Κοσμος

Ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ: Ποια κράτη τη ζητούν μέχρι στιγμής

Τι ζήτησε στο διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τη ζήτησε επίσημα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πώς αντέδρασαν κράτη - μέλη.

Η εικόνα του Ζέλενσκι να υπογράφει την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν σταματά να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ των «27».

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας.

» Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι» είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ιταλός ΥΠΕΞ για ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ: «Νόμιμη η προσδοκία»

«Η προσδοκία της Ουκρανίας να μπει στην ΕΕ είναι νόμιμη. Σε αυτήν τη χώρα πεθαίνουν Ευρωπαίοι πολίτες κάτω από ρωσικές βόμβες», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ευρωπαϊκή αντίσταση, η οποία υπερασπίζει τις δημοκρατίες μας από τις απαράδεκτες μεθόδους του Πούτιν».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρήνη, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην διπλωματία. Δεν μπορούμε και να ξεχάσουμε όμως ότι ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιζητούσαν τον διάλογο, ο Πούτιν συγκέντρωνε τις στρατιωτικές δυνάμεις του. Και σήμερα, δε, την ώρα των διαπραγματεύσεων, στην Ουκρανία έπεφταν βόμβες» ανέφερε επίσης.

8 χώρες καλούν τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τις:

  1. Βουλγαρία,
  2. Τσεχία,
  3. Σλοβακία
  4. Εσθονία,
  5. Λιθουανία,
  6. Λετονία,
  7. Σλοβενία
  8. Πολωνία.

«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ουκρανία: Η αίτηση που υπέγραψε ο Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ

«Πρόεδρος της Ουκρανίας
28 Φεβρουαρίου 2022, Κίεβο
Η εξοχότητά σας!

» Με την παρούσα επιστολή, η Ουκρανία, ως ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει την τιμή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

» Επισυνάπτεται κοινή δήλωση των εκπροσώπων των αρχών της Ουκρανίας σχετικά με την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
με εκτίμηση

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Εξοχότατε κ. Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρίσι

Αντίγραφα: Η Αυτού Εξοχότητα κ. Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η Εξοχότητά της κα Ursula von der Leyen προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Εξοχότητά της κα Roberti Mezoli, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βρυξέλλες.

Η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ που υπέγραψε ο Ζελένσκι @Twitter

Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσια τοποθέτησή της η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις