- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σελήνη: Τμήμα πυραύλου θα πέσει στη σκοτεινή της πλευρά - Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για την πρόελευσή του - Τα ανθρώπινα σκουπίδια στο διάστημα.
Στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ, αναμένεται να πέσει σήμερα (4/3) το εκτός ελέγχου κομμάτι πυραύλου, με τα σενάρια για την προέλευσή του να είναι πολλά.
Η πρόσκρουση δεν θα είναι ορατή από τα γήινα τηλεσκόπια, ενώ θα καταγραφεί περίπου στις 14:25 ώρα Ελλάδας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό «σκουπίδι» θα πέσει σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.
Το βάρους τριών τόνων τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι», που κινείται με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα, θεωρήθηκε αρχικά τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X (που είχε εκτοξευθεί το 2015) και στη συνέχεια ενός κινεζικού πυραύλου (του Chang'e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014)- κάτι που η Κίνα συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά.
Οι αστρονόμοι αναμένουν η πρόσκρουση να δημιουργήσει έναν κρατήρα διαμέτρου 10 έως 20 μέτρων. Ο σεληνιακός δορυφόρος LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πιθανώς θα δει το σημείο πρόσκρουσης, αλλά μάλλον μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.
Σελήνη: Οι πτώσεις δορυφόρων που προηγήθηκαν
Είχε προηγηθεί το 2009 η ελεγχόμενη από τη NASA πτώση στο φεγγάρι του σεληνιακού δορυφόρου της LCROSS, αλλά και οι σκόπιμες προσκρούσεις στη Σελήνη τμημάτων των μεγάλων πυραύλων «Κρόνος 5» που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές «Απόλλων» των δεκαετιών 1970 και 1970. Το πρώτο διαστημικό σκάφος που είχε πέσει στη Σελήνη, ήταν το σοβιετικό «Λούνα 2» το 1959, ενώ τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το 2019 το ισραηλινό σκάφος Beresheet και το 2020 το κινεζικό Chang'e 5.
Περισσότεροι από 12.000 δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη από τότε που ξεκίνησε η διαστημική εποχή το 1957 και περίπου 5.100 από αυτούς λειτουργούν ακόμη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι τουλάχιστον 36.500 διαστημικά «σκουπίδια» άνω των 10 εκατοστών κυκλοφορούν σήμερα στο διάστημα γύρω από τον πλανήτη μας, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τις διαστημικές αποστολές. Στα «σκουπίδια» αυτά περιλαμβάνονται νεκροί δορυφόροι και διάφορα τμήματα πυραύλων.
Γύρω από τη Σελήνη, σύμφωνα με το «Nature», εκτιμάται ότι τριγυρνάνε περισσότερα από 150 αντικείμενα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 90% είναι σκουπίδια».
Τμήμα πυραύλου θα πέσει στη Σελήνη: Άγνωστη η προέλευσή του
Η προέλευση του μεγάλου διαστημικού «σκουπιδιού» είναι ομιχλώδης. Στην αρχή είχε θεωρηθεί ότι πρόκειται για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X, o οποίος είχε θέσει σε τροχιά έναν περιβαλλοντικό δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2015. Μετέπειτα παρατηρήσεις, σύμφωνα με το Space.com, αδυνάτισαν αυτό το σενάριο και κατέστησαν πιο πιθανό ότι το πυραυλικό απομεινάρι προέρχεται από τον κινεζικό πύραυλο Change 5-T1 που είχε εκτοξευθεί το 2014.
Στις 21 Φεβρουαρίου η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι το ανώτερο τμήμα του συγκεκριμένου πυραύλου κάηκε πλήρως στην ατμόσφαιρα. Η διάψευση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από νεότερα στοιχεία της Δύναμης Διαστήματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πυραυλικό τμήμα μάλλον εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο του 2015, περίπου ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του, σύμφωνα με το SpaceNews. Άλλοι όμως ερευνητές αμφιβάλλουν γι' αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει μια αβεβαιότητα για την προέλευση του ξέμπαρκου πυραύλου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ