Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γυναίκες γεννούν στα καταφύγια (εικόνες)

Γεννώντας ζωή στα καταφύγια του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του σε καταφύγιο στην Ουκρανία
Νεογέννητο σε καταφύγιο στην Ουκρανία © Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γυναίκες γεννούν τα παιδιά τους στα καταφύγια - Οι δύο φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Στην Ουκρανία οι πολίτες μετρούν μία ακόμη ημέρα στα καταφύγια. Νεογέννητα, εγκυμονούσες, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι μαθαίνουν τα νέα για τον πόλεμο αρκετά μέτρα κάτω από τους δρόμους, όπου οι μάχες συνεχίζονται. Όμως και εκεί, στα καταφύγια του πολέμου, η ζωή συνεχίζει, γεννώντας ελπίδα. 

Μητέρες δίνουν ζωή στα παιδιά τους, χωρίς να γνωρίζουν πότε και πώς θα βγουν από τα καταφύγια και κυρίως, ποια θα είναι η καθημερινότητα στην οποία θα μεγαλώσουν τα νεογέννητα. Τις πρώτες δύο νύχτες από την έναρξη του πολέμου, περίπου 80 παιδιά γεννήθηκαν στα καταφύγια της Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερες από 80 γέννες στα καταφύγια

Η μικρή Μία γεννήθηκε σε ένα καταφύγιο στο Κίεβο σχεδόν ένα 24ωρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου. Η είδηση της γέννησής της έφερε χαμόγελα και χαρακτηρίστηκε ως θαύμα, ως τη γέννηση της ελπίδας. Η πρώτη της φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα σκοτεινό καταφύγιο, όπου έχουν βρει ασφάλεια δεκάδες άλλοι πολίτες. Η μικρή είναι στην αγκαλιά της μητέρας της και τυλιγμένη με μία κουβέρτα. Η φωτογραφία έκανε γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου. 

Η Χάνα Χόπκο, πρώην βουλευτής της Ουκρανίας και πρόεδρος του Συνεδρίου Democracy in Action, μοιράστηκε τη φωτογραφία της Μία στα social media και έγραψε: «Υπερασπιζόμαστε ζωές και ανθρωπιά!»

 

 

Κάποια χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, στο Λουχάνσκ μία 23χρονη μητέρα έφερε στη ζωή το αγοράκι της, σε υπόγειο μαιευτηρίου. «Τρεις προειδοποιήσεις κινδύνου την ημέρα. Το πρωί βομβαρδισμός κατοικημένης περιοχής δίπλα στο νοσοκομείο. Στο υπόγειο του μαιευτηρίου, σε συνθήκες μακριά από αυτές που αξίζει μια νέα ζωή – μια δυνατή κραυγή ενός νεογέννητου… Αγόρι!» έγραψε σε ανάρτησή του το νοσοκομείο όπου γεννήθηκε ο μικρούλης. 

 

 

«Οι Ουκρανές μητέρες γεννούν τώρα σε καταφύγια και σταθμούς του μετρό κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών», έγραψε στο Twitter Ουκρανή βουλευτής. «Το blitz του Λονδίνου 1940 επαναλαμβάνεται από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 2022». 

Ο Δρ Ντένις Σούρκοφ, επικεφαλής της μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο Παίδων της Περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ, σε δήλωσή του για την κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα μαιευτήρια, είπε: «Αυτή είναι η πραγματικότητά μας», χωρίς να θέλει να σχολιάσει με άλλον τρόπο τις εικόνες από τις γεννήσεις μωρών στα καταφύγια. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: 14 παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους

14 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους 352 αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία, από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλλαν στη χώρα. 

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται ήδη εκτός σχολείου εξαιτίας των συγκρούσεων, και ορισμένα μπορεί να μην έχουν πλέον δασκάλους ή τάξεις. Δύο δάσκαλοι σκοτώθηκαν από πύραυλο που έπληξε σχολείο στην ανατολική Γκορλόβκα την Παρασκευή και τουλάχιστον επτά κτίρια εκπαίδευσης είχαν ήδη βομβαρδιστεί, συμπεριλαμβανομένου του νηπιαγωγείου στην Οχτίρκα.

«Τα σχολεία δεν πρέπει να γίνουν πεδία μάχης όπου διεξάγονται πόλεμοι και οι μαθητές είναι τα θύματα», δήλωσε η Irina Saghoyan, διευθύντρια του Save the Children's Ανατολικής Ευρώπης. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.