- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ρωσοουκρανικό μέτωπο αναφορικά με το μέλλον των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των των ρωσόφωνων αυτονομιστών ηγετών τους οι οποίοι τον κάλεσαν να αναγνωρίσει επισήμως τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες.
Τις τελευταίες μέρες οι αυτονομιστές ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους ρωσόφωνους.
Την Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Το Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.
Σημειώνεται πως αν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, η Μόσχα ακόμη δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς. Παράλληλα, η Μόσχα έχει μοιράσει τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά από το 2019 και έπειτα, και ρωσικά διαβατήρια (βλ. ρωσικές υπηκοότητες) σε περισσότερους από συνολικά 720.000 από τους κατοίκους των εν λόγω προς απόσχιση «δημοκρατιών».
Αν ο Ρώσος πρόεδρος προχωρήσει όντως σε μια τέτοια κίνηση, μετά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται τις συμφωνίες του Μινσκ οι οποίες αναγνωρίζουν μεν μεγαλύτερη αυτονομία στις εν λόγω περιοχές αλλά εντός των συνόρων της Ουκρανίας.
Επιπλέον ο Πούτιν σημειώνε ότι ένα πιθανό μορατόριουμ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν μια παραχώρηση, αλλά μάλλον μέρος του σχεδίου της Δύσης να προετοιμάσει το Κίεβο για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές για την εκτόνωση της κρίσης. Πρόωρο να γίνει συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν, απάντησε το Κρεμλίνο, στην παρέμβαση του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει εντός της ημέρας πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, σε μια προσπάθεια η διπλωματία να βάλει την ύστατη ώρα φρένο σε δραματικές καταστάσεις.
Ουκρανία: Οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζητούν από τον Ρώσο πρόεδρο την αναγνώριση του καθεστώτος τους
«Για το συμφέρον του καθορισμού της διεθνούς νομικής μας υπόστασης και, ως εκ τούτου, της δυνατότητας πλήρους αντίστασης στη στρατιωτική επίθεση των ουκρανικών αρχών, για την αποφυγή απωλειών μεταξύ αμάχων, την καταστροφή υποδομών και κατοικιών, για λογαριασμό ολόκληρου πληθυσμό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σας ζητάμε να αναγνωρίσετε τη LPR ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, νομικό και κοινωνικό κράτος», ανέφερε ο Ντένις Πουσίλιν σε ομιλία του τη Δευτέρα (21/02).
Σημειώνεται ότι και η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) έχει επίσης προωθήσει το τελευταίο διάστημα ψηφίσματα με τα οποία ζητά από τον Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ