Κοσμος

Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Με εντολή που δόθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών κατόπιν διαταγής που δόθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με εντολή που δόθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε σήμερα η επιστράτευση Ουκρανών εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών, έχοντας, ωστόσο, αποκλειστεί το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ' ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Να σημειωθεί πως σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.

Ουκρανία-Ντονμπάς: Πάνω από 96.000 πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στη Ρωσία

Μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη η Ρωσία, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας, Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας (ρωσικής κάτω βουλής, Άννα Κουζνετσόβα, μεταξύ των έως τώρα προσφύγων 31.000 είναι παιδιά και μάλιστα περίπου χίλια εξ αυτών είναι ορφανά του ουκρανικού εμφυλίου, που εξελίσσεται στην περιοχή από το 2014.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία, περίθαλψη και οικονομική βοήθεια σε όλους τους πολίτες του Ντονμπάς, που επιθυμούν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος και να προωθηθούν σε κάποια από τις ρωσικές περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και υποδέχονται πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων μεταβαίνουν σε συγγενικές τους οικογένειες, που ζουν στη Ρωσία. Η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των προβλεπόμενων διευκρινίστηκε ότι γίνεται ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους ή της απουσίας πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αλεξάντρ Βολόντιν, από τα κατ' εκτίμηση 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, 1,2 εκ. έχουν καταθέσει αίτηση για την εξασφάλιση ρωσικών εγγράφων και πάνω από 700 χιλιάδες έχουν ήδη παραλάβει ρωσική ταυτότητα.

Την προθυμία της χώρας του να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς και να τους χορηγήσει λευκορωσική υπηκοότητα, εφόσον το επιθυμούν, εξέφρασε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτογράφησης και μετανάστευσης της Λευκορωσίας Αλεξέι Μπεγκούν, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ροή προσφύγων, αλλά νομίζω ότι ροή ανθρώπων θα υπάρξει και θα υπάρξει μέσω της Ρωσίας», δήλωσε στο πρακτορείο «Σπούτνικ Λευκορωσίας».

Ντονμπάς: Τι γνωρίζουμε για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα.

Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ντονμπάς: Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία;

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Αναγνώριση Ντονμπάς: Τι κερδίζει και τι χάνει η Μόσχα

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν.

Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις