- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δ. Τριανταφυλλίδης: Ο κόσμος που ξέραμε πέθανε στις 24 Φλεβάρη
Πώς θα είναι από εδώ και πέρα ο κόσμος μας και τι να προσευχόμαστε για τους ήρωες της Ουκρανίας;
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης μας βοηθάει να καταλάβουμε τη μεγάλη τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι ένας από τους ανθρώπους που ξέρουν όσο λίγοι τόσο τους Ρώσους όσο και τους Ουκρανούς, την ιστορία και τη λογοτεχνία τους, την παράδοσή τους αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δημοσιογράφος στον 9,84 και μεταφραστής πολλών βιβλίων από τα ρωσικά, εκδότης της Επιθεώρησης Ρωσικού Πολιτισμού «Στέπα», έχει μείνει στο Κίεβο από το 1979 μέχρι το 1985, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, και διατηρεί δεσμούς με την πόλη και τους ανθρώπους της. Παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία και με λόγο διεισδυτικό και χειμαρρώδη μας βοηθάει να καταλάβουμε τη μεγάλη τραγωδία που είναι σε εξέλιξη αυτές τις κρίσιμες ώρες και μας έχει όλους συγκλονίσει.
Γιατί έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι; Τι κατάφερε ο Πούτιν; Πώς είναι από εδώ και πέρα ο κόσμος μας και τι να προσευχόμαστε για τους ήρωες της Ουκρανίας που πολεμούν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους από τον ξένο κατακτητή; Τι σημαίνει αυτός ο πόλεμος;
«Είναι ένας πόλεμος της ασιατικής βαρβαρότητας απέναντι στον δυτικό πολιτισμό. Έτσι κι αλλιώς η Ρωσία έχει μια διπλή φύση, για αυτό έχει και δύο πρωτεύουσες. Έχει την Πετρούπολη, η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή πλευρά, τη διανόηση, τις δυτικές αξίες, και έχει και τη Μόσχα που είναι η ασιατική της πλευρά, οι μεγάλες επιχειρήσεις, το εμπόριο, η έδρα της Gazprom… H μεγαλύτερη διαίρεση της Ρωσίας είναι αυτή ανάμεσα στην ευρωπαϊκή της ροπή και στην ασιατική της έλξη.
Θυμάμαι μία φράση του τσάρου Αλέξανδρου Α΄: «Η Ρωσία είναι κράτος αγροτικό, η Ρωσία είναι κράτος βιομηχανικό, η Ρωσία έχει δύο συμμάχους: τον στρατό και τον στόλο της». Οι Ρώσοι είναι πολεμικός λαός, έχουν μάθει να επιβάλλονται με την ωμή βία. Η ρωσική μπότα πάτησε τη μισή Ευρώπη κι έκατσε στο σβέρκο όλων αυτών των λαών τόσα χρόνια, κάθε 10 χρόνια είχαμε και μία εξέγερση μέχρι που το ’89-'91 διαλύθηκε το σύμπαν.
Υπάρχει λοιπόν και αυτή η πλευρά της Ιστορίας, όχι μόνο το έπος του Κόκκινου Στρατού απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Να θυμίσουμε επίσης ότι η συμπεριφορά του Κόκκινου Στρατού στη Γερμανία στο τέλος του πολέμου προκάλεσε φοβερή ντροπή στους Ρώσους διανοουμένους, το έχει καταγράψει πρώτος και καλύτερος ο μεγάλος Νικολάι Λόσκι, ένας από τους πάρα πολλούς αυτοεξόριστους Ρώσους διανοητές στη Δύση, στο βίβλο του «Ο χαρακτήρας του ρωσικού λαού» (σ.σ. το έχει μεταφράσει και εκδώσει ο ίδιος). Είναι πολύ σημαντικό βιβλίο για να καταλάβει κανείς τους Ρώσους, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους Ρώσους.
» Αυτό που συμβαίνει τώρα, έπρεπε να το περιμένουμε. Από το 2004, όταν ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του Πούτιν, είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναβίωση αυτού που ο Λένιν αποκαλούσε μεγάλο ρωσικό σοβινισμό. Μια νοσταλγία για την αναβίωση της αυτοκρατορίας. Για να φτιάξεις ωστόσο αυτοκρατορία, θέλεις λεφτά. Αυτή τη στιγμή το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας δεν ξεπερνάει του Πακιστάν, επομένως για ποια αυτοκρατορία μιλάμε;
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τη ρωσική αυτοκρατορία οι ίδιοι την τελειώσανε, με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν οι μπολσεβίκοι υπέγραψαν την επαίσχυντη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ που διαμέλισε την Σοβιετική αυτοκρατορία, έδωσαν εδάφη στους Γερμανούς προκειμένου να μείνουν οι ίδιοι στην εξουσία και να κατασπαράξουν τον λαό. Κι έχω μια απορία, όλοι αυτοί που βγαίνουν τώρα και μιλάνε, οι νεκροκομμουνιστές, όπως τους αποκαλώ, γιατί δεν βγήκαν να υποστηρίξουν τη Σοβιετική Ένωση το 1991; Την άφησαν και διαλύθηκε, γιατί ήταν ένας μεταστατικός καρκίνος που είχε προσβάλει όλα της τα κύτταρα.
Ήμουν εκεί και έβλεπα να καταρρέουν ολόκληρα συστήματα, η τροφοδοσία των πόλεων, η υγεία… Στη Σοβιετική Ένωση, που λένε πως είχε σύστημα Υγείας, δύο-τρία ήταν τα καλά νοσοκομεία και αυτά ανήκαν στη νομενκλατούρα της Κεντρικής Επιτροπής του Χρουστσόφ. Οι υπόλοιποι, όταν αρρωσταίναμε, πηγαίναμε σε στάβλους.
Το άγαλμα του Μπογκντάν Χμελίντσκι. Το χέρι δείχνει προς τη Μόσχα. Ο ανυπότακτος αταμάνος των Κοζάκων του Ζαπαρόζιε, που βομβάρδισαν σήμερα οι Ρώσοι, ζήτησε την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσική αυτοκρατορία κι έτσι προέκυψε η Μαλορωσία ή Ουκρανία, που θα πει «στην άκρη» ή «Εσχατιά».
» Αν είναι ποτέ δυνατόν, βομβαρδίζουν το Κίεβο! Τη μητέρα των ρωσικών πόλεων! Το είπε και ο ίδιος ο Πούτιν στο διάγγελμά του, από εκεί ξεκίνησε ο μεγάλος ρωσικός πολιτισμός, και δεν έχει άδικο, εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη Ρους, η Ρους του Κιέβου, εκεί έδρασε ο Βλαδίμηρος, ο εκχριστιανιστής των Σλάβων τον 10ο αιώνα, σε αυτή την πόλη υπάρχει η Μονή του Σπηλαίου, την οποία κατέχει το Ρωσικό Πατριαρχείο (!).
Μιλάμε για ένα ιστορικό κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ευρώπη, εμβληματικό στην ιστορία των ανατολικών Σλάβων, σαν να λέμε το Άγιο Όρος, εκεί γραφτήκαν άπειρα χρονικά για τα οποία αντλούμε πληροφορίες για τη ζωή των πρώτων αιώνων – βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου στο κέντρο της πόλης. Μαζί με τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Αυτή την πόλη βομβαρδίζουν!
» Λένε πως πηγαίνουν να απελευθερώσουν την Ουκρανία από τους Ναζί. Να τελειώνουμε και με αυτή την προπαγάνδα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος, στην ουκρανική Βουλή τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ναζιστικό κόμμα, ούτε 2% δεν πήραν την τελευταία φορά. Υπάρχουν διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις, εντάξει, αλλά τι σημαίνει αυτό, μπορεί αυτό να χαρακτηρίσει τη χώρα ναζιστική; Και στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες οργανώσεις και παντού…
» Είναι ένα ψεύδος του Πούτιν που απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο προσπαθώντας να τους φανατίσει, λέγοντας ότι στο Κίεβο και στην Ουκρανία έχουμε διαδόχους των χιτλερικών. Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία οι λέξεις πόλεμος και εισβολή είναι απαγορευμένες. Τα ΜΜΕ μιλάνε για αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση, ότι πάνε να ελευθερώσουν τα αδέρφια τους στην ανατολική Ουκρανία.
Είναι μία εξουσία η οποία ψεύδεται και παραπλανά τον ίδιο της τον λαό οδηγώντας τον σε εγκλήματα πολέμου. Γιατί αυτό συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα – βγήκε και η Διεθνής Αμνηστία και το είπε, ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.
Και ο Καρίμ Χαν, γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είπε πως ξεκινάει τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου και της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Ρώσοι κατά την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και οι λεγόμενοι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από το 2014. Θα ευχόμουν να διερευνηθούν και οι διώξεις των Τατάρων στην πολύπαθη, κατεχόμενη Κριμαία από το 2014 και μετά.
Χρησιμοποιούν απαγορευμένες βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων, βομβαρδίζουν νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κατοικημένες περιοχές. Θα το πληρώσουν αυτό οι Ρώσοι.
» Εγώ την αγαπάω πάρα πολύ τη Ρωσία, τον πολιτισμό της, κι έχω πολλούς φίλους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από πυρηνικούς φυσικούς και ιερείς μέχρι χωρικούς και καταστηματάρχες. Καθηγητές πανεπιστημίου, φιλόσοφοι, εικονογράφοι, ζωγράφοι… άνθρωποι εξαιρετικοί, υπερήφανοι για την κουλτούρα της χώρας τους και τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Τώρα ντρέπονται, και κρύβονται, γιατί όποιος βγαίνει στη Ρωσία με ένα χαρτί που γράφει «Όχι στον πόλεμο», τον βουτάνε τέσσερις, τον χτυπούν, τον πηγαίνουν σε ένα δικαστήριο, μιλάμε για αδιανόητα πράγματα, τους καταδικάζουν σε 10-15 μέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό ή τους φυλακίζουν, έχουν φτιάξει κρατητήρια μέχρι και σε πούλμαν και λεωφορεία.
Πρόκειται για ένα άθλιο καθεστώς απέναντι στον ίδιο του τον λαό. Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στη Ρωσία είναι ήρωες, όσα βίντεο βρίσκω τα ανεβάζω στο Facebook για να τα βλέπει ο κόσμος. Θέλω να βοηθήσω το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία. Σε έναν πληθυσμό 140.000.000 βγαίνουν 800 και 1.000 άτομα στην Πετρούπολη, τρώνε ξύλο, και ξαναγυρνάμε την επόμενη μέρα, οι ίδιοι είναι. Και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να στρατευτούν. Οι υπόλοιποι είναι κομφορμιστές και προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε κατάσταση, ή φοβούνται. Ο φόβος είναι πολύ ισχυρό εργαλείο.
Γιλένα Οσίποβα, επέζησε από την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί, για να τη συλλάβουν στη Ρωσία του Πούτιν, επειδή διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά κατά του πολέμου.
» Πολλές μανάδες δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους πολεμούν, νομίζουν ότι έχουν πάει στον στρατό και σε γυμνάσια, και τους έχουν ρίξει στην Ουκρανία. Υπάρχει μια πληροφορία την οποία δεν έχω διασταυρώσει και τη λέω με κάθε επιφύλαξη –έχει γίνει αυτό στο παρελθόν σε διάφορες τοπικές συγκρούσεις όπως στην Τσετσενία–, ότι οι Ρώσοι έχουν κινητά κρεματόρια και απανθρακώνουν τα πτώματα των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, είναι κάτι που το λένε, δεν το έχω επιβεβαιώσει.
Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό για τον Πούτιν να κρατήσει ακμαίο το ηθικό εσωτερικά, και να μη φαίνονται μεγάλες οι απώλειες. Αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι υφίστανται τρομερές απώλειες, σε ανθρώπινες ζωές, πρώτα από όλα, αλλά και σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τεθωρακισμένα, φάλαγγες εφοδιασμού.
►Ο όρος blitzkrieg σημαίνει τον κεραυνοβόλο πόλεμο (από το γερμανικό «Μπλίτσκριγκ», που σημαίνει «πόλεμος-αστραπή») και αναφέρεται σε πολεμική τακτική την οποία επινόησε και εφάρμοσε ο Γερμανός στρατηγός Χάιντς Γκουντέριαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιλάμβανε αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ταχύτατες προωθήσεις δυνάμεων στην εχθρική περιοχή με συντονισμένη υποστήριξη από αεροπορικές δυνάμεις που αιφνιδίαζαν τον εχθρό όπως ακριβώς θα έκανε ένας κεραυνός. Η κατάληψη της Πολωνίας, η εισβολή και κατάληψη της Γαλλίας, το 1940, οι αρχικές επιτυχίες στην εισβολή στη Σοβιετική Ένωση ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της τακτικής.
» Αλλά η μεγαλύτερη απώλεια που υφίστανται είναι η αποτυχία του blitzkrieg. Το σχέδιο ήταν, και αυτό υπολόγιζε ο Πούτιν, ότι εισβάλλοντας στην Ουκρανία μέσα σε 24 με 72 το πολύ ώρες ο ουκρανικός στρατός θα παραδινόταν, η κυβέρνηση θα έφευγε στο εξωτερικό και ο λαός θα τον υποδεχόταν ως απελευθερωτικό σωτήρα.
Λοιπόν, οι Ουκρανοί του έχουν νέα. Το σχέδιό του δεν λειτούργησε. Και όλος ο κόσμος είδε τις σκηνές ενός ολέθριου πολέμου και τις φρικαλεότητες. Έχουν περάσει 7 μέρες και ακόμα αντέχουν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε βομβαρδίζει ανελέητα το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, μιλάμε για εγκλήματα κατά της Ιστορίας και κατά της ανθρωπότητας.
Ο πόλεμος αυτός μας γυρίζει στο 1941-45, τότε ήταν η τελευταία φορά που βομβαρδίζονταν πόλεις στην Ευρώπη, από τον Χίτλερ, και το κάνει ο Πούτιν ξανά μετά από 70 χρόνια.
» Έρχονται οι απολογητές του Πούτιν τώρα και δεν τολμούν καν να μιλήσουν για πόλεμο, επαναλαμβάνουν τη ρωσική προπαγάνδα για στρατιωτική επιχείρηση, είναι αισχρό αυτό. Η Ρωσία έχει κηρύξει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μίας ανεξάρτητης χώρας. Αυτό δέχεται όλος ο κόσμος και αυτό πιθανότατα θα δεχθεί και η γενική συνέλευση του ΟΗΕ μεθαύριο.
Βλέπουμε έναν απαράδεκτο ηθικό σχετικισμό που καλλιεργείται από ένα κομμάτι της ελληνικής Αριστεράς, που έρχεται να δικαιολογήσει τους θύτες και όχι για να υπερασπιστεί τα θύματα… Είναι και πολιτικά ανήθικο. Είναι θεμελιώδες ότι το κάθε έγκλημα εξετάζεται και να τιμωρείται αυτοτελώς. Η Νυρεμβέργη καταδίκασε απερίφραστα τον ηθικό και νομικό σχετικισμό όσον αφορά τον κολασμό συγκεκριμένων εγκλημάτων.
►Εdit: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας, να αποσύρει άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη. Στο πλευρό της Ρωσίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα η Λευκορωσία, η Συρία, η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα.
» Το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατήσουν μερικές μέρες ακόμα οι Ουκρανοί μέχρι να αρχίσει και φτάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.
Οι Ουκρανοί μπήκαν σε αυτό τον πόλεμο χωρίς πολεμικό εξοπλισμό, καταρχάς δεν είχαν αεροπορία, και στον πόλεμο όποιος δεν έχει αεροπορία είναι χαμένος. Και δεν έχουν βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Μέχρι στιγμής με λιανοτούφεκα πολεμούν, τώρα έχουν αρχίσει να φτάνει οπλισμός από διάφορες χώρες.
» Και εδώ πρέπει να πούμε ότι η Δύση καθυστέρησε πολύ να καταλάβει την επιθετική πολιτική της Ρωσίας, με ευθύνες πολύ συγκεκριμένες κυρίως της Γερμανίας η οποία δεν αντιδρούσε όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που μέσα στο ίδιο της το σαλόνι τον Φεβρουάριο του 2007 ο Πούτιν έδειξε ρητά ποιες είναι οι βλέψεις του, στην αίθουσα του Μονάχου όπου διεξαγόταν η Διάσκεψη για την ασφάλεια. Μετά από μία σειρά κατηγοριών κατά της Δύσης, κήρυξε ουσιαστικά νεκρές όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία.
Τι ακολούθησε; Ο πόλεμος με τη Γεωργία και η προσάρτηση της Αμπχαζίας και της Οσετίας το 2008, η προσάρτηση της Κριμαίας και η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας το 2014, ενώ παρέμενε σαν ανεπούλωτη πληγή η στενή λωρίδα της Υπερδνειστερίας, αυτό το κράτος-μαφία που συντηρούσε με όπλα και σκοτεινές εμπορικές πράξεις το Κρεμλίνο από το 1990.
Τι έκανε λοιπόν η Μέρκελ; Έβαλε τον Σρέντερ, πρώην καγκελάριο, στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom για να παίρνουν φτηνό αέριο για τη βιομηχανία. Τώρα που το κατάλαβαν, κάνουν παραγγελίες 100 δις ευρώ οπλικών συστημάτων.
►Το Euromaidan («Ευρωπλατεία») ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ουκρανία, το οποίο ξεκίνησε τη νύχτα της 21ης Νοεμβρίου 2013, με κύριο αίτημα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαδηλωτές άρχισαν να καλούν σε παραίτηση τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς, μετά την απόφασή του να διακόψει τη διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ. Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης οδήγησαν στη φυγή του προέδρου από τη χώρα.
Ακολούθησε η Κρίση στην Κριμαία το 2014, κατά την οποία το ρωσικό Κοινοβούλιο παραχώρησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την εξουσία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως ρωσόφωνος, και ζήτησαν από τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της. Στις 6 Μαρτίου 2014 το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε να ζητήσει από τη Ρωσία την επανένωση, κάτι που παραχωρήθηκε από τη Ρωσία από το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου 2014, κάτι που η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου, αρνούνται να αναγνωρίσουν.
» Η Ρωσία ακρωτηρίασε μία ανεξάρτητη χώρα, προσαρτώντας την Κριμαία. Υπάρχει ένας αντίλογος που λέει ότι η Κριμαία ήτανε πάντα ρωσική, όμως η Κριμαία έγινε ρωσική το 1774 με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Πριν ήταν των Τατάρων και πιο πριν των Ελλήνων, η Ταυρίδα, να πάμε κι εμείς να τη διεκδικήσουμε;
Είχαμε συμφωνήσει στον πολιτισμένο κόσμο, το 1945, ότι δεν θα αλλάξουμε ξανά τα σύνορα. Η Ρωσία παραβίασε όλες τις μεταπολεμικές συνθήκες προσαρτώντας με βία ξένα εδάφη. Από εκεί και πέρα τοποθέτησε συμμορίες μισθοφόρων, και κανείς δεν το λέει, στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονιέσκ και στο Λουχάνσκ, παλιά βιομηχανική ζώνη του Ντονμπάς, να το παίξουν αυτονομιστές, επειδή ήταν ρωσόφωνοι πληθυσμοί, προσπαθώντας να επεκτείνει τα σύνορά της. Αυτό κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια.
Ερώτηση: Τι απέγιναν όλοι εκείνοι οι οποίοι εμφανίστηκαν ως αυτονομιστές το 2014; Απάντηση: Όλοι αυτοί κατά έναν παράδοξο τρόπο ανατινάχθηκαν. Τους οπλαρχηγούς που ήταν εκεί, οι οποίοι είχαν άμεση εμπλοκή στην κατάρριψη του μαλαισιανού μπόινγκ, είτε ως μάρτυρες είτε ως συνεργοί, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είπαν πως τους καθάρισαν οι Ουκρανοί. Αν μπορούσαν οι Ουκρανοί να κάνουν μυστικές επιχειρήσεις στο Λουχάνσκ και στο Ντονιέσκ, που ήταν στρατιωτικοποιημένες ζώνες, και να εκτελούν οπλαρχηγούς, ο Πούτιν δεν θα έμπαινε ποτέ στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι ακολούθησαν μια πανάρχαια τσαρική πολιτική που λέει ότι εξοντώνουμε τους αυτόπτες μάρτυρες, κάτι που έκαναν και ο Στάλιν και η σταλινική Ρωσία. Τώρα εκεί βρίσκονται πάρα πολλοί μισθοφόροι από το Κουμπάν, από όπου αρχίζει η παράδοση των Κοζάκων και των παραστρατιωτικών σωμάτων. Στη Ρωσία υπάρχουν ολόκληρα παραστρατιωτικά στρατεύματα οργανωμένα σε συντάγματα και μεραρχίες, αυτή είναι Ρωσία του Πούτιν.
» Η Ουκρανία από τότε είναι σε πόλεμο, και αμύνεται στα χαρακώματα, υπήρχε γραμμή του μετώπου με στρατιώτες και από τις δυο πλευρές, στο Λουχάνσκ και το Ντονιέσκ. Και δεν τη βοήθησε κανείς όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τους Αμερικανούς, που όλοι τους βρίζουν. Ήταν οι μόνοι που έδιναν πρακτικά βοήθεια στους Ουκρανούς, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αγοράζανε φτηνά φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
» Ο στόχος της Ρωσίας με τον πόλεμο αυτό είναι να καταλάβει την Ουκρανία, να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση με μαριονέτες και να δημιουργήσει αυτό που θεωρεί στρατηγικό βάθος για τη δική της άμυνα.
Πιστεύει κανείς πως, αν ο Πούτιν κερδίσει την Ουκρανία, θα σταματήσει εκεί;
Μετά θα πει, έχω παλιούς λογαριασμούς με τις δημοκρατίες της Βαλτικής γιατί θέλω να επεκτείνω την κυριαρχία μου στη Βαλτική θάλασσα και να ενωθώ επιτέλους με το Καλίνινγκραντ, που είναι κομμάτι της παλιάς Ανατολικής Πρωσίας το οποίο κατέχει η Ρωσία από το 1945, το οποίο δεν έχει χερσαία επικοινωνία με τη Ρωσία. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η υποστήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση, γιατί μόνο τώρα μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν. Η Ρωσία επιδιώκει την επαναφορά της λεγόμενης ψυχροπολεμικής διευθέτησης του 1945 με τις ζώνες επιρροής.
►Η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Είναι μια μικρή για τα δεδομένα της Ρωσίας περιφέρεια, περίπου 15.000 χλμ. και με 1 εκατ. πληθυσμό, αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα αλλά και πολύτιμη καθώς αποτελεί τον θύλακα της Μόσχας στη Βαλτική και το μοναδικό λιμάνι της που δεν «παγώνει». Το λιμάνι ήταν πρωτεύουσα γερμανικού κρατιδίου αλλά πέρασε στον έλεγχο της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσδαμ και έκτοτε και για πολλά χρόνια αποτελούσε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.
» Οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί ποτέ δεν ένιωσαν ότι καταπιέζονταν, όπως λέει ο Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πάει να τους ελευθερώσει. Είναι τρομαχτικό το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να κάνει εχθρούς τα αδέρφια του, τους Ουκρανούς. Είναι αδιανόητο, οι Ουκρανοί με τους Ρώσους έχουν κοινή ιστορία 13 αιώνων, και από το 2014 και μετά τους έκανε εχθρούς.
Θα κάνω μια πρόβλεψη, το ίδιο θα συμβεί και με τους Λευκορώσους, κι εκεί σιγοβράζει το ποτάμι όπως είδαμε το 2020 με τις διαδηλώσεις και την καταστολή. Την ίδια μοίρα θα έχει ο Λουκασένκο, που είναι γιουσουφάκι του Πούτιν, σήμερα σηκώθηκε έναν αεροπλάνο από τη Λευκορωσία και βομβάρδισε το Χάρκοβο, αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
» Στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν Ρώσοι. Αν όμως νιώθουν Ρώσοι, εκεί είναι τα σύνορα, γιατί δεν πηγαίνουν; Αυτοί ήθελαν να αποσπάσουν τα εδάφη, και αυτό είναι η βάρβαρη νοοτροπία: επειδή ζω εγώ εδώ και έχω την ταυτότητα του Ρώσου, θέλω να τα πάρω όλα αυτά και να τα δώσω στη Ρωσία. (Σαν να λέμε, αν υπάρχουν στην Ανατολική Θράκη μουσουλμάνοι που νιώθουν Τούρκοι, να διεκδικήσουν να πάει η Θράκη στην Τουρκία.) Όμως ποτέ δεν τους καταπίεσαν οι Ουκρανοί.
Στο Κίεβο όλοι μιλούσαν ρωσικά, υπάρχουν σχολεία ρωσικά, εκδοτικοί οίκοι που βγάζουν βιβλία στα ρωσικά, κανάλια που μετέδιδαν στα ρωσικά, πού είναι το πρόβλημα; Το μόνο που είπαν οι Ουκρανοί είναι πως, αν θέλεις, ρε φίλε, να μένεις εδώ και να γίνεις δημόσιος υπάλληλος πρέπει να ξέρεις και ουκρανικά. Πρόσεξε, και!
Είναι απίστευτα τα ψέματα που λέει η ρωσική προπαγάνδα εδώ και 8 χρόνια. Αλλά εμείς δεν κάναμε τίποτα, παρά δίναμε για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρυσές βίζες σε διάφορους τύπους, είναι γνωστά αυτά.
Στην Ουκρανία ο κόσμος μιλάει και ρωσικά και ουκρανικά, και κάποιοι πολωνικά, υπάρχουν πληθυσμοί οι οποίοι έχουν αυτοσυνείδηση ρωσική, όχι μόνο στα ανατολικά, αλλά και στην Οδησσό, στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, και παντού.
Στην Ευρώπη παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, κι αν νιώθουν Ρώσοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα της μειονότητας, της γλωσσικής, της εθνικής, της θρησκευτικής… Δεν μπορείς όμως να προκαλέσεις την εισβολή μια άλλης χώρας ώστε από μειονότητα να γίνεις κατακτητής και να επιβάλεις τη θέλησή σου στην πλειοψηφία. Αυτά δεν γίνονται παρά μόνο στα μυαλά αρρωστημένων Ρώσων.
» Τον Πούτιν η Ευρώπη θα τον ευγνωμονεί. Πρώτον, νεκρανάστησε το ΝΑΤΟ, κι εκεί που ήταν κλινικά νεκρό, κατά την έκφραση του Μακρόν, θα μακροημερεύσει και θα έχει και πλούσια χρηματοδότηση. Δεύτερον, ξύπνησε τον γίγαντα που λέγεται ΕΕ. Θα χαρώ πολύ αν το επόμενο βήμα θα είναι ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός με ενιαίο προϋπολογισμό, με ενιαίοι προγραμματισμό αγοράς οπλικών συστημάτων, και θα χαρώ ιδιαίτερα αν γίνει αυτό που είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρώπη γιατί είναι δική μας χώρα».
Λοιπόν, αυτά πέτυχε ο Πούτιν, όπως πέτυχε και να τον μισεί όλος ο κόσμος, και να μισεί τους δύστυχους τους Ρώσους που δεν θα μπορούν να βγουν για πολλά χρόνια από τη χώρα τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του, να διαδηλώνουν εναντίον της Ρωσίας μισό εκατομμύριο κόσμος στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ, παντού.
Τα κατάφερε, ξύπνησε την Ευρώπη απέναντι στην παραδοσιακή ρωσική επιθετικότητα που κρατάει όλους τους αιώνες. Και να πούμε κι αυτό. Τρεις αιώνες τώρα η Ρωσία, που τόσο την αγαπάμε, δεν βοήθησε ποτέ πολιτικά και διπλωματικά τους Έλληνες. Μόνο μία φορά, το 1831, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Λονδίνου για την ίδρυση του κράτους.
» Πώς τα κατάφεραν οι Ουκρανοί; Έλα ντε... είναι αξιοθαύμαστοι. Οι Ουκρανοί πολεμούν με λιανοτούφεκα, αλλά πολεμούν για να υπερασπιστούν τα παιδιά τους, τα σπίτια τους, την πατρίδα τους. Είναι ένα πατριωτικός πόλεμος. Οι Ρώσοι είχαν συγκεντρώσει 2.000 άρματα μάχης, και μόνο να τα ακούσεις να παίρνουν μπροστά σε πιάνει πανικός. Αυτοί έμειναν εκεί να πολεμήσουν με κάθε μέσο.
Το θέμα τώρα είναι να τους καθυστερήσουν όσο μπορούν. Όταν αρχίσουν να πηγαίνουν πίσω στη Ρωσία τα φέρετρα των Ρώσων στρατιωτών, τότε θα υπάρξει πίεση στο εσωτερικό. Οι Ρώσοι πολίτες ακόμα δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, ούτε έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Οι Ουκρανοί πρέπει να αντέξουν μέχρι να αποκτήσουν πυραύλους και βαρύ πυροβολικό. Οι μόνοι που τους βοηθούσαν μέχρι τώρα ήταν οι Αμερικανοί, τους έστελναν 2-3 μεταγωγικά αεροπλάνα τη μέρα με όπλα και πολεμοφόδια. Και ήταν οι μόνοι που το έλεγαν, ότι θα γίνει εισβολή, γιατί είχαν δορυφόρους και έβλεπαν.
Όταν μαζεύεις στα σύνορα 200.000 στρατό και 2.000 άρματα μάχης δεν μπορεί να είναι μόνο για γυμνάσια. Και τους βοήθησαν με πληροφορίες. Πολλοί Ρώσοι ανέβαζαν στο Τικ Τοκ βιντεάκια με τις μετακινήσεις και έκαναν ανάλυση των συντεταγμένων του βίντεο για να καταλάβουν τροχιές και συντεταγμένες. Είναι πολύπλοκος πια ο πόλεμος συλλογής πληροφοριών.
» Αυτός ο πόλεμος θα επηρεάσει πάρα πολύ, και για πολύ καιρό, τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν θα τελειώσει γρήγορα. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο είναι στην Ουκρανία, αύριο δεν ξέρουμε πού θα επεκταθεί, και δεν θα είναι μόνο πολεμικά τα μέτωπα.
Ο ψυχρός πόλεμος που ξεκίνησε θα κάνει τον προηγούμενο να μοιάζει με παιδική κατασκήνωση. Η Ρωσία θα φάει τέτοια απομόνωση που θα είναι σε λίγο καλύτερη θέση από ό,τι είναι σήμερα η Βόρεια Κορέα. Θα είναι σαν την Κίνα, τη Συρία, το Ιράν, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, αυτοί είναι οι σύμμαχοι της.
» Η απομόνωση της Ρωσίας θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό, όλες αυτές οι κυρώσεις που ακούμε τώρα θα κρατήσουν χρόνια. Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, νομίζουμε ότι ο θα τελειώσει ο πόλεμος και τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν. Από τη στιγμή που άλλαξε ο χάρτης της Ευρώπης, αυτό σημαίνει ότι τελείωσε ο κόσμος όπως τον ξέραμε. Εκείνος ο κόσμος πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι κυρώσεις θα τη γονατίσουν τη Ρωσία, θα κρατήσουν πάνω από 10 χρόνια. Οι Ρώσοι πολίτες θα υποφέρουν, αλλά έχουν και οι ίδιοι ευθύνη. Η απόφασή του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει 70% αποδοχή της ρωσικής κοινωνίας.
» Τι άλλο να πούμε για αυτό τον πόλεμο; Ζήτω η Ουκρανία, υπερασπίζεται τον δυτικό πολιτισμό. Εγώ έχω φίλους και Ουκρανούς και Ρώσους μέσα στο Κίεβο, είναι μια καταπληκτική πόλη, πονάει η καρδιά μου που γίνεται αυτό το κακό. Λυπάμαι πάρα πολύ που χύθηκε αίμα σλαβικό στην ιερή γη της Ουκρανίας, και που ένας αχρείος κατάφερε να κάνει τα αδέρφια εχθρούς…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων
Πάνω από 12.000 κατοικίες και 150.000 στρέμματα μετατράπηκαν σε αποκαΐδια
Διερχόμενη οδηγός επιχείρησε να την φυγαδεύσει
To βίντεο που αποτυπώνει την κατάσταση
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την αποφυλάκιση ορισμένων Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
Η υπόθεση που συγκλόνισε την Γαλλία και μεγάλο μέρος του πλανήτη
Kαι επίσημα είναι υποψήφια Καγκελάριος
Aκόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια
Πολλοί celebrities έχουν πληγεί από την καταστροφή
Τι αναφέρουν οι νομικοί
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Σαξονία - Αναμένεται να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα της Βάιντελ
«Συνομιλητής μας στο ζήτημα αυτό είναι η Αμερική», διαμηνύει ο Χακάν Φιντάν
Δεν διαφαίνονται συνθήκες κρίσης - Τα στοιχεία του Reuters
Βανδαλισμoί κατά τη διάρκεια της νύχτας - Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού
Προοριζόταν για τις αγορές της Ευρώπης και της Αυστραλίας
Μεταξύ των θυμάτων ήταν τρεις ανήλικοι και τα δύο μέλη του πληρώματος
Ο Ρώσος πρόεδρος έρχεται στον κινηματογράφο
Περίπου 2.400 μετρικοί τόνοι πετρελαιοειδών έχουν διαρρεύσει
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νοσηλευόταν για μια εβδομάδα με σοβαρή πνευμονία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.