- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το ενδεχόμενο πολέμου στην Ουκρανία έχει και άλλες παραμέτρους καθώς η χώρα είναι πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.
Με δεδομένο ότι η Ουκρανία κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι δυνάμεις της Δύσης θεωρούν θέμα χρόνου μια εισβολή της Ρωσίας, πέραν του φυσικού αερίου υπάρχουν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα επηρεαστούν στο ενδεχόμενο μιας σύρραξης.
«Η Ουκρανία, θεωρείται ο φούρνος ψωμιού της Ευρώπης και μία εισβολή της Ρωσίας θα πλήξει σημαντικά την παραγωγή τροφίμων» προειδοποιεί ο Alan Holland, επικεφαλής της Keelvar.
«Μια παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις ψωμιού και αύξηση των τιμών το προσεχές φθινόπωρο» τονίζει ο Holland, δεδομένου ότι η εποχή της συγκομιδής της σοδειάς είναι σε λίγους μήνες από τώρα.
Το 2018 η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, από τη συνολική της παραγωγή που έφτασε τα 24 εκατομμύρια τόνους. Ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.
Στους πελάτες της συγκαταλέγονται η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως εκεί που το ουκρανικό σιτάρι είναι απολύτως απαραίτητο είναι πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Τουλάχιστον δέκα χώρες χώρες στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τις ουκρανικές εξαγωγές. Η Υεμένη κατά 22%, η Λιβύη κατά 43%. Η Αίγυπτος εισήγαγε το 2022 3 εκατομμύρια τόνους από την Ουκρανία, το 14% της κατανάλωσης σιτηρών στη χώρα. Η Μαλαισία 28%, το ίδιο και η Ινδονησία, 21% το Μπαγκλαντές και πάει λέγοντας.
«Η Κίνα είναι ακόμη ένας μεγάλος εισαγωγέας ουκρανικού καλαμποκιού, καθώς το Κίεβο “αντικατέστησε τις ΗΠΑ ως Νο.1 προμηθευτή καλαμποκιού το 2021» τονίζει η Dawn Tiura, πρόεδρος της Sourcing Industry Group.
Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Πίτερ Μάιγερ, επικεφαλής της μονάδας αναλύσεων στην αγορά σιτηρών της S&P Globall Platts, τόνισε πως «υπάρχει σαφώς μεγάλη αστάθεια εξαιτίας των όσων συμβαίνουν». Οπως επισήμανε, οποιαδήποτε παρέμβαση στις εξαγωγές σιτηρών ή καλαμποκιού από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και ιδιαιτέρως στις περιοχές του πλανήτη που εξαρτώνται από αυτές τις δύο χώρες για τις προμήθειές τους σε βασικά είδη διατροφής.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ