Κοσμος

Χοντορκόφσκι: Ο Πούτιν μπορεί να πέσει μόνο με επανάσταση

Τι λέει ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιχαήλ Χοντορκόφσκι
Μιχαήλ Χοντορκόφσκι © ΕPA Pool

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, δήλωσε στο Reuters ότι μόνο η επανάσταση μπορεί να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η αλλαγή του καθεστώτος Πούτιν με δημοκρατικά μέσα δεν μπορεί να συμβεί –η αλλαγή μπορεί να έρθει αποκλειστικά μέσω της επανάστασης– είτε επανάσταση από τους πάνω είτε επανάσταση από τους κάτω», είπε στο Reuters.

«Μια επανάσταση είναι δυνατή είτε ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής ήττας είτε όταν ο Πούτιν φύγει από τη ζωή», πρόσθεσε. 

Ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον 69χρονο Πούτιν δικτάτορα που ζει σε μια αυστηρά ελεγχόμενη «φούσκα πληροφοριών» και έπρεπε συνεχώς να αποδεικνύει τον εαυτό του στο περιβάλλον του. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι απορρίπτουν την κριτική αυτή και επισημαίνουν τις επανειλημμένες εκλογικές νίκες του Πούτιν και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι παραμένει δημοφιλής.

Ο Χοντορκόφσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει την Ουκρανία, να καταστρέψει την άμυνά της και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο. Η Δύση θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με τον εξοπλισμό του λαού της, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια μακρά, και ενδεχομένως αιματηρή, κατοχή, είπε.

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήταν μέχρι να έρθει σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Το 2005 όμως καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και απάτη το σε μια δίκη στη Μόσχα, η οποία, όπως είπε, υποκινήθηκε από εχθρούς που ήθελαν να διαλύσουν την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου YUKOS και να τον τιμωρήσουν για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Ο ίδιος πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες.

Η YUKOS κατέρρευσε όταν η ρωσική κυβέρνηση απαίτησε να καταβάλει 27 δισ. δολάρια σε φόρους και στη συνέχεια οι κύριες μονάδες παραγωγής πετρελαίου της Σιβηρίας πουλήθηκαν από το κράτος για να αγοραστούν αργότερα από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες.

Το 2013 ο Χοντορκόφσκι έλαβε χάρη από τον Πούτιν και εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.