- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ουκρανία σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο χάρτης με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς. Η πολιορκία στη Μαριούπολη και οι ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίγια.
Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται για 9η ημέρα. Οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Χερσώνα, με τη Μαριούπολη να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, το Χάρκοβο να βομβαρδίζεται συνεχώς και το Κίεβο να περιμένει την τελική επίθεση.
Η ουκρανική πρωτεύουσα δέχτηκε σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 νέους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. Σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στην πόλη Borodyanka. Βίντεο από drone με το πριν και το μετά δείχνει το μέγεθος της καταστροφής σε αυτήν την πόλη που απέχει 60 χλμ. βορειο-δυτικά από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα τον επικαιροποιημένο χάρτη με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν βομβαρδίζει πόλεις.
Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται και τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Νέοι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη - Τελειώνουν τα τρόφιμα - Χωρίς νερό και ηλεκτρικό η πόλη
Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της -στρατηγικής σημασίας- πόλης και του λιμανιού της στην Αζοφική Θάλασσα.
Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.
«Απλώς καταστρεφόμαστε» είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης» πρόσθεσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση με πολλές διακοπές.
Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. «Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φύγουν οι άμαχοι. Προς το παρόν όμως δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.
«Ορισμένοι κάτοικοι στη Μαριούπολη κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα προάστια» δήλωσε ο 30χρονος επιχειρηματίας Ιβάν Γιερμολάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο υπόγειο του σπιτιού του. Όπως και άλλοι, περίμενε στην ουρά για να πάρει νερό από ένα πηγάδι. «Βρίσκονται με τα παιδιά τους στο κέντρο και ακούν τον πόλεμο να πλησιάζει. Κλαίνε, φοβούνται, υπάρχει αβεβαιότητα, πανικός» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Reuters.
Μαίνονται οι μάχες στην περιφέρεια του Κιέβου
Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίστηκαν και σήμερα Παρασκευή (04.03). Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών.
«Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες», προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.
Ρωσικό κομβόι έξω από το Κίεβο - Γιατί έχει ακινητοποιηθεί
Την ίδια στιγμή νέες εικόνες από δορυφόρο δείχνουν το τεράστιο στρατιωτικό ρωσικό κομβόι να έχει σταματήσει έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου το τελευταίο 48ωρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:
- Η σκλήρη και επίμονη αντίσταση των Ουκρανών, την οποία ο ρωσικός σχεδιασμός για την εισβολή στην Ουκρανία δεν φαίνεται να είχε λάβει σοβαρά υπόψιν.
- Κακός επιχειρησιακός σχεδιασμός με λάθος υπολογισμούς και μη λειτουργική συνεργασία.
«Άλλο είναι να κάνεις στρατιωτικές ασκήσεις και άλλο να συντονίζεις 150.000 στρατιώτες, όταν ο εχθρός περνά στην αντεπίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, Μπεν Χότζις, σημειώνοντας ότι η Ρωσία συγκέντρωσε δυνάμεις από ολόκληρη τη χώρα που δεν είχαν μέχρι τότε συνεργαστεί. Και εξήγησε ότι τα ποσοστά κατανάλωσης πυρομαχικών και καυσίμων είναι πάντα μεγαλύτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, υπογραμμίζοντας ότι όσο περισσότερο προελαύνουν οι Ρώσοι, τόσο περισσότερα θα χρειάζονται.
Σημειώνεται ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοινώθηκε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις