- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον συζήτησαν για την Ουκρανία. Συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις. Τι θα γίνει με την ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο τέθηκαν επί τάπητος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία».
Το πολύ ενωμένο, έως τώρα, μέτωπο της Δύσης όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εμφάνισε ρωγμές σήμερα, στο ζήτημα της απαγόρευσης αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, μια πρόταση που απορρίπτεται κυρίως από τη Γερμανία.
Πυρά Μακρόν κατά Πούτιν - Τον κατηγορεί για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό»
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» του Ρώσου προέδρου Πούτιν, αναφορικά με την πρότασή του να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επί της ουσίας θα υποχρεώνουν πολίτες μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας να κατευθυνθούν προς τη Ρωσία.
Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».
«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο... αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση... και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε» εξήγησε.
Παράλληλα, είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως επιλογές που ήταν αδιανόητες πριν από τρεις εβδομάδες, βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, όπως η περίπτωση οι ευρωπαϊκές χώρες να εξετάζουν πλέον την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.
Σολτς: Η ΕΕ δεν μπορεί να σταματήσει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία
Από τη μεριά του ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία» τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».
«Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία» παραδέχθηκε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις