι φωνάζει πως έχει παιδιά κάτω από τα ερείπια (σε ένα κτήριο που δεν έχει γκρεμιστεί).
Αν ήταν γεμάτο το νοσοκομείο και σε λειτουργία, θα είχαμε σκληρές εικόνες και εκατόμβη νεκρών με φωτογραφίες νεκρών παιδιών που θα είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.ο Ιγκόρ, ένας από κατοίκους της Μαριούπολης, του οποίου η μητέρα εργαζόταν στο Νοσοκομείο, δήλωσε πριν μερικές μέρες:
«Τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου ήρθαν κάποιοι άνθρωποι με στρατιωτικές στολές, έσπασαν τις κλειδαριές, έστησαν σε διάφορα σημεία, παράθυρα και άλλα ανοίγματα, οπλικά συστήματα. Ελεγαν ότι ετοιμάζουν την «άμυνα της πόλης»Τέλος. Μετά το βομβαρδισμό του νοσοκομείο το αρχηγείο του Αζοφ μεταφέρθηκε σε κοντινό σχολείο νηπιαγωγείο.
Αν ακούσετε πως οι Ρώσοι βομβάρδισαν νηπιαγωγείο στη Μαριούπολη λοιπόν μην απορήσετε.
Τι ισχύει
Προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση των επιμέρους ισχυρισμών, αξίζει να σημειώσουμε πως αρχική πηγή του ανωτέρω κειμένου αποτελεί ανάρτηση, με εκατοντάδες κοινοποιήσεις, στο διαδικτυακό προφίλ του χρήστη “Anwar Jitou” στο Facebook, στις 10/3/2022 και ώρα 09:50. Έκτοτε, το υπό εξέταση κείμενο ανακυκλώνεται στα κοινωνικά δίκτυα, παρότι ο δημιουργός του το έχει πλέον διαγράψει.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.