- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε συζητήσεις για την εξαγορά ποσοστού σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες όπως η Gazprom βρίσκεται το Πεκίνο
Λένε ότι κάθε πόλεμος γεννά ευκαιρίες και βάση αυτής της πεπατημένης η Κίνα εξετάζει να αγοράσει μερίδια σε εταιρείες ενέργειας και πρώτων υλών της Ρωσίας όπως είναι ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom και η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου United Rusal International PJSC, σύμφωνα με πηγές του, επικαλείται το Bloomberg.
Το Πεκίνο θα το πράξει μέσω των κορυφαίων κρατικών του επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminum Corp. of China και China Minmetals Corp. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε συμφωνία, επεσήμαναν οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.
Υπάρχει βεβαίως και ένας έτερος σημαντικός λόγος για την Κίνα, πέρα από τη δέσμευση προς τη Μόσχα για συνέχιση των εμπορικών σχέσεων. Το Πεκίνο ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξανόμενες τιμές στην οικονομία και επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει τον αθρόο εφοδιασμό εμπορευμάτων, που προέρχεται και από τη Ρωσία, που ως γνωστόν αποτελεί παγκόσμιο πρωταγωνιστή στις εξαγωγές εμπορευμάτων, μετάλλων κτλ.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τη μαζική εταιρική έξοδο από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Η BP Plc, η Shell Plc και η Exxon Mobil Corp. αιφνιδίασαν την ενεργειακή βιομηχανία αποχωρώντας από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι έχει τονίσει ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας παραμένουν «στεγανές», παρόλο που το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και ζήτησε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Μεταξύ των σημερινών ενεργειακών επενδύσεων της Κίνας στη Ρωσία, η CNPC έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG και 10% κράτος στο Arctic LNG 2, ενώ η Cnooc Ltd. κατέχει επίσης το 10% της Arctic.
Οι δύο χώρες είχαν ήδη ενισχύσει τους δεσμούς τους, με τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα να υπογράφουν μια σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και σίτου. Η Gazprom και η Rosneft PJSC ήταν μεταξύ των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών που σφράγισαν συμφωνίες καθώς οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Πεκίνο ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ