Κοσμος

Μυστήριο με γιοτ 140 μέτρων στην Τοσκάνη-Eίναι του Πούτιν;

Έχει το μέγεθος αντιτορπιλικού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μικρή ιταλική πόλη στην ακτή της Τοσκάνης, ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο βρίσκεται υπό έλεγχο από την ιταλική αστυνομία.

Το γιοτ, που εκτιμάται από τον ιστότοπο SuperYachtFan ότι κοστίζει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, έχει δύο καταστρώματα ελικοπτέρων και είναι γεμάτο με δορυφορικούς θόλους. Στο εσωτερικό, οι φωτογραφίες που παρέχονται από ένα πρώην μέλος του πληρώματος δείχνουν μια πισίνα με αναδιπλούμενο κάλυμμα που μετατρέπεται σε πίστα χορού. Στη συνέχεια, υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και επιχρυσωμένα φωτιστικά στα μπάνια.

Δεδομένου ότι στον σπάνιο κόσμο των μεγαλύτερων σούπερ γιοτ (μόλις έχουν μήκος τουλάχιστον 140 μέτρα ή 459 πόδια), το συγκεκριμένο είναι το μόνο που ο ιδιοκτήτης δεν έχει αναγνωριστεί δημόσια. Αυτό έχει υποκινήσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι ένας δισεκατομμυριούχος της Μέσης Ανατολής, ένας Ρώσος ολιγάρχης - ακόμα και ο Πούτιν.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Γκάι Μπένετ-Πιρς, Βρετανός υπήκοος, αρνήθηκε ότι ο Πούτιν κατείχε ή είχε πάει ποτέ στο γιοτ. «Δεν τον έχω δει ποτέ. Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ», είπε. Πρόσθεσε, σε τηλεφωνική συνέντευξη στους NYT από το γιοτ, ότι ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν σε καμία λίστα κυρώσεων. Δεν απέκλεισε το άτομο να είναι Ρώσος, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, επικαλούμενος μια «συμφωνία εχεμύθειας».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο καπετάνιος είπε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να παραδώσει έγγραφα που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη στις ιταλικές αρχές. 

«Περίπου το 70% του πληρώματος του είναι Ρώσοι», είπε ο καπετάνιος. Σύμφωνα με στοιχεία του MarineTraffic το γιοτ βρέθηκε τα τελευταία καλοκαίρια στο Σότσι (εξοχική κατοικία του Πούτιν μεταξύ άλλων). Η διαχείριση του πλοίου γίνεται από την Imperial Yachts, μια εταιρεία στο Μονακό, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, διαχειρίζεται το Amore Vero, το κατασχεθέν γιοτ του στενού φίλου του Πούτιν και αφεντικού της Rosneft, Iγκόρ Σέτσιν. 

Με πληροφορίες από New York Times