Κοσμος

Αντρέι Ιλαριόνοφ: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Πούτιν

Ήταν ο βασικός του οικονομικός σύμβουλος από το 2000 ως το 2005

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άντρεϊ Ιλαριόνοφ
Ο Άντρεϊ Ιλαριόνοφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Ο Αντρέι Ιλαριονόφ άλλοτε οικονομικός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν αναλύει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ο Αντρέι Ιλαριόνοφ γνωρίζει τον Πούτιν πολύ καλά καθώς υπήρξε ο στενότερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας για πέντε χρόνια και ο εκπρόσωπός του στο G8. Με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ιλαριόνοφ ο οποίος ζει και εργάζεται πια στην Αμερική, προτείνει συγκεκριμένα βήματα που μπορεί να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να τον αντιμετωπίσει.

Η ανάρτηση του Αντρέι Ιλαριόνοφ στο Twitter

1. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

2. Σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές, αποστολή ένοπλων δυνάμεων των συμμάχων χωρών στην Ουκρανία.

3. Αεροπορική γέφυρα για την προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και υλικούαπό τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

4. Πλήρες εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές εξαγωγές, κυρίως στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

5. Απαγόρευση των συναλλαγών  με όλα τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

6. Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. 

7. Ποινική υπόθεση κατά του Πούτιν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

8. Συνασπισμός «Καλής Θέλησης» για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει οποιαδήποτε χώρα, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της σε μια συγκεκριμένη στρατιωτική ή πολιτική ένωση.

 

 

 

 

 

 

Ποιος είναι ο Αντρέι Ιλαριόνοφ

Ο Ρώσος οικονομολόγος ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους υπερασπιστές της ανοιχτής κοινωνίας και της ελεύθερης αγοράς. Από το 1993 έως το 1994 υπηρέτησε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1994 διαμαρτυρόμενος για τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ρωσίας.

Το 2000 έγινε ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά παραιτήθηκε το 2005 μετά την «Σφαγή στο Μπεσλάν», επικρίνοντας την όλο και λιγότερο «ελεύθερη και δημοκρατική» πολιτική εξέλιξη της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για υπερβολική χρήση βίας στην επέμβαση με την οποία δόθηκε αιματηρό τέλος στην ομηρία εκατοντάδων μαθητών, δασκάλων και γονέων στο 1ο Σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, τον Σεπτέμβριο του 2004.

Από τον Ιλαριόνοφ, ο οποίος ήταν μία από τις λίγες ανεξάρτητες φωνές στο Κρεμλίνο, είχαν αφαιρεθεί ήδη πολλά από τα καθήκοντά του όταν είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία YUKOS ως την «απάτη του έτους».  Η YUKOS κατέρρευσε όταν η ρωσική κυβέρνηση απαίτησε να καταβάλει 27 δισ. δολάρια σε φόρους και στη συνέχεια οι κύριες μονάδες παραγωγής πετρελαίου της Σιβηρίας πουλήθηκαν από το κράτος για να αγοραστούν αργότερα από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.