- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στην Ουκρανία οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς και μάχες μετά τη ρωσική εισβολή, έφθασαν τους 331, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στην Ουκρανία η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (03.03) αυξήθηκε από 249 την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία.
Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται και 19 παιδιά, προστίθεται στην ανακοίνωση. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.
Το βίντεο που ακολουθεί, είναι από τη βομβαρδισμένη πόλη Borodyanka, η οποία βρίσκεται 60 χλμ. βορειο-δυτικά από την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία - Τι αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στο Χάρκοβο όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών «σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.
«Το Χάρκοβο υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα» δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. Και προσθέτει: «Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων».
«Η χρήση τους, όπως τεκμηριώνεται στο Χάρκοβο, μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου» επανέλαβε το Παρατηρητήριο.
Βόμβες διασποράς - Τι είναι
Οι βόμβες διασποράς (BASM) αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους. Μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων.
Τα όπλα διασποράς διασπείρονται σε πολλά μικρότερα πυρομαχικά σε μια πολύ ευρεία ζώνη. Ορισμένα δεν εκρήγνυνται και μπορούν να σκοτώσουν χρόνια μετά, όπως και οι «ξεχασμένες» νάρκες.
Η χρήση τους απαγορεύεται από τη συνθήκη του Όσλο του 2008, την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Ρωσία. «Η μαζική χρήση τους από ορισμένους στρατούς σε κατοικημένες ζώνες έχει προκαλέσει, στις εν λόγω χώρες, δυσανάλογες ανθρωπιστικές ζημιές» επισημαίνεται σε σύνοψη της γαλλικής Γερουσίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις